Θεοδόσης Σουσούδης: «Να απλουστευθεί και να βελτιωθεί η καθημερινότητα»

– Κύριε Σουσούδη βρισκόμαστε ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές. Ποια είναι η εκτίμηση σας για το εκλογικό αποτέλεσμα; Κινείστε με τον αέρα της νίκης. Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε;

Σημασία δεν έχει η δική μου εκτίμηση, όσο η εκτίμηση των πολιτών της Άνδρου. Αυτοί είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν αν αντέχει η Άνδρος άλλα πέντε χρόνια παρακμής και εγκατάλειψης ή αν θα κάνουμε όλοι μαζί μια νέα αρχή, αν θα προχωρήσουμε μπροστά με έργο και σχέδιο. Εμείς είμαστε εδώ με μία νέα και ουσιαστική πρόταση διοίκησης και λειτουργίας του δήμου, με ολοκληρωμένη πρόταση για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, έχουμε σχέδιο για το αύριο. Κυρίως έχουμε νέους και άφθαρτους ανθρώπους, ικανούς και δημιουργικούς πολίτες της Άνδρου που έχουν όρεξη για δουλειά, νέες ιδέες και διάθεση προσφοράς. Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς.  Ζητώ μια καθαρή και ισχυρή εντολή, ζητώ από τους πολίτες να εμπιστευθούν τη μόνη ρεαλιστική και αξιόπιστη πρόταση για να βγει η Άνδρος από το περιθώριο.

– Ποιον θεωρείται πιο ισχυρό αντίπαλο; Τον κ. Μαλταμπέ που υποστηρίζεται από τον κ. Γλυνό;  Ή τον κ. Καπάκη.

Εγώ στηρίζομαι στους πολίτες της Άνδρου. Θέλω να κάνω σαφές ότι αντίπαλος δικός μου είναι τα προβλήματα του νησιού. Αντίπαλος  μου είναι η ιδιοκτησιακή αντίληψη που έχουν κάποιοι για το Δήμο, αντίπαλοί μου είναι αυτοί που διχάζουν και διαχωρίζουν τους πολίτες της Άνδρου. Αντίπαλοι μου είναι η αδιαφάνεια, η αδράνεια και η ακινησία του παρελθόντος. Από εκεί και πέρα εμείς, οι Νέοι Ορίζοντες θα μιλήσουμε με προτάσεις για το τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα στην Άνδρο. Με ξεκάθαρες δεσμεύσεις και με ένα επεξεργασμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Οι πολίτες ζητούν ελπίδα και προοπτική και η ελπίδα δεν βρίσκεται στα συστήματα του χθες, στα δοκιμασμένα και φθαρμένα πρόσωπα του παρελθόντος και τις πρακτικές τους.

– Μιλήσατε για ένα νέο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας του Δήμου. Τι περιλαμβάνει αυτό και ποια θα είναι τα οφέλη για τους πολίτες.

-Η Άνδρος, συνενώθηκε σε ένα Δήμο το 2010. Κάποιους βόλευε και βολεύει να διατηρούν φέουδα, να διχάζουν τον κόσμο. Η  Άνδρος είναι ένα καράβι επάνω στο οποίο ταξιδεύουμε όλοι μαζί. Θέλουμε αυτό το καράβι να προσφέρει ασφάλεια, ελπίδα, προοπτική σε όλους. Πόσο ευχαριστημένοι είναι οι πολίτες της Άνδρου και στις 3 δημοτικές ενότητες από τις υπηρεσίες που τους προσέφερε ο Δήμος αυτά τα 4 χρόνια; Λειτούργησαν τα τοπικά συμβούλια, τα συμβούλια των ενοτήτων; Συνεδρίαζαν ή αποτελούσαν διακοσμητικά όργανα; Αντιμετωπίστηκαν μικρά προβλήματα έστω που δεν απαιτούσαν αυξημένους πόρους; Αντιλήφθηκε κανείς να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο και να υλοποιείται; Βελτιώθηκε η καθημερινότητα; Τραβάω μια κόκκινη γραμμή με το παρελθόν, το ίδιο πρέπει να κάνουν και όλοι οι Ανδριώτες. Από εδώ και πέρα πρέπει να κοιτάμε μόνο μπροστά, πρέπει να λέμε τι θα κάνουμε εμείς για να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση. Το δικό μου σχέδιο προβλέπει την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και πόρων στα συμβούλια των δημοτικών ενοτήτων και στα τοπικά συμβούλια των χωριών. Για να μπορούν να αντιμετωπίζονται στη γέννησή τους τα προβλήματα, να μπορεί να υλοποιούνται μικρά έργα και δράσεις, για να ξαναζωντανέψουν τα χωριά της Άνδρου. Να έχει ρόλο ο τοπικός πρόεδρος. Κυρίως όμως, για να υπάρχει πραγματική και ουσιαστική αποκέντρωση, για να σχεδιάζει η κάθε δημοτική ενότητα και να υλοποιεί το δικό της αναπτυξιακό πρότυπο.

Να απλουστευθεί και να βελτιωθεί η καθημερινότητα. Φυσικά για τα μεγάλα ζητήματα και τα έργα υπερτοπικής σημασίας, που αφορούν όλο το νησί, θα αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο. Η διαφορά όμως σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι αποφασίζουμε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και ανοιχτή διαβούλευση. Με τη λειτουργία μιας διευρυμένης Επιτροπής Διαβούλευσης, με τη συμμετοχή όλων των φορέων του νησιού. Εκεί θα συζητιούνται όλα τα μεγάλα ζητήματα πριν έρθουν για ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο. Το νέο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας του Δήμου εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του πολίτη στον τόπο που κατοικεί, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί στη Χώρα, θα υπάρχει διοικητική δομή του Δήμου σε κάθε δημοτική ενότητα. Τα τοπικά συμβούλια θα πάψουν να είναι διακοσμητικά και θα αποκτήσουν λόγο ύπαρξης.

-Μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά; Είναι εφικτά;

Φυσικά. Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι το θέλω και ότι επιβάλλεται. Και η απερχόμενη δημοτική αρχή των κ.κ Γλυνού και Μαλταμπέ μπορούσε. Αλλά δεν ήθελε, είχε επιβάλει ένα συγκεντρωτικό, αυταρχικό και αναποτελεσματικό μοντέλο. Δεν ήθελε τοπικά συμβούλια με αρμοδιότητες και πόρους αλλά τοπικά συμβούλια-γλάστρες. Ποτέ δεν τέθηκε κάποιο ζήτημα σε διαβούλευση. Δεν αξιοποιήθηκε το έμψυχο δυναμικό της Άνδρου. Εκεί βρίσκεται η αιτία της παρακμής και της εγκατάλειψης της Άνδρου. Στον υπέρμετρο συγκεντρωτισμό με όλα τα συνεπακόλουθα. Τα άρθρα 83 και 84 του Ν.3852 του 2010 μας δίνουν τη δυνατότητα να εκχωρήσουμε αρμοδιότητες και πόρους στα συμβούλια των δημοτικών ενοτήτων αλλά και στα τοπικά συμβούλια. Και θα είναι η πρώτη απόφαση που θα πάρει η δική μας δημοτική αρχή στο δημοτικό συμβούλιο. Την αυτοδιοίκηση την υπηρετούν αυτοί που πιστεύουν στην αποκέντρωση και στη δημοκρατία, αυτοί που πιστεύουν στην συνεργασία,  όχι οι ”επαγγελματίες” της αυτοδιοίκησης, που μας έφεραν σε αυτή την κακή κατάσταση. Εμείς ζούμε στην Άνδρο και δεν είμαστε επισκέπτες.

– Πολλοί έχουν μιλήσει κατά καιρούς για την τουριστική ανάπτυξη. Η δική σας προγραμματική πρόταση ποια είναι;

Η Άνδρος πρέπει να αποκτήσει σχέδιο, γιατί σήμερα δεν έχει σχέδιο. Το απερχόμενο σύστημα εξουσίας αυτοσχεδίαζε και κάποιες φορές τα άφηνε όλα στον αυτόματο πιλότο. Υπάρχει σχέδιο, γνωρίζω τι θα κάνω και πως θα πραγματοποιηθεί. Οι βασικοί άξονες του προγράμματος μας για τον τουρισμό είναι:

-H δημιουργία Ενιαίου Φορέα Τουρισμού, στον οποίο θα συμμετέχουν ενεργά ο Δήμος, οι φορείς και όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού. Ο Ενιαίος Φορέας θα αναλάβει το έργο της ενημέρωσης των επαγγελματιών, της προβολής και προώθησης του τουρισμού μας. Με σύγχρονες τεχνικές και εργαλεία. Με χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

-Εκσυγχρονισμός και αποπεράτωση των λιμενικών υποδομών, ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού με μαρίνα που θα προσφέρει υπηρεσίες αλλά και έσοδα στο Δήμο.

-Ενίσχυση της συγκοινωνίας στο νησί, κάθε περιοχή πρέπει να είναι προσβάσιμη στους επισκέπτες μας. Είναι ανεπίτρεπτο π.χ. στο Κόρθι να μην υπάρχει σχεδόν καθόλου συγκοινωνία.

-Πενταετές πρόγραμμα σταδιακής αποκατάστασης και συντήρησης του οδικού μας δικτύου. Τους δρόμους αυτούς τους χρησιμοποιούμε και εμείς και οι επισκέπτες μας και πρέπει να είναι ασφαλείς και χωρίς προβλήματα.

-Άμεση χωροθέτηση υδατοδρομίου στην Άνδρο. Ολοκληρώθηκε το νομικό πλαίσιο και υπάρχει ενδιαφέρον, θα τρέξουμε άμεσα όλες τις διαδικασίες. Στο νησί μας πλέον μπορούν να ξεκινήσουν τα δρομολόγια για τα υδροπλάνα, η βάση τους βρίσκεται στο Λαύριο.

Και κάτι ακόμα. Τουρισμός σημαίνει άνθρωποι, συμπατριώτες μας. Επαγγελματίες και επιχειρηματίες που χρειάζονται ουσιαστική και πραγματική στήριξη. Οικονομική ανάπτυξη. Ο Δήμος δεν μπορεί να μοιράζει λεφτά, μπορεί όμως να κάνει κάτι άλλο. Προσωπική μου δέσμευση είναι ότι στο Δήμο θα λειτουργήσει γραφείο για την ενημέρωση και υποστήριξη των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών σχετικά με τα χρηματοδοτικά προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, του επόμενου ΕΣΠΑ δηλαδή, που στο εξής θα λέγεται Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης και οι πόροι του θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία.

-Το επίπεδο καθαριότητας του νησιού δεν είναι το επιθυμητό. Εσείς τι θα κάνετε και κυρίως πως θα διαχειριστείτε το πρόβλημα με τα σκουπίδια.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή έχασε κατά κράτος την μάχη για την καθαριότητα του νησιού. Γιατί πήγε σε ένα παρωχημένο μοντέλο αλλά και σε τυχοδιωκτικές κινήσεις. Το ζήτημα πρέπει να μπει άμεσα σε διαβούλευση με τους κατοίκους για να το δούμε αποφασιστικά. Μπαίνει και ένα άλλο θεμελιώδες ζήτημα. Τα τέλη για την καθαριότητα είναι ανταποδοτικά. Σπαταλήθηκαν πολλά χρήματα τα τελευταία χρόνια, χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα, ή έστω να έχει δρομολογηθεί κάποια λύση. Θεωρώ ότι με τα ίδια και λιγότερα χρήματα μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα.  Κάδοι υπόγειοι μοντέρνας τεχνολογίας, σχέδιο καθαριότητας με οργανωμένη και αποτελεσματική αποκομιδή των απορριμμάτων, μπορούν να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα στην καθαριότητα. Η Άνδρος πρέπει να είναι καθαρή κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο. Αποφασιστικότητα χρειάζεται και σχέδιο.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δεν θα αυθαιρετήσουμε ούτε θα δημιουργήσουμε τετελεσμένα όπως κάποιοι άλλοι. Στόχος μας είναι η εξεύρεση της βέλτιστης λύσης μαζί με άγνωστα μέχρι σήμερα πράγματα για την Άνδρο, όπως είναι η οικιακή διαχείριση, η κομποστοποίηση, η ανταποδοτική ανακύκλωση αλλά και ένα οργανωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Όλα αυτά μέσα από καθημερινή ενημέρωση και συμμετοχή του Δήμου μαζί με εθελοντικές ομάδες, που προτρέπουν και εξηγούν την ανάγκη για ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Τα σχολεία, στοχευμένες ομάδες επαγγελματιών, νοικοκυριά, κα. είναι πρώτης τάξεως στόχοι που μπορούμε με τη βοήθειά τους να μειώσουμε δραματικά τον όγκο των σκουπιδιών.

-Στις 18 Μαΐου τι περιμένετε από τους πολίτες, ποιο είναι το δικό σας μήνυμα.

Περιμένω να επιβεβαιωθεί η απόφαση των πολιτών της Άνδρου για μια Νέα Αρχή. Με περισσότερο φως και αισιοδοξία για το αύριο. Την επόμενη μέρα αλλά και κάθε μέρα, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε μια κοινή προσπάθεια. Με ιδιαίτερη προσοχή στη νεολαία και στα παιδιά μας.

Με συνεργασία και συνεννόηση θα διοικήσω το Δήμο, όχι μέσω αντιπροσώπων και τοποτηρητών. Με απόλυτο σεβασμό σε κάθε πολίτη, ασχέτως του τι ψήφισε και που ανήκει. Με απόλυτο αίσθημα ευθύνης. Η πιο μεγάλη παράταξη είναι η Άνδρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.