sel-9-garifalos-2 sel-9-garifalos-5

Η Άνδρος είναι η αφορμή, αλλά όχι η αιτία για την πρώτη ατομική έκθεση του Κώστα Γαρύφαλλου στην Αθήνα, με τον τίτλο «Γη, Αήρ και Ύδωρ», στη γκαλερί του Black Duck. Στην πραγματικότητα το φως της Άνδρου είναι η αιτία, αλλά και το «φως» γενικότερα. Το φως που αναδεικνύει τα πράγματα, αλλά και τα καθορίζει. Το φως που προδίδει, ξοδεύει, αλλά και φυλάσσει…

Η μεγάλη επιτυχία της συγκεκριμένης έκθεσης στην Άνδρο, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι, είχε σαν αποτέλεσμα να μεταφερθεί και στην Αθήνα, από τις 25 Νοεμβρίου ως τις 7 Δεκεμβρίου. Εκτέθηκαν 35 έργα του Κώστα Γαρύφαλλου σε ελαιογραφία και ακουαρέλα, παρουσιάζοντας τοπία με περιοχές, όπου συναντώνται τα στοιχεία «Γη, Αήρ και Ύδωρ».

«Συνάντηση άλλοτε πράα, άλλοτε βίαιη. Στοιχεία που κάποτε μεταλλάσσονται σε στοιχειά. Στοιχειά ποτισμένα, καταδιωκόμενα ή αναδεικνυόμενα από το πανταχού παρόν φως, με την επίδραση του οποίου αποκτούν την πρόσκαιρη ταυτότητά τους και συνυπάρχουν», όπως λέει χαρακτηριστικά ο ζωγράφος.

Και όσον αφορά το συνδυασμό ελαιογραφίας και ακουαρέλας, μας εξηγεί ο ίδιος «… Η ακουαρέλα ενσαρκώνει την ανυπομονησία, ενώ η ελαιογραφία την υπομονή. Με την ακουαρέλα μπορείς να εκφράσεις χαοτικές, εκρηκτικές, ατίθασες καταστάