Ένα παλιό γνωστό λαϊκό γνωμικό λέει ότι η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Φαίνεται ότι αυτό μάλλον δεν ισχύει για τη Χώρα της Άνδρου και τους κατοίκους της.

Επί σειρά ετών κάποιοι ταΐζουν τα περιστέρια της Χώρας με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στα σπίτια τα οποία είναι γεμάτα κουτσουλιές, πούπουλα και φωλιές. Μάταια καθαρίζουν οι ιδιοκτήτες, μάταια τοποθετούνται ακίδες στις στέγες οι οποίες υποτίθεται ότι απωθούν κι αποτρέπουν τα περιστέρια από το να κάθονται σε περβάζια, κεραμίδια, μετώπες κι άλλα ψηλά συνήθως σημεία κτηρίων.

Αυτοί που τα ταΐζουν, γνωρίζουν τι βρωμιά προκαλούν για τη δημόσια υγεία; Γνωρίζουν ότι το περιστέρι είναι το «ποντίκι του ουρανού»; Τα  περιττώματά τους είναι όξινα και άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Έχουν αναρωτηθεί αν υπάρχει η διάθεση να καθαρίζουν οι ιδιοκτήτες συνέχεια και μέσα σε ελάχιστες ώρες να ξαναβρωμίζουν βεράντες, μπαλκόνια, περβάζια, στέγες; Έτσι αυθαίρετα και χωρίς καμμιά σκέψη κάνει ο καθένας ό,τι θέλει όπως ήθισται να κάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων χωρίς να ενδιαφέρεται για τους άλλους. Ωραία κοινωνία έχουμε δημιουργήσει! Παράδειγμα προς… μίμηση!

Ως γνωστόν τα περιστέρια μαζεύονται εκεί που βρίσκουν τροφή. Ξαφνικά άδειασε από περιστέρια ο κήπος της Παναγίας ο οποίος κάπως καθαρίστηκε και καλλωπίστηκε πρόσφατα και αίφνης γέμισε η Πλατεία Βασιλείου Γουλανδρή (Γηροκομείου) ενώ τα πέριξ στενά είναι γεμάτα δύσοσμες κουτσουλιές-περιττώματα των περιστεριών. Το θέαμα είναι αποκρουστικότατο. Μόνον αηδία κι απέχθεια μπορεί να προκαλέσει. Στην Πλατεία Βασ. Γουλανδρή παίζουν παιδιά, υπάρχει το Γηροκομείο με ηλικιωμένους ανθρώπους ευαίσθητης υγείας, παρακάτω είναι το Κέντρο Υγείας όπου οφείλουν να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Μα επιτέλους κανένας δε νοιάζεται, κανένας δεν ενδιαφέρεται; Οι ιδιώτες καθαρίζουν, όσο αυτό είναι εφικτό, ο Δήμος τι κάνει; Κάποια υπέροχα νεοκλασικά σπίτια ανακαινίστηκαν αποτελώντας στολίδι για την περιοχή και αμέσως λερώθηκαν από τις ακαθαρσίες των περιστεριών. Πλήρης αδιαφορία των αρμοδίων αρχών του νησιού και βέβαια η αναφορά γίνεται για το Δήμο, αυτός είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα.

Μερικές λύσεις είναι πολύ απλές. Δε χρειάζεται ούτε κόπος, ούτε χρόνος, ούτε χρήμα για να απομακρυνθούν τα περιστέρια. Κοινός νους χρειάζεται και συστάσεις σε αυτούς που τα ταΐζουν και που όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι. Αλίμονο αν σε μια τόσο μικρή κοινωνία όσο αυτή της Χώρας να μη γνωρίζουν οι ιθύνοντες ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για αυτήν την κατάντια! Γιατί περί κατάντιας πρόκειται όταν αντί να λάμπει ο τόπος , γίνεται ολοένα και πιο βρώμικος. Κρίμα…

Αγανακτισμένη Ανδριώτισσα

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.