Οι υποχρεώσεις της μεγάλης γιορτής  της Παγκόσμιας  Ναυτιλίας, των Ποσειδωνίων, αλλά και κάποια άλλα θέματα, με κράτησαν μακριά από την προσφιλή μου επικοινωνία μαζί σας. Δεν μπορώ όμως να μην καταπιαστώ, έστω και κατόπιν εορτής, με το προσφιλές θέμα της Ναυτιλίας, προσφιλές όχι μόνο σε μένα αλλά και σε ένα σωρό φίλους, συνεργάτες,  συμπατριώτες και συγχωριανούς.

Όπως κάθε ζυγή χρονιά, έτσι κι εφέτος, η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου είναι αφιερωμένη στην μεγάλη Ναυτιλιακή Έκθεση των Ποσειδωνίων που τα τελευταία χρόνια γίνεται στον υπερσύγχρονο εκθεσιακό χώρο του Metropolitan κοντά στο  αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της ναυτιλίας από όλη την Υδρόγειο.

Ναυπηγεία και άλλα εργοστάσια από την Ιαπωνία, την Κορέα και την Κίνα, ασφαλιστές από την Αγγλία, τραπεζίτες από την Ελβετία, σύγχρονες τεχνολογίες από την Αμερική, την Γερμανία και την Σκανδιναβία και εφοπλιστές από παντού δίνουν το καθιερωμένο ραντεβού τους αυτές τις μέρες στον χώρο των Ποσειδωνίων.

Όλες οι εκθέσεις των Ποσειδωνίων φημίζονται για την άρτια οργάνωση τους, για την πληθώρα των συμμετοχών από όλους τους τομείς της Ναυτιλίας, (που, όπως πολύ καλά γνωρίζετε εσείς που είσαστε μέσα στον χώρο αυτόν, οι τομείς αυτοί είναι αναρίθμητοι), αλλά και από εθνικές συμμετοχές από χώρες των οποίων η ναυτιλία αποτελεί σημαντικό παράγοντα της οικονομίας τους.

Η φετινή έκθεση όμως, παρά την μακρόχρονη παγκόσμια κρίση που υποβόσκει, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε συμμετοχή, αριθμό περιπτέρων, εθνικών συμμετοχών, αριθμό επισκεπτών, πολυτέλεια και όγκο παράπλευρων εκδηλώσεων. Σ’ αυτό βοήθησε και η θέση της έκθεσης τα τελευταία χρόνια, κοντά σε αεροδρόμιο, με εύκολη πρόσβαση και απέραντο χώρο στάθμευσης.

Υπήρχαν πολλές εκατοντάδες περίπτερα. Για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Περίπτερα καλόγουστα, λιτά και απέριττα, πολυτελή,  μερικά με καλλίγραμμες ψιλόλιγνες κοπέλες -μοντέλα που προσελκύουν τους επισκέπτες για να τους μοιράσουν ενημερωτικά φυλλάδια και διαφημιστικά δωράκια. Δωράκια που ξεκινούν από απλά στυλό, καπέλα και μπρελόκ μέχρι προϊόντα σύγχρονης τεχνολογίας όπως στικάκια μνήμης υπολογιστών και άλλα παρόμοια εξαρτήματα. Ένα τέτοιο τράβηξε την προσοχή μου. Το έμπειρο μάτι μου το επεσήμανε και το κράτησα. Ο γιος μου το είδε και μου είπε επικριτικά: «Αυτό τι το θες πάλι;» Δεν του απάντησα αλλά όταν το πήγα στην μόλις τριών μηνών εγγονούλα μου (την ανιψούλα του), το πανηγύρι που έγινε δεν περιγράφεται.

Μίλησα πιο πριν για τις παράπλευρες εκδηλώσεις των Ποσειδωνίων. Αυτές ήταν πολλές και διάφορες: Συνέδρια, σεμινάρια, ομιλίες, αθλητικές εκδηλώσεις και δεξιώσεις. Αυτές οι τελευταίες αποτελούσαν την χαλαρή αλλά συνάμα και εποικοδομητική πλευρά της γιορτής. Γινόντουσαν συνήθως τα βράδια σε καλόγουστους χώρους, τις πιο πολλές φορές κοντά στην θάλασσα (να μην ξεχνάμε και τον χώρο μας). Εκεί είχε κανείς την ευκαιρία μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον να συναντήσει ανθρώπους από τον χώρο της εργασίας και να συζητήσει μαζί τους χαλαρά για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συνδυάζοντας
«το τερπνόν μετά του ωφελίμου».

Μόνο η καθιερωμένη λαμπρή δεξίωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που σηματοδοτούσε την τελευταία βραδιά της γιορτής έχει καταργηθεί τα τελευταία χρόνια και το ποσό διατίθεται έκτοτε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς παράλληλα με άλλες ανθρωπιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες της Ενώσεως…(ΕΥΓΕ!)

Έτσι τελείωσε κι αυτή η γιορτή. Όπως είπαν και οι διάφοροι επίσημοι στις ομιλίες τους τα Ποσειδώνια έδειξαν πως ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να αξιοποιήσει τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυξάνοντας τις αποδόσεις  και δημιουργώντας ευημερία και νέες θέσεις εργασίας καλύτερα από κάθε άλλη περίπτωση.

Αξίζει ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους οργανωτές της Έκθεσης που με την επιτυχία της έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι ο Έλληνας, μέσω της Ναυτιλίας, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλες τις κρίσεις και να τα βγάλει πέρα με το κεφάλι ψηλά.

Καλή αντάμωση λοιπόν στην επόμενη Έκθεση στις 6-10 Ιουνίου 2016 στον ίδιο φιλόξενο εκθεσιακό χώρο του Mertropolitan

Λεωνίδας Βαλμάς,

www.valmarine.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.