Συνέντευξη στην Τίνα Χριστάκη -Φιλιππίδου

«Υπάρχει μία τάση και αυτό με ευχαριστεί ιδιαίτερα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να εργαστούμε όλοι μαζί.» : Τα ιδρύματα είναι το βαρύ μας πυροβολικό…

Μαργαρίτα Κορκοδείλου

Έχουμε την ευκαιρία σήμερα, την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης στο Golden Hall να μιλήσουμε για την Άνδρο και την προβολή της, και ευχόμαστε όλοι να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το νησί μας.

Αυτή είναι και όλη η προσπάθειά μας, στο να κάνουμε κάτι καλό για την Άνδρο, να μπορέσει να δεχτεί ακόμα περισσότερο κόσμο φέτος το καλοκαίρι και κάθε καλοκαίρι.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τη έκθεση και ποιο μήνυμα θα θέλατε, να στείλετε στους Ανδριώτες, και  γενικότερα στους επισκέπτες της έκθεσης;

Κατ’ αρχήν να σας πω ότι οι εντυπώσεις μου έχουν χτιστεί σιγά σιγά και υπήρξε μία αύξηση των συναισθημάτων. Ξεκινάμε από το καλοκαίρι του ’12 όταν πρωτοεμφανίστηκε αυτή η ιδέα, αρχίσαμε και τη δουλεύαμε με τα ιδρύματα γιατί χωρίς αυτά δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε… Είναι το βαρύ μας πυροβολικό, με την Καίρειο Βιβλιοθήκη, το Λαογραφικό μουσείο, φυσικά τις δομές του Δήμου και σιγά σιγά λοιπόν μου εντυπώθηκε ότι θα πάμε πάρα πολύ καλά και θα έχει μία ευρεία προβολή η Άνδρος αφενός γιατί ο χώρος εδώ είναι πολυσύχναστος και αφετέρου γιατί κυρίως ξέρουμε τι έχουμε στην Άνδρο και τι θα προβάλλουμε.

Οι εντυπώσεις μου από τις μέρες που δουλεύουμε εδώ είναι ότι θα πάει πάρα πολύ καλά, ήδη είναι άριστες από τον κόσμο, αυτό αποκομίσαμε απόψε, η προβολή του νησιού θα είναι ευρεία και μέσα από το χορηγό επικοινωνίας αλλά και εδώ.

Και ένα μήνυμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο, είναι ότι η Άνδρος σε ταξιδεύει και σίγουρα βρίσκεις αυτό που ζητάς.

Είναι για απαιτητικούς επισκέπτες, καλύπτει όλα τα γούστα, όλα τα ενδιαφέροντα και κυρίως καλύπτει τις πνευματικές αναζητήσεις, τις εικαστικές αναζητήσεις.

Θα ήθελα όμως να τονίσω ότι η γεωμορφολογία της, η έκτασή της, τα νερά της, δίνουν και ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, δυνατό, πολύ δυνατό και νομίζω ότι θα φέρει και απαιτητικούς επισκέπτες σε ότι αφορά το φυσικό περιβάλλον. Τους λάτρεις της φύσης. Είναι όπως είπα και στην ομιλία μου, η διαλλακτική των αντιθέσεων η Άνδρος.

Πως βλέπετε τον εναλλακτικό τουρισμό; Πιστεύετε ότι η Άνδρος είναι ένα μέρος που θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτό το είδος τουρισμού στο καλύτερο δυνατό επίπεδο;

Απόλυτα και έχοντας πλήρη γνώση. Καταρχήν το καταλάβαμε τα τελευταία χρόνια, το έχουμε αντιληφθεί όλοι και φέτος η προσπάθειά του Δήμου ήταν αυτή. Το υλικό κυρίως που μοιράζεται αυτή τη στιγμή, λέω κυρίως γιατί υπάρχει πλούσιο υλικό, αλλά το καινούριο υλικό που βγάλαμε στο Δήμο φέτος, έχει να κάνει με τον πεζοπορικό τουρισμό, με τα μονοπάτια και είναι ένας υπέροχος, πολύ καλός χάρτης, ένα DVD και ένα έντυπο που απευθύνεται ακριβώς σε αυτό το κοινό. Μάλιστα το κοινό αυτό που έχει και απαιτήσεις.

Τι μπορεί να δει ο επισκέπτης στην  έκθεση και τι θα του προτείνατε να εξερευνήσει και μετέπειτα για να συνεχίσει τη γνωριμία του με την Άνδρο;

Καταρχάς ξεκινώντας από το χώρο εδώ, μπαίνοντας αριστερά στην κεντρική είσοδο υπάρχει το τουριστικό μας περίπτερο με ενημερωτικό υλικό, με φωτογραφίες χαρακτηριστικές της Άνδρου, με στιγμιότυπα από ντοκιμαντέρ και φωτογραφίες που συνεχώς προβάλλονται σε οθόνη, ταυτόχρονα στον πρώτο όροφο θα μπορούσε κανείς να επισκεφτεί μία πολλή ωραία προσπάθεια ανάδειξης των εκδόσεων της Καίριου Βιβλιοθήκης, ένα σημαντικότατο ίδρυμα για το νησί μας, μία ωραιότατη έκθεση και πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση του Χριστιανικού και Λαογραφικού Μουσείου Άνδρου στο παγοποιείο Ματζαβελάκη, θα επισκεφτεί φυσικά το ίδρυμα Κυδωνιέως με μία καταπληκτική έκθεση, εικαστική παρέμβαση με γλυπτά Παπαγιάννη και πολλά άλλα, δε θέλω να αναφέρω για να μην ξεχάσω κάποιον, με μια πολύ καλή παρουσία του.

Το Δήμο Άνδρου με το ναυτικό μουσείο, μία προσπάθεια ανάδειξης των ανασκαφικών δραστηριοτήτων αυτή τη στιγμή στην Άνδρο, μία προσέγγιση των βυζαντινών και μεσαιωνικών μνημείων, μία πρόταση για επίσκεψη στο σπήλαιο Φόρος του Αλαδινού, στο λαογραφικό μουσείο Συνετίου και φυσικά το Ναυτικό μας Μουσείο και το Μουσείο Θεόφιλου Καΐρη που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί την έκθεση του κ.. Μιχάλη Καΐρη, «Από τη γραφίδα στη Γραφή» αλλά από το 2014 θα φιλοξενεί και το λέμε με πολύ καμάρι, ένα απ’ τα ελάχιστα ψηφιακά μουσεία της Ελλάδας. Ένα μικρό ψηφιακό μουσείο αλλά πολύ δυνατό σε ότι αφορά τα ολογράμματά του, τα διαδραστικά του, μία πολύ καλή προσπάθεια για την ιστορία της Άνδρου.

Και άφησα τελευταίο το Ίδρυμα Γουλανδρή, το οποίο εκθέτει μία εξαίσια συλλογή γλυπτών και ταυτόχρονα κάνει μία αναδρομή σε όλες τις εκθέσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα και σε όλο τον κατάλογο των εκδόσεών του.

Τι περιμένετε από τον τουρισμό στην Άνδρο με την ευκαιρία της εκθέσεως σε σχέση με τα περασμένα χρόνια;

Στην προβολή θέλω να συμπεριλάβω και το trailer που παίζει σε όλες τις οθόνες, ευγενική χορηγία του Παντελή του Βούλγαρη, από τα γυρίσματα της ταινίας “Μικρά Αγγλία” που γυρίστηκε πρόσφατα στην Άνδρο, δηλαδή δεν είναι δύο εβδομάδες που τελείωσαν τα γυρίσματα. Και αυτό πραγματικά θα μας δώσει μία ώθηση και τον ευχαριστούμε πολύ.

Η Άνδρος πιστεύω φέτος ότι θα περάσει μία από τις καλύτερες χρονιές της τουριστικά και το εννοώ γιατί βλέπω, τουλάχιστον και από αυτήν την προσπάθεια εδώ, ότι υπάρχει μία τάση και αυτό με ευχαριστεί ιδιαίτερα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να εργαστούμε όλοι μαζί.

Αυτό που θα δείτε εδώ, στην περιήγησή σας, είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και κυρίως από τους επαγγελματίες του νησιού, τους εθελοντές μας, από τους συλλόγους και το λέω με πολύ καμάρι, τα ιδρύματά μας, τους φορείς, δηλαδή συνεργαστήκαμε όλοι γι’ αυτό το αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό και εγώ πιστεύω ότι η Άνδρος θα πάει πολύ καλά από δω και πέρα. Πάρα πολύ καλά και σε όλα τα ζητήματα.

Ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα! Ορμώμενη από την παρούσα έκθεση, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θα υπάρξουν κάποιες επόμενες πρωτοβουλίες για την προβολή του νησιού μας και στο εξωτερικό;

Κοιτάξτε πρωτοβουλίες και προς το εξωτερικό υπάρχουν και μέσω των εκθέσεων που συμμετέχουμε στο εξωτερικό αλλά και μέσω των συνεργασιών με ταξιδιωτικά γραφεία.

Είναι ένα κομμάτι που νομίζω ότι ανήκει δικαιωματικά στους επαγγελματίες του τουρισμού. Εμείς είμαστε ενισχυτικά δίπλα τους σε οποιαδήποτε προσπάθεια και βοηθάμε στη συμμετοχή στις εκθέσεις στο εξωτερικό. Είναι δύσκολοι οι καιροί, δυστυχώς δεν υπάρχουν και πολλές πιστώσεις για να διαθέσει κανείς για οτιδήποτε, για τον τουρισμό ή για οτιδήποτε. Προσπαθούμε όμως να δώσουμε το στίγμα του νησιού μας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και εδώ βέβαια μας βοηθάνε και τα ιδρύματά μας έντονα.

Οπότε η Άνδρος είναι έτοιμη για την καλοκαιρινή περίοδο, να υποδεχθεί όλους τους ήδη λάτρεις της αλλά και τους μελλοντικούς της φίλους; Μιας και η έκθεση πραγματοποιείται χρονικά, προ των πυλών της τουριστικής περιόδου.

Είμαστε έτοιμοι! Μια ανοιχτή αγκαλιά και περιμένουμε όλο τον κόσμο!

Ποια είναι η τελευταία σας κουβέντα για το κλείσιμο της συνομιλίας μας;

Να σας ευχαριστήσω και να πω εν τέλει ότι πρέπει να πιστέψουμε στον εαυτό μας, να ξέρουμε αυτό που έχουμε, να το προβάλλουμε, να το διαφυλάττουνε αρχικά και μετά να το προβάλλουμε προς τα έξω σωστά. Δηλαδή να έχουμε πίστη στον εαυτό μας, αυτογνωσία, δύναμη και αυτοπεποίθηση και όλα θα πάνε καλά.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.