Μια ματιά στις στήλες των τοπικών εφημερίδων, αλλά και στις διαδικτυακές αναρτήσεις, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς πως δεν υπάρχει φως στο τούνελ και πως η οικονομική κρίση που μας εγκαταστάθηκε ή μας την εγκατέστησαν, δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει σύντομα.
Μιλάμε για κρίση τόσο σε  γενικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Κρίση που μας την δημιούργησαν οι γνώστες και οι παντογνώστες, οι έμπειροι και οι ξερόλες.
Άλλοι πιστεύουν πως για την τοπική μας κοινωνία, φταίει εξολοκλήρου η δημοτική αρχή, άλλοι μιλούν για συγκεκριμένους διοικούντες που έχουν πλέον αγκιστρωθεί στις «καρέκλες» της εξουσίας του τόπου κι έχουν βαλτώσει, με αποτέλεσμα να μην προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Όποιος κι αν φταίει το ζήτημα είναι, τι κάνουμε τώρα, πόσο είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε και πόσο θα προσπαθήσουμε όλοι μας να αντιστρέψουμε την κατάσταση.
Αλήθεια, υπάρχει κάποια πρόταση, κάποια  ελπίδα για να ξεκολλήσουμε από το τέλμα;
ΝΑΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ!
Όλοι γνωρίζουμε πως ο Δήμος πλέον, δεν έχει πολλά έσοδα από τις κρατικές πιστώσεις. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για να μη μαζεύουμε τα σκουπίδια, να μην έχουμε νερό, να μην έχουμε φως, να είναι γεμάτοι λακκούβες οι δρόμοι, να επικρατεί γενικώς μια ακαταστασία και μια αίσθηση ότι το νησί πορεύεται μόνο του. Ακυβέρνητο…….
-H σωστή διαχείριση και κατανομή των εσόδων του Δήμου είναι το «κλειδί» για την πραγματοποίηση βασικών στόχων. Μια διαχείριση που θα δώσει προτεραιότητες σε έργα κοινής ωφέλειας και σε δράσεις που καθορίζουν την βελτίωση της καθημερινότητάς μας.
Χρήματα πλέον δεν υπάρχουν, αλλά τα έσοδα που εισπράττει ο Δήμος, όσο και αν φαίνεται περίεργο, είναι αρκετά για να γίνουν τα αυτονόητα, (καθαριότητα, ύδρευση, επισκευές στο οδικό δίκτυο, βελτιώσεις σχολικών κτιρίων, παιδικών χαρών, αθλητικών κέντρων, καθαρισμός μονοπατιών, στήριξη και ενίσχυση συλλόγων πολιτιστικών και αθλητικών, προώθηση της παραδοσιακής μουσικής, προβολή του τουριστικού μας προϊόντος κλπ).
Με λίγα λόγια, μπορεί να μπει ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ και να βελτιωθούν τόσο οι λειτουργίες όσο και η αισθητική του νησιού μας. Χρειάζεται σχέδιο και σωστή κατανομή των εσόδων.
Εδώ πρέπει να σταθούμε για άλλη μια φορά, στην ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ αύξηση των δημοτικών τελών και όλων των τελών γενικότερα προς τον Δήμο, που στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία αποτελεί μια επιπλέον «θηλιά» στην ζωή των κατοίκων.

Το χειρότερο, όμως, για τον Δήμο είναι πως δεν θα εισπράξει ΠΟΤΕ τα έσοδα από τις αυξήσεις των δημοτικών τελών, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι αγωνίζονται  με δυσκολία για την καθημερινότητα και δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υπερβολικές υποχρεώσεις που τους επιβάλλει η δημοτική αρχή. Αντίθετα, αν είχε γίνει μια μικρή μείωση και σε συνδυασμό με την ανταποδοτικότητα των τελών, τότε τα έσοδα είμαι βέβαιος πως θα ήταν πολλαπλάσια, γιατί όλοι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν.
-Η εκμετάλλευση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Την δυνατότητα αυτή μπορούμε να την εκμεταλλευθούμε μόνο με σωστό προγραμματισμό, αξιολόγηση και ιεράρχηση των προβλημάτων και οργάνωση των υπηρεσιών.  Με αυτά τα χρήματα μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να γίνουν υποδομές που  τόσα χρόνια κακώς δεν έγιναν. Το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) δίνει μεγάλη προτεραιότητα στην επιχειρηματικότητα με έμφαση στον τουρισμό, στην μεταποίηση, στην γεωργία, στην κτηνοτροφία κλπ. Στοχεύει στις υποδομές και σε μεγάλα έργα.
Με σωστή τακτική και στρατηγική μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία και να απορροφήσουμε χρήματα για το καλό του τόπου μας.
Θυμίζουμε τα ατελείωτα λιμάνια, τα αόρατα σφαγεία, τον μύθο του ΧΥΤΥ, τα οποία είναι έργα πραγματοποιήσιμα με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, ή άλλου κρατικού φορέα και για τα οποία «ούτε φωνή ούτε ακρόαση» από τη δημοτική αρχή.
-Η αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού που διαθέτει το νησί μας. Επιχειρηματίες, επιστήμονες, επιτυχημένοι επαγγελματίες, στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, εφοπλιστές, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, τεχνοκράτες, όλοι αυτοί θέλουν να προσφέρουν τις γνώσεις τους, αλλά και τις εμπειρίες τους για να βγάλουμε από τον βάλτο το νησί μας. Οι περισσότεροι από αυτούς θέλουν να προσφέρουν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ την βοήθειά τους και σχεδόν παρακαλούν για να μπορέσουν να το κάνουν.

-Ο τουρισμός αποτελεί τον βασικότερο, αυτή τη στιγμή, πυλώνα της οικονομίας στο νησί μας και πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Οι εναλλακτικές μορφές του, όπως ο Θρησκευτικός, ο Πολιτιστικός, ο Συνεδριακός, ο Περιπατητικός, ακόμα και ο Αθλητικός, μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας και στην εργασιακή απασχόληση, ιδιαίτερα των νέων.
Η Άνδρος, εκτός από την σπάνια φυσική ομορφιά που διαθέτει και την κάνει μοναδική και ξεχωριστή ανάμεσα στα άλλα νησιά, διαθέτει σπάνια μυαλά που αγαπούν τον τόπο και θέλουν να βοηθήσουν. Αυτούς λοιπόν πρέπει να τους αξιοποιήσουμε και να τους «εκμεταλλευτούμε».
Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια, ούτε λύσεις ουρανοκατέβατες. Υπάρχουν όμως εκείνες οι πολιτικές που θα δώσουν τεράστια σημασία:
*στην ανάπτυξη του τουρισμού,
*στην αξιοποίηση του ντόπιου έμψυχου δυναμικού,
*στην διεκδίκηση για απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και
*στη σωστή και ορθολογική διαχείριση των εσόδων του δήμου, βάζοντας προτεραιότητες που εξυπηρετούν το κοινό όφελος και τη βελτίωση της καθημερινότητας.
Αξιοποιώντας τα παραπάνω και βάζοντας στόχους με σωστό προγραμματισμό, μπορούμε να ελπίζουμε πως βήμα-βήμα θα δώσουμε ώθηση στο νησί μας, βάζοντας γερά θεμέλια, για να ζήσουμε καλύτερες και πιο αισιόδοξες μέρες.

Θεοδόσης Σουσούδης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.