«Και έσονται οι δυο εις σάρκα μια», και «ους ο Θεός συνέζευξε άνθρωπος μη χωριζέτω», «η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα». Και τότε, μόλις ακούγεται η τελευταία αυτή φράση στην γαμήλια τελετή, όλων τα μάτια στρέφονται στα πόδια του ζευγαριού και ειδικά όταν η νύφη είχε σκεπάσει με το μακρύ της πέπλο τα παπούτσια του γαμπρού και ο κόσμος δεν μπορούσε να δει τι γίνεται από κάτω.

Κανείς όμως δεν έβλεπε την τσιμπιά που έδωσε η νύφη στο χέρι του γαμπρού καθώς τους τα είχε ενώσει ο παπάς στην διάρκεια της τελετής. Μέγα του γάμου το μυστήριο. Μέχρι να φτάσει όμως το ζευγάρι μέχρι εκεί έχει να περάσει πολλές δοκιμασίες. Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι ένας γάμος από έρωτα είναι κάτι το υπέροχο. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο. Υπάρχουν πάρα πολλοί γάμοι που έγιναν από έρωτα και στην συνέχεια τα πράγματα στράβωσαν και ο γάμος διαλύθηκε. Όπως υπάρχουν και γάμοι που έγιναν από συνοικέσια, χωρίς πολύ ενθουσιασμό, και όμως οι γάμοι αυτοί στέριωσαν και πέτυχαν. Τι να φταίει στην κάθε περίπτωση. Μπορεί οι Χημείες και οι Αλχημείες. Ποιος ξέρει… Είναι αλήθεια ότι ο θεσμός του γάμου μεταβάλλεται ριζικά με την πάροδο των γενεών. Τα παλιά τα χρόνια και ανάλογα με κάποιες συγκεκριμένες περιοχές ή κοινωνικές τάξεις, το κλείδωμα του γάμου γινόταν ερήμην του ενδιαφερόμενου ζεύγους. Ήταν η περίοδος που ο γάμος καθορίζονταν από τα τρία «πρ». Προξενιό, προίκα και προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι. Μέχρι που κάποιοι νεαροί επαναστάτες πρόσθεσαν το δικό τους «πρ». Το «πριτς».   Είναι γεγονός ότι υπήρχαν (αλλά και εξακολουθούν ενίοτε να υπάρχουν) πολλά ταμπού στο θέμα του γάμου. Το μικρό κοριτσάκι ρώτησε τη γιαγιά του επ’ ευκαιρία του επικείμενου γάμου της μεγάλης της αδελφής. –Γιαγιά. Τι είναι γάμος; -Παλιοθήλυκο. Ακόμα δεν έσκασες από τ’ αυγό και έχεις το νου σου σ’ αυτά τα πράγματα. Τώρα θα σου δείξω εγώ. Και την πιάνει και της ρίχνει μερικές ξυλιές στα μαλακά. -Να! Για να μάθεις τι είναι γάμος, της λέει.

Και ήρθε η πολυπόθητη ώρα του γάμου της αδελφής της που στολιζόταν νυφούλα. Και πλησίασε περίλυπο το κοριτσάκι και της είπε: -Πολύ σε λυπάμαι τώρα που θα παντρευτείς. Ξέρεις τι θα πάθεις με τον γάμο; Θα σου σηκώσουν τα φουστάνια και θα φας της χρονιάς σου! Υπάρχουν πολλά ήθη και έθιμα γύρω από το γάμο. Ένα απ’ αυτά είναι να βάλουν ένα αγόρι να ξαπλώσει στο κρεβάτι το γαμήλιο για να τους φέρει γούρι και να κάμουν γιο. Έτσι με ξάπλωσαν οι γονείς μου σε ένα τέτοιο κρεβάτι, αλλά χωρίς επιτυχία: Ούτε κορίτσι δεν έκαμαν οι φίλοι τους. Το πείραμα επαναλήφθηκε σε ένα άλλο ζευγάρι που παντρεύτηκε, με τα ίδια αποτελέσματα. Φαίνεται ότι κράτησα το γούρι για τον εαυτό μου κι έτσι έκανα δυο γιους, παρ’ όλο που ήθελα τρεις κόρες. Υπάρχουν πολλές παροιμίες γύρω από το γάμο. Από τα λόγια της γιαγιάς ξεχώρισα μερικές: «παπούτσι από τον τόπο σου κι ας ειν’ και μπαλωμένο» «άμα θέλει η νύφη κι ο γαμπρός, τύφλα να ‘χει η πεθερά κι ο πεθερός» «όλα του γάμου δύσκολα κι η νύφη εγκυμονούσα» Αναρωτιέται κανείς τι γίνεται σε μια σχέση που πάει να στραβώσει; Εκεί θα σας παραπέμψω πάλι στις Χημείες και Αλχημείες. Μπορεί να έρθει βελτίωση με την βοήθεια της Αλχημείας. Πως; Με την κατανόηση, την στοργή, την τρυφερότητα, την φροντίδα, την αγάπη… Η ώρα η καλή!

Le. Val.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.