Συνέντευξη στην Τίνα Χριστάκη –Φιλιππίδου

«Σας καλούμε στην Άνδρο, το νησί της τέχνης και του πολιτισμού μα και της ακέραιης, ακόμη, φύσης, των παραλιών, του θυμαριού, της ελιάς, της ρίγανης»

Γιάννης Γλυνός 17 Μαΐου 2013:

Η Άνδρος στο Golden Hall είναι η ψυχή της…

Κύριε Γλυνέ βρισκόμαστε εδώ, στο Golden Hall, στο Μαρούσι Αττικής, με αφορμή την έκθεση που πραγματοποιείται στο χώρο για την Άνδρο και την προβολή του νησιού μας. Πείτε μας λίγα λόγια για την έκθεση αυτή, τι γεύση σας άφησε αλλά και την εντύπωση που σας δημιούργησε σήμερα, την ημέρα των εγκαινίων της, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και της οργάνωσης της;

Να σας πω. Είμαι ενθουσιασμένος με την έκθεση και πραγματικά η Άνδρος ήρθε εδώ με όλες τις δυνάμεις της και μάλιστα με τις δυνάμεις της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι τα μουσεία της, είναι η λαογραφία της, είναι τα βιβλία της, είναι οι άνθρωποί της, είναι η ψυχή της..

Πραγματικά η Άνδρος ήρθε με ούριο  άνεμο, να παρουσιαστεί εδώ, στο λεκανοπέδιο της Αττικής, σε χιλιάδες ανθρώπους, για να ανακαλύψουν ένα νησί με φοβερές δυνατότητες, τόσο κοντά τους.

Η έκθεση αυτή, πραγματικά πιστεύω, ότι δείχνει το «μπόι» της Άνδρου και πραγματικά ολοκληρώνει αυτό που θέλουμε να ονομαζόμαστε: «Άνδρος, νησί της τέχνης και του πολιτισμού».

Το Ίδρυμα Γουλανδρή, το Ίδρυμα Κυδωνιέως, η Καίρειος Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης και Λαογραφίας της κ. Βασιλοπούλου, το πρόγραμμα του Δήμου, το πρόγραμμα LIFE, που αναφέρεται στο περιβάλλον, ουσιαστικά δείχνουν σε όλες τις διαστάσεις, τι κάνει το νησί μας και τι μπορεί ακόμα να αναδείξει, από τις κρυμμένες ομορφιές του.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ σθεναρά όλους τους επαγγελματίες του νησιού που μας βοήθησαν, τους εθελοντές, τα μέσα μαζικής προβολής και τους χορηγούς μας, όπως είναι ο «Star», όπως είναι ο «Σκάι», όπως είσαστε εσείς η «Ανδριακή» εφημερίδα και ακόμη να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας, δηλαδή την APIVITA, του κ. Νίκου Κουτσιανά και τη γυναίκας του Νίκης, τον κ. Γιάννη Καλογρίδη και το γιο του Μπάμπη, και όλους, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όπως η εταιρεία Παναγιωτάκη, με το «Κατερίνα» και το «Θεολόγο», που στάθηκαν δίπλα μας αρωγοί σ’ αυτή τη σημαντική εκδήλωση.

Όπου ζητήσαμε βοήθεια, ήταν δίπλα μας και αυτό μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε και σε άλλες τέτοιες εκδηλώσεις και βεβαίως να καλέσουμε τους επισκέπτες στο νησί μας το καλοκαίρι για να δούνε τις εκθέσεις που ετοιμάζουν τα μουσεία και τα ιδρύματα.

Φυσικά η Άνδρος έχει πολλές φυσικές ομορφιές, ενώ παράλληλα προσφέρει στον πολιτισμό και αποπνέει και μία ιδιαίτερη πνευματικότητα, οπότε οι λόγοι για να την επισκεφτεί κανείς και εν συνεχεία να την αγαπήσει είναι πολλοί. Αν έπρεπε να επιλέξετε, τρεις λόγους επιγραμματικά, τους οποίους θα αναφέρατε σε κάποιον που σκέφτεται να επισκεφτεί το νησί μας, ποιοι θα ήταν αυτοί;

Πρώτα – πρώτα να γνωρίσει το νησί μας, τη φύση του, που είναι ιδιαίτερη φύση για κυκλαδίτικο νησί, τα νερά, τα βουνά, τις ομορφιές, τις παραλίες.

Το δεύτερο είναι να γνωρίσει την τέχνη, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους.

