Συνταγματάρχης Αντώνιος Καμπάνης και λοιποί Ανδριώτες πεσόντες.

Η Ένωση Ανδρίων με την ευκαιρία συμπληρώσεως 100 ετών από τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913 πραγματοποίησε με τη συμβολή του Δήμου Άνδρου, επιμνημόσυνο δέηση υπέρ των πεσόντων στις μάχες Κιλκίς – Λαχανά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23-6-2013, στην πλατεία Βασ. Ιωαν. Γουλανδρή, στη Χώρα της Άνδρου, σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:

Επιμνημόσυνη δέηση. Ομιλίες: Αντωνίου Διαπούλη Πρόεδρου της Ενώσεως Ανδρίων. Ιωάννου Γλυνού Δημάρχου Άνδρου. Κατάθεση στεφάνων: Από τους κ.κ.  Δήμαρχο Άνδρου Ι. Γλυνό,  Πρόεδρο της Ενώσεως Ανδρίων Αντώνη Διαπούλη, Διοικητή του Κλιμακίου του Πολεμικού Ναυτικού Αμολόχου Άνδρου. Σιωπητήριο (ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των νεκρών). Εθνικός Ύμνος. Παρέλαση της μπάντας του Δήμου Άνδρου στον κεντρικό δρόμο της πόλεως. Προσφορά καφε-αναψυκτικών στη Λέσχη Ανδρίων.

Ο πρόεδρος της Ενώσεως Ανδρίων

Ο Πρόεδρος κ. Αντώνιος Διαπούλης μεταξύ άλλων στην ομιλία του ετόνισε :

«Αποτελεί επιταγή της θρησκείας μας και του Έθνους μας εντολή, η τιμή, προς τους νεκρούς και η ανάμνηση εξαιρέτων πράξεων τους, υπέρ του κοινωνικού συνόλου.

Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, τονίζει:

« Αμοιβάς αποδιδόναι τοις προγόνοις ‘ τούτο γάρ εστί καλόν και αποδεκτόν ενώπιον του Θεού».

Όμως και ο Περικλής στον Επιτάφιο του, εξαίρει τη σημασία του επαίνου των προγόνων, με αυτούς τους λόγους:

«… δίκαιον γάρ και πρέπον δε άμα έν τω τοιώδε δίδοσθαι αυτοίς, την τιμήν ταύτης της μνήμης.».

Ιερή αυτή η ώρα. Της μνήμης, η στιγμή. Της μνήμης των ανθρώπινων φορέων, που θέλουν να ζήσουν και ακριβώς για αυτό θυμούνται. Των φορέων, που θέλουν να εξακολουθήσουν να προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες μεγαλουργώντας και για αυτό, δεν λησμονούν…

Σήμερα και εμείς, συγκεντρωθήκαμε, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 ετών από τους Βαλκανικούς πολέμους 1912 – 1913 για να τιμήσουμε, τον αείμνηστο Συνταγματάρχη Αντώνιο Καμπάνη, που έπεσε μαχώμενος την 21-6-1913 στις ιστορικές μάχες του Κιλκίς – Λαχανά.. Μαζί με αυτόν πολέμισαν και άλλοι Ανδριώτες όπως ο Συνταγματάρχης Ν. Δελεγραμμάτικας, Διοικητής της 6ης Μεραρχίας, ο Αντισυνταγματάρχης Μιχαήλ Καϊρης διοικητής του 11ου Συντάγματος, ένας στρατιώτης ο οποίος είχε μεταφερθεί στα έμπεδα από το Π.Ν. ο Νικόλαος Ι. Μαστρονικόλας από το Μπατσί (κατάληψη της Γευγελή 20-06-1913), κ.α..

Αλλά ας δούμε ποιος ήταν ο Συνταγματάρχης Αντώνιος Καμπάνης ο μεγάλος αυτός ήρωας όπως τον αποκαλούν εκεί στο Κιλκίς. Γεννήθηκε στο Κόρθι το 1857, ήταν υιοθετημένος υιός της αδελφής του Δημητρίου Καμπάνη ( υιού του βουλευτή Καμπάνη εκ Κορθίου). Σε ηλικία 18 ετών αφήνει τα θρανία και κατατάσεται το 1877 εθελοντής στο στρατό. Λαμβάνει μέρος ως Δεκανέας στις πολεμικές επιχειρήσεις στο Δομοκό εναντίων των Τούρκων το 1878. Τελειοποίησε τις σπουδές του στη Γαλλία.  Φέροντας τον βαθμό του Λοχαγού συμμετείχε στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 ως υπασπιστής της 4ης ταξιαρχίας.

