Η απαγγελία, μεγαλοφώνως, των Ελλήνων κλασσικών συγγραφέων, ενισχύει τους κτύπους της καρδιάς και συγχρονίζει την αναπνοή.

Η απαγγελία, μεγαλοφώνως, των Ελλήνων κλασσικών συγγραφέων, συγχρονίζει την αναπνοή και τους κτύπους τής καρδιάς με φυσικό τρόπο. Γι’ αυτό, ενδείκνυται, παραδείγματος χάριν, η «Οδύσσεια» τού Ομήρου για καρδιοπαθείς, διότι ο αργός ρυθμός αυτού τού έργου εναρμονίζει, τα μέγιστα, την καρδιά και την αναπνοή.

Αυτό επιστοποίησε, ήδη το 2006, μία ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων υπό τον Γερμανό Χένρικ Μπέτερμαν σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της γερμανικής πόλεως Βίττεν-Χέρντεκε. Οι ερευνητές εδημοσίευσαν τα πορίσματά τους στην ιατρική εφημερίδα «Αμερικανική Εφημερίδα Φυσιολογίας – Φυσιολογία Καρδιάς και Κυκλοφορικού» (American Journal of Physiology – Heart and Circulatory Physiology).

Ο Μπέτερμαν και οι συνάδελφοί του παρετήρησαν την αλληλεπίδραση της αναπνοής και των κτύπων τής καρδιάς σε μία έρευνα στην οποίαν έλαβαν μέρος είκοσι άτομα. Εξέτασαν, τι επίδραση είχαν η απαγγελία κλασσικής ποιήσεως σε σχέση με την ελεγχομένη αναπνοή. Κατά την διάρκειαν των πειραμάτων, μηχανήματα κατέγραφαν την αναπνοή και τον ρυθμό τής καρδιάς. Οι επιστήμονες επέλεξαν για την απαγγελία το επικό ποίημα του Ομήρου, το οποίον εξιστορεί τις περιπέτειες τού ήρωος Οδυσσέως.

Οι ερευνητές γράφουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν έναν καταφανή συγχρονισμό της αναπνοής και των κτύπων της καρδιάς όταν απήγγελαν την Οδύσσεια. Η επενέργεια είναι ακόμα πιο ισχυρή από ό,τι αυτή της, συνειδητά, ελεγχομένης αναπνοής. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο λόγος για την επίδραση τής Οδυσσείας είναι το ιδιαίτερο μέτρο του ελληνικού έπους. Το δακτυλικόν εξάμετρον βοηθάει την αργή αναπνοή, και κατ’ ακολουθίαν, τους συγχρονισμένους, κανονικούς κτύπους της καρδιάς.

Οι ερευνητές ευελπιστούν να αποκομίσουν από την μελέτη τους μία βαθύτερη κατανόηση τού μηχανισμού, ο οποίος σταθεροποιεί την καρδιά και την αναπνοή.

Με αυτή την γνώση θέλουν να βοηθήσουν, όλως ιδιαιτέρως, ασθενείς με προβλήματα καρδιάς.

Οι ξένοι καλά προοδεύουν με την πολιτιστική μας κληρονομία!! Εμείς, τι κάνουμε;  Οι κλειδοκράτορες θέλουν ακόμα και να καταργήσουν την μοναδική και ανεπανάληπτη γλώσσα μας, όταν ο Μπιλ Γκεϊτς την προορίζει για το μέλλον τού ηλεκτρονικού υπολογιστού, με το πολυτονικόν!

Στο επόμενο: Το γνωρίζετε ότι μιλάμε την ομηρική γλώσσα;

Ελένη Καίρη Bartels

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.