Το τρίτο είναι να γνωρίσει από κοντά το σημείο που γυρίστηκε η ταινία του Παντελή Βούλγαρη, η «Μικρά Αγγλία», όπου πραγματικά γυρίσαμε στη δεκαετία του ‘30 με τις φορεσιές και την αγορά της Χώρας, πραγματικά εντυπωσιακή.

Η Άνδρος είναι ένα νησί τόσο κοντά στην Αττική και τόσο άγνωστο πραγματικά, σαν «ντροπαλή κοπέλα», κρύβει τις ομορφιές της και πρέπει κάποιος να έρθει να τις ανακαλύψει, με επιμονή.

Με την ευκαιρία της εκθέσεως, θα ήθελα να σας ρωτήσω για άλλες κινήσεις και πρωτοβουλίες που πραγματοποιούνται και αφορούν την προβολή της Άνδρου εντός και εκτός Ελλάδος, ιδιαίτερα τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε όπου η αγάπη και η θέληση μας να γνωρίσουμε περισσότερο την Ελλάδα, είναι ή θα έπρεπε να είναι, εντονότερες.

Να σας πω ότι φέτος είναι πολύ ενθαρρυντικά τα δείγματα του τουρισμού που μας έρχεται από το εξωτερικό, ιδιαίτερα μάλιστα στο Μπατσί, απ’ όσο γνωρίζω και μάλιστα στον εναλλακτικό τουρισμό. Τουρίστες περπατούν στα μονοπάτια μας, γνωρίζουν τις ομορφιές, την αρχιτεκτονική, το τοπίο, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του νησιού μας.

Πραγματικά θέλουμε να κάνουμε μία εξειδικευμένη προσπάθεια στο εξωτερικό, σε συνεργασία πάντα με τους επαγγελματίες, ούτως ώστε αυτό που εμείς θα προβάλουμε, να είναι αυτό που πραγματικά θα απολαύσουν οι τουρίστες και οι επισκέπτες του νησιού μας και αυτό πιστεύω ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για να έχουμε στην συνέχεια και άλλους επισκέπτες τα επόμενα χρόνια.

Αναφερθήκατε στον εναλλακτικό τουρισμό. Πιστεύετε ότι η Άνδρος είναι ένα νησί που μπορεί να προσελκύσει τουρίστες και επισκέπτες που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο είδος τουρισμού το οποίο σχετίζεται με τη φύση και περιλαμβάνει οδοιπορικά, περιπάτους κ.α; Είναι ένα νησί που μπορεί να υποστηρίξει αυτό το είδος τουρισμού σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο;

Πιστεύω απολύτως σ’ αυτόν τον τουρισμό, ο οποίος όντας εξειδικευμένος, φέρνει ανθρώπους που αγαπάνε τη φύση και δεν έρχονται ως κονκισταδώροι στο νησί αλλά έρχονται για να γνωρίσουν το νησί και να πάρουν από αυτό.

Πιστεύω λοιπόν ότι η Άνδρος πραγματικά έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει και φαίνεται και από τους επισκέπτες και από τους εξειδικευμένους δημοσιογράφους που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια και κάνουν ειδικές αναφορές στο νησί για τα μονοπάτια της και για τις φυσικές της ομορφιές.

Ακόμη μην ξεχνάτε ότι θέλουμε να αναπτύξουμε τον εξειδικευμένο τουρισμό που αφορά το «bird – watching», μιας και το νησί διαθέτει τα 4 είδη προστατευόμενων πουλιών ενώ έχουμε και πολύ μεγάλο, σπάνιο κομμάτι πληθυσμού του Μαυροπετρίτη σε πολύ μεγάλο ποσοστό του ευρωπαϊκού, μη σας πω και του παγκόσμιου πληθυσμού, του πουλιού.

Και πάνω σ’ αυτό ακριβώς, σ’ αυτά τα 4 είδη πουλιών, έχει στηριχθεί και το πρόγραμμα LIFE της Άνδρου και πιστεύουμε ότι εδώ θα αναπτυχθεί ένα καινούριο κομμάτι τουρισμού, που είναι ο τουρισμός ο ειδικός, το “bird – watching”, η παρατήρηση δηλαδή των πουλιών.

Ενδιαφέρουσες και ειδικές όλες οι πληροφορίες που μας δώσατε για το συγκεκριμένο είδος τουρισμού. Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για τον τουρισμό στην Άνδρο γενικότερα τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα για την φετινή χρονιά, για την οποία έχουν ακουστεί διάφορα και προβλέπεται μία καλύτερη χρονιά; Έναυσμα της ερώτησης αποτελεί και το γεγονός ότι η έκθεση πραγματοποιείται προ των πυλών της τουριστικής περιόδου.