Συνέγραψε διάφορες μονογραφίες και το 1910 μετέφρασε στα ελληνικά το σύγγραμμα του Αυστριακού στρατηγού Φον Kuhn «Ο ορεινός πόλεμος». Έλαβε μέρος με το Σύνταγμά του στην κατάληψη των Ιωαννίνων και στην μάχη των Γιαννιτσών 1912. Στους Β’ Βαλκανικούς Πολέμους έχοντας το βαθμό του Συνταγματάρχη διοικούσε το 8ο Σύνταγμα πεζικού της 4ης Μεραρχίας. Μετά την απροειδοποίητη επίθεση του Βουλγαρικού στρατού χωρίς να έχει προκηρυχθεί κήρυξη πολέμου, διετάχθη για την πάση θυσία κατάληψη των οχυρών του Κιλκίς ( 19-21 /6/1913) και των υψωμάτων του Λαχανά.  Η μάχη Κιλκίς – Λαχανά υπήρξε η φονικότερη των μαχών .

Ο Καμπάνης όπως και οι άλλοι Αξιωματικοί μάχονταν στην 1η γραμμή, μπροστά από τους στρατιώτες τους ώστε να παρασύρουν και να εμπνεύσουν τα τμήματά τους προς τα εμπρός, σε ένα τιτάνιο αγώνα εναντίων των Βουλγάρων που προέβαλαν σθεναρή αντίσταση. Για αυτό και υπήρξαν μεγάλες απώλειες Διοικητών Συνταγμάτων. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά των μαχών των χαρακωμάτων. Ήθελαν άμεσο αποτέλεσμα. Νίκη. Οι απώλειες υπήρξαν βαρύτατες 8828 νεκροί και τραυματίες. Μεταξύ των νεκρών και ο συμπατριώτης μας Συνταγματάρχης Αντώνιος Καμπάνης. Στις 21 Ιουνίου στις 10 το πρωί και ενώ η μάχη κρατούσε μία βόμβα εξερράγη δίπλα  του. Του έκοψε το αριστερό χέρι και  το αριστερό πόδι. Μερικά άλλα βλήματα τον χτύπησαν στο στήθος. Έπεσε αμέσως. Ξεψύχησε λίγο αργότερα εκεί που σήμερα υπάρχει η κωμόπολη  που φέρει το επώνυμό του Καμπάνη.

Οι Κικλισαίοι τον τιμούν σαν ήρωα και σαν απελευθερωτή τους κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, εφέτος δε αποδίδουν μεγάλες τιμές στον «λόφο των Ηρώων» ό,που βρίσκεται η προτομή του. Τον λόφο των πεσόντων Ηρώων εκείνων που απελευθέρωσαν την περιοχή ύστερα από μακρόχρονη περίοδο υποδούλωσης, Ελληνικότατες περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου επανήλθαν στους κόλπους της Μητέρας Πατρίδας.

Και εμείς οι Ανδριώτες νιώθουμε υπηρηφάνεια μαζί και συγκίνηση για την προσφορά των συμπατριωτών μας εκείνων τόσο στην ιδιαιτέρα μας πατρίδα μας Άνδρο όσο και σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Ε.Α. τίμησε τον ήρωα με την κατασκευή και παράδοση της προτομής του στον Δήμο Άνδρου το 1967, επι προεδρίας του αειμν. Προέδρου Μιχαήλ Τρικόγλου.  Η Ε.Α πριν 3 χρόνια πραγματοποίησε εκδρομή στο Κιλκις και κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του στον «λόφο των Ηρώων». Από το ύψος των 569 μέτρων με εξαιρετική θέα του πεδίου της μάχης, κατά την σύντομη ενημέρωσή μας, αισθανθήκαμε ρίγη δέους και υπερηφάνειας.

Ο Εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς  το 1928 στα εγκαίνια του Ηρώου των πεσόντων συνέθεσε ποίημα « Η πατρίδα στα Τέκνα της» και σε μία στροφή του οποίου, η πατρίδα λέγει στα παιδιά της :

«Πνοές κι αν πλανάσθε σ’ άλλη ζωή

λείψανα κι αν κοιμάσθε

σας λειτουργώ στη δόξα μου

μακαρισμένοι να ‘στε»

Ο δήμαρχος Άνδρου

Ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου κ. Ι. Γλυνού ο οποίος μεταξύ άλλων ετόνισε: «Θέλω από την καρδιά μου να ευχαριστήσω την Ένωση Ανδρίων για την προσφορά της προτομής του ήρωα και την πραγματοποίηση της σημερινής εκδηλώσεως. Καθήκον μας είναι :

α) να τιμούμε τους ήρωες μας και να αναπολούμε την ιστορία μας. β)Ανάγκη είναι να καθορίσουμε το ρόλο των ηρωικών πράξεων στη σύγχρονη εποχή. γ) Χρέος μας είναι να διδάσκονται την τοπική ιστορία οι μαθητές του νησιού. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων, ώστε να διδάξομε την τοπική ιστορία των μικρών μεγάλων τόπων, στα παιδιά μας».

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων και ολοκληρώθηκε με το σιωπητήριο εις μνήμην των νεκρών και το παιάνισμα του εθνικού ύμνου από την μπάντα του Δήμου, καθώς και με την παρέλαση της στον κεντρικό δρόμο της Πόλεως.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.