Όσο καθυστερούμε με τη χωματερή τόσο θα μεγαλώνει το πρόστιμο! Έπεσε ήδη η 1η «καμπάνα» στο δήμο ύψους 38.100 ευρώ – σε 6 μήνες έρχεται η 2η

Οι πρώτες «καμπάνες» ήχησαν στην Άνδρο για την παράνομη χωματερή! Και ήταν πολύ δυνατές! Στις 23 Ιανουαρίου κοινοποιήθηκε πρόστιμο 38.100 ευρώ στο Δήμο για τον ΧΑΔΑ του νησιού, στη θέση Σταυροπέδα, αλλά και «για την Ανεξέλεγκτη Διάθεση Απορριμάτων σε όλο το νησί της Άνδρου», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην απόφαση. To πρόστιμο είχε επιβληθεί τον Νοέμβριο του 2011 και κοινοποιήθηκε μόλις πριν λίγες μέρες!

Η παράβαση, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της επιβολής προστίμου, είναι η εξής: «Ανεξέλεγκτη Διάθεση Απορριμμάτων και μη τήρηση των ελάχιστων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, με συνεπαγόμενο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία». Το πρόστιμο αυτό, δυστυχώς, δεν θα είναι το μοναδικό. Σύμφωνα με τις διαδικασίες, σε έξι μήνες θα έρθει η δεύτερη «καμπάνα» το ύψος της οποίας είναι πολύ πιθανό να ανέβει ακόμη περισσότερο. Το «γιατί» εξηγείται ως εξής: Στην Ελλάδα επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ενιαίο πρόστιμο, που αφορά όλες τις χωματερές. Το πρόστιμο αυτό επιμερίζεται κάθε φορά στις υφιστάμενες χωματερές. Αυτό σημαίνει πως με την πάροδο του χρόνου και όσο θα προχωρά η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ ανά την Ελλάδα, το ΙΔΙΟ πρόστιμο θα επιμερίζεται σε όλο και ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ χωματερές. Κάτι που σημαίνει πως το ποσό θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Και, φυσικά, ο Δήμος που θα μείνει τελευταίος στην αποκατάσταση του ΧΑΔΑ του, θα κληθεί να πληρώσει ΟΛΟ το ποσό του προστίμου! Κατά την έκφραση, δηλαδή «θα μείνει με τον μουτζούρη στο χέρι»!

Εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Ιανουαρίου πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη Σταυροπέδα. Συγκεκριμένα: Εγκρίθηκε η τοπογραφική και περιβαλλονττική μελέτη αποκατάστασης του χώρου. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 2.000.000 ευρώ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Το επόμενο στάδιο είναι να καταρτισθούν τα τεύχη δημοπράτησης, να δημοπρατηθεί το έργο και να ξεκινήσουν οι εργασίες. Υπολογίζεται πως όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο προσεχές πεντάμηνο, κάτι που σημαίνει πως αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις δεν θα υπάρξει και δεύτερο πρόστιμο. Όσον αφορά στη χωροθέτηση ΧΥΤΥ, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Ιανουαρίου επρόκειτο να παρουσιάσει ο μελετητής τις τοποθεσίες που έχουν προεπιλεγεί και να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η βαθμολόγηση. Λόγω «απαγορευτικού», όμως, αυτό δεν κατέστη δυνατό και η παρουσίαση θα γίνει σε επόμενο (πιθανότατα έκτακτο, επειδή οι ημερομηνίες πιέζουν) Δημοτικό Συμβούλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.