Να σας πω ότι διαισθανόμενοι οι Ανδριώτες ότι θα έρθει κόσμος στο νησί, έχουν ανεβάσει τις υπηρεσίες τους, έχουν κατεβάσει τις τιμές τους και πιστεύω ότι μ’ αυτόν τον τρόπο, αυτοί που θα έρθουν για πρώτη φορά στο νησί, θα το αγαπήσουν και θα μείνουν για πάντα φίλοι του και θα έρχονται συνέχεια.

Γιατί αυτό είναι το στοίχημα, ο επισκέπτης, ο τουρίστας που θα έρθει, να μείνει ευχαριστημένος και  για τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή ουσιαστικά, να βάλουμε τη «μαγιά» για να έχουμε τουρισμό και τα επόμενα χρόνια και αυτό είναι το πιο μεγάλο στοίχημα. Έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε μπροστά αλλά νομίζω ότι οι επαγγελματίες ήδη έχουν κάνει τεράστια βήματα.

Μέσα στην κρίση, παρόλα αυτά, γίνονται εκπληκτικές πρωτοβουλίες από εξειδικευμένους επαγγελματίες του τουρισμού και στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια και στα καταστήματα που προβάλουν τα ντόπια προϊόντα και επίσης οι προσπάθειες για την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα του νησιού μας, δηλαδή για τα κρασιά μας, για τα ρακιά μας, εννοώ τις αποστάξεις αλλά ακόμα και για το κρέας, τα λουκάνικα..   Ήδη στα τυριά μας νομίζω έχουμε πάρει πάρα πολλά μπράβο για τα τρία τυροκομεία του νησιού μας.  Απλώς μένει να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια και στο μέλλον και στα υπόλοιπα στοιχεία όπως είναι το μέλι μας, όπως είναι τα λεμόνια μας, τα πορτοκάλια μας, το θυμάρι μας, η κάπαρη και ουκ έστιν ο αριθμός προϊόντων του νησιού μας.

Παρά το γεγονός ότι στην εποχή μας η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας είναι πολύ δύσκολη απ’ όλες τις απόψεις, παρατηρώ ότι υλοποιούνται εξαιρετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αποτελούν κίνητρο για τον καθένα από εμάς και όλους μαζί, να αναβαθμίσουμε την Ελλάδα στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό πρωτίστως. Ποιό θα ήταν το μήνυμα που θα θέλατε να δώσετε μέσω της ευκαιρίας της εκθέσεως αυτής για την Άνδρο, τις δύσκολες αυτές ημέρες για τη χώρα μας;

Σας καλούμε στην Άνδρο, το νησί της τέχνης και του πολιτισμού μα και της ακέραιης, ακόμη, φύσης, των παραλιών, του θυμαριού, της ελιάς, της ρίγανης και να οσμιστείτε πως είναι πραγματικά η ζωή, οι άνθρωποι της και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας για να παλέψετε τα δικά σας προβλήματα.

Η Άνδρος θα σας δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσετε τη ζωή σας με σίγουρα βήματα, με αισιοδοξία για εσάς, τις οικογένειές σας και τα παιδιά σας.

Μετά αισιόδοξο μήνυμα που μας δώσατε, υπάρχει κάτι που θα θέλατε κλείνοντας, να προσθέσετε;

Όχι, θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, να σας ευχηθώ καλό κουράγιο και καλή συνέχεια και πιστεύω ότι η προσπάθεια που κάνετε είναι πάρα πολύ σημαντική για το νησί μας και θα τη συνεχίσετε «θέλοντας και μη».

«Θέλουμε έτσι κι αλλιώς» κ. Γλυνέ. Θα συνεχίσουμε με μεγάλη μας χαρά και από καρδιάς την προσπάθεια αυτή και αυτό αποτελεί μία υπόσχεση για να κάνουμε και εμείς το καλύτερο δυνατό, με το δικό μας τρόπο, ώστε να συνεχίζει όλο και εντονότερα η Άνδρος μας να αποτελεί αγαπημένο προορισμό και έμπνευση για τους επισκέπτες, για μελλοντικούς φίλους και λάτρεις του νησιού μας μέσα από την προβολή του τόπου, των ανθρώπων και των προϊόντων της.

Ας ευχηθούμε λοιπόν στο καλοκαίρι που έρχεται και στα καλύτερα για το νησί μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.