Του Ιωάννη Φυρίου Μηχανικού Ε. Ν.

Τα τελευταία έτη το ζήτημα της εγκαταστάσεως ανεμογεννητριών αποτελεί για κάποιους συμπολίτες μας αντικείμενο αντιθέσεων, προστριβών και ίσως σε μερικές περιπτώσεις ακραίων συμπεριφορών. Για όσους παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη λογικά προβληματιζόμαστε και αναρωτιόμαστε γιατί να είναι έτσι. Οι ενεργειακές απαιτήσεις σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία και μελέτες δείχνουν αφʼ ενός καμπύλη ανόδου, δηλαδή έχομε έλλειψη και δεύτερον την αυξανόμενη επιβάρυνση της ατμοσφαίρας σε ρύπους εκ της καύσεως όλων των ειδών των καυσίμων (στερεών , υγρών και αερίων). Επομένως η εφαρμογή των ΑΠΕ καθίσταται αναγκαία τόσο για λόγους  καλύψεως των ενεργειακών αναγκών όσο και περιβαλλοντολογικούς.

Το θέμα της εγκαταστάσεως των ΑΠΕ και δη των ανεμογεννητριών πρέπει να τύχει εκ μέρους όλων μας οποιασδήποτε θετικής προθέσεως.

Να το εξετάσουμε στα πλαίσια της αναπτύξεως της προόδου της οικονομίας της προστασίας του περιβάλλοντος της καλύτερης ποιότητας ζωής και όχι των σκοπιμοτήτων και της διαμάχης πολιτικών ή προσωπικών στόχων και συμφερόντων.

Ας δούμε τι γίνεται γύρω μας, για παράδειγμα αναφέρω ότι στην Δανία καλύπτουν τις ανάγκες  σε ηλεκτρική ενέργεια κατά 50% από τις ανεμογεννήτριες.

Παρατηρήστε προσεκτικά την φωτογραφία. Η περιοχή αυτή είναι το Papenburg στην Γερμανία βρίσκεται στα ΒΔ κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία. Δεν είναι πλησίον της θαλάσσης αλλά κάποια χιλιόμετρα στο εσωτερικό αυτής της χώρας. Όπως παρατηρείτε οι εγκαταστάσεις και ειδικά το κτήριο αριστερά είναι η μεγαλύτερη κλειστή δεξαμενή ναυπηγήσεως πλοίων στον κόσμο. Είχα την τύχη να βρεθώ εκεί τρείς φορές στην καριέρα μου σε παραλαβές νεότευκτων κρουαζιεροπλοίων. Ακριβώς πίσω από την μονάδα υπάρχουν εγκαταστάσεις θερμοκηπίων μεγάλης κλίμακος. Στο βάθος διακρίνεται ένα χωριό, και στην περιοχή αυτή τόσο η φυτική όσο και η ζωική παραγωγή είναι σε υψηλά επίπεδα.

Για να έρθω στο θέμα, όπως βλέπετε σε όλο αυτό τον συνδυασμό των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων υπάρχουν εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες παντού! Προσφεύγω σε αυτήν την ανάλυση και παρουσίαση ορμώμενος εκ των προσφάτων άρθρων σχετικά με την δημιουργία περιφερειακού πάρκου  στην  Άνδρο, τόσο στην εφημερίδα σας όσο και των σχολίων στο διαδίκτυο και συζητήσεων με άλλους συντοπίτες μας. Αν κατάλαβα ορθώς το πρόβλημα είναι ότι με το πάρκο αυτό θα περιοριστούν πολλές δραστηριότητες όπως οικιστικές, γεωργικές, τουριστικές κ.α. Γι’ αυτό το θέμα,  το σωστό είναι να μιλάμε μόνον για εγκατάσταση ανεμογεννητριών και όχι δημιουργία περιφερειακού πάρκου. Τα όποια τεχνικά προβλήματα ή περιπτώσεις αισθητικής ή επιβαρύνσεως προς το περιβάλλον εκ  της τοποθετήσεως  των  ανεμογεννητριών αυτών θα τα αντιμετωπίσουμε αναλόγως ώστε να μην προκύψουν κακοτεχνίες παρά μόνον όφελος, τόσο για το νησί όσο και για τους κατοίκους του. Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και είμαι στην διάθεση όλων για να το αναλύσουμε περαιτέρω.

tmtfyr@yahoo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.