Ο εφιάλτης των σκουπιδιών είναι πάντα εδώ! Τι κι αν τον «ξεχάσαμε» για κάποιους μήνες, μέσα στον προεκλογικό «πυρετό»; Αρκούσε μια υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού και μια εβδομάδα κατά την οποία δεν μαζεύτηκαν τα σκουπίδια από τους κάδους, για να «ξυπνήσουν» οι μνήμες από το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2012. Αλλά ας πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά:

Σχεδόν δυο μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές (21 Μαρτίου), ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, υπέγραψε απόφαση με την οποία απέρριψε το αίτημα του Δήμου Άνδρου για παράταση της λειτουργίας του δεματοποιητή στο χώρο όπου εγκαταστάθηκε και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Ο υπουργός υλοποίησε (με καθυστέρηση αρκετών μηνών, είναι αλήθεια) σχετική εισήγηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), από τις αρχές Νοεμβρίου 2013. Η εισήγηση του ΚΑΣ, επί του αιτήματος του Δήμου Άνδρου, ήταν απορριπτική, με το αιτιολογικό ότι ο Δήμος δεν εκπλήρωσε κανέναν από τους όρους που είχε θέσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή του για την λειτουργία του δεματοποιητή.

Στην απόφαση του υπουργού Πολιτισμού αναφέρονται, συγκεκριμένα, τα εξής: «Αποφασίζουμε τη μη έγκριση του αιτήματος του Δήμου Άνδρου για παράταση παραμονής δεματοποιητή απορριμμάτων και εναπόθεσης απορριμμάτων στην περιοχή «Σταυροπέδα», νήσου Άνδρου, Δήμου Άνδρου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για λόγους άμεσης και έμμεσης βλάβης των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της περιοχής και διότι

δεν τηρήθηκαν οι όροι της υπ΄ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΤ/ ΓΔΑΠΚ/ ΔΙΠΚΑ/ ΑΡΧ/ Α1/ Φ21/ 67136/ 2987/ 08.07.2011 Υ.Α., με την οποία είχε εγκριθεί η Π.Π.Ε. του έργου «Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Επεξεργασία Αστικών Στερεών Αποβλήτων νήσου Άνδρου».

Πως αντέδρασε η δημοτική αρχή στην απόφαση του Υπουργείου; Με τον ένα και μοναδικό τρόπο που είχε στη διάθεσή της: Προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητώντας την ανάκληση της υπουργικής απόφασης. Επικαλούμενη τον κίνδυνο για την υγεία, στην περίπτωση που δεν γίνει αποκομιδή των απορριμμάτων και αυτά παραμείνουν στους κάδους.

Στα μέσα Ιουνίου, μάλιστα, δεν έγινε αποκομιδή των σκουπιδιών για μια εβδομάδα στο νησί, άγνωστο για ποιους ακριβώς λόγους ενώ στην συνέχεια τα σκουπίδια μαζεύονται επιλεκτικά (;)… Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί πανικός και να ξυπνήσουν οι εφιαλτικές μνήμες του καλοκαιριού του 2012, όταν για πολλές εβδομάδες δεν γινόταν αποκομιδή και η Άνδρος είχε «πνιγεί» στα σκουπίδια.

Ευχάριστη όμως είναι η στάση που φαίνεται να κρατούν οι κάτοικοι των δυο χωριών τα οποία θίγονται (Πιτροφός – Ζαγανιάρι), οι οποίοι –σύμφωνα με έγκυρες πηγές – θα αποφύγουν κινητοποιήσεις και ενέργειες που θα δημιουργούσαν πρόβλημα στο νησί και θα έβαζαν σε κίνδυνο την υγεία κατοίκων και επισκεπτών. Αυτή ακριβώς η υπεύθυνη στάση των κατοίκων είναι που μας κάνει να ελπίζουμε πως δεν θα περάσουμε ένα εφιαλτικό καλοκαίρι.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.