Με τον Απρίλιο να έχει ήδη μεσιάσει, οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου είναι πια μια ανάσα χρόνος… Μια ανάσα που θα καθορίσει το μέλλον του νησιού μας για τα επόμενα 5 χρόνια. Και μπορεί η ευρωπαϊκή πορεία να μην μας αγγίζει άμεσα, ίσως και να μας αγνοεί ως μονάδες, αλλά οι τοπικές εκλογές της Άνδρου είναι σίγουρα ό,τι πιο κρίσιμο για την ύπαρξή μας στο νησί.

Το βάρος για κάθε έναν από εμάς είναι τεράστιο και κάθε φορά ζούμε με την αγωνία τι θα ξημερώσει και πόσο λιγότερο κακό μπορούν να κάνουν οι νέοι άρχοντες που εμείς οι ίδιοι έχουμε επιλέξει…

Πόσες φορές δεν μετανιώσαμε; Πόσες φορές δεν υποσχεθήκαμε να κόψουμε τα χέρια μας στις επόμενες εκλογές;
Σήμερα φέρνοντας στο νου όλους όσους τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν στο τιμόνι του νησιού, έχοντας βιώσει την μεγαλύτερη κρίση θεσμών και αξιών οφείλουμε στον εαυτό μας και τον τόπο την μεγαλύτερη προσοχή από ποτέ…

Με γνώμονα στην απόφασή μας την πεποίθηση ότι το νησί πρέπει να ξεκολλήσει από την αδράνεια και τον εφησυχασμό αξιολογήσαμε τα θέματα που ταλανίζουν τον τόπο μας και τα θέσαμε υπόψιν των υποψηφίων δημάρχων του νησιού.

Τις θέσεις τους, ως δημόσιες προεκλογικές δεσμεύσεις για τις εκλογές του Μαΐου θα δημοσιεύσουμε στο φύλλο του Απριλίου 2014.

Μετά την ορκωμοσία και την ανάληψη καθηκόντων του νέου μας δημοτικού άρχοντα, οι δημοσιοποιημένες θέσεις του θα αναρτηθούν σε σημεία προβολής στο Γαύριο, στην Χώρα και το Κόρθι. Δίπλα στην κάθε δέσμευση θα εγκατασταθεί ένα ηλεκτρονικό χρονόμετρο, που θα λειτουργεί ως κλεψύδρα χρόνου υλοποίησης. Οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πάντα ένας υπολογίσιμος αντίπαλος και το χρονόμετρο δεν είναι δικαστής. Θα είναι όμως μια υπενθύμιση, ένα «μέμνησο τους Αθηναίους» ή καλύτερα «μέμνησο τους Ανδριώτες» που στοχεύει στην ενεργοποίηση των πολιτών και στην δραστηριοποίηση των διοικούντων. Είναι μια ευκαιρία να γνωρίζουμε αν το νησί βρίσκεται στα χέρια τους ή στα δικά μας;

Τα θέματα

Διαχείριση Απορριμμάτων: Χώρος, μέθοδος, κόστος, αποτέλεσμα, εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης. Οικιακός διαχωρισμός, ανακύκλωση κομποστοποίηση, λίπανση.
Διαχείριση αποβλήτων: Χώροι, μέθοδος, κόστος, εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης.

Περιβάλλον: Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ποτάμια (καθαρισμός, υποδομές πρόσβασης, δημιουργία υδατοδεξαμενών, ανάπλαση νερόμυλων, ανάδειξη της μνημείων.

Οδικό δίκτυο: υποδομές εξυπηρέτησης χωριών με μεγάλης κλίμακας καλντερίμια και σκαλοπάτια  μελέτες, διαγωνισμοί, προτάσεις, δίκτια εθελοντών υποστήριξης.

Τουρισμός: τουριστική περίοδος, μέθοδος, προοπτικές, θεματικός τουρισμός, θρησκευτικός, πεζοπορικός, γαστρονομικός, τοπικά προϊόντα, ανάδειξη αρχαιολογικών προορισμών, φυσιολατρικός, ιαματικός, μουσεία, συνεδριακός, κρουαζιέρα.

Παραθαλάσσιες ζώνες: Οργάνωση, καθαριότητα, προσβάσεις, υποδομές υποδοχής, εξυπηρέτηση αναγκών.

Κτηνοτροφία: Αντιμετώπιση περιορισμός ελεύθερης βόσκησης, πυρκαγιές, καταστροφή χλωρίδας, περιορισμός πληθυσμών αιγών.

Αιολικά πάρκα: Που, πόσα, γιατί, μέθοδος, αντισταθμιστικά, ανεμογεννήτριες οριζοντίου ή κάθετου  άξονα; Παραγωγή mw, ανάγκες νησιού με βάθος 100 ετών

Ναυτιλία: Εκπαίδευση, προώθηση, επαγγελματική αποκατάσταση, ανάδειξη της δυναμικής της παράδοσης της Άνδρου.
Επαγγελματικές προοπτικές: Μονοκαλλιέργειες αντικατάσταση ποικιλιών, νέα είδη, αρωματικά φυτά τυποποίηση, επεξεργασία συσκευασία οικοτεχνίες, συνεταιριστικές ομάδες, προώθηση, εξαγωγές, πρατήρια πώλησης, μελισσοκομία ανάπτυξη συσκευασία marketing, τυποποίηση άλλα προϊόντα μελισσοκομίας, σηροτροφία, οργάνωση, εκπαίδευση, υποδομές.

Ξ.Δ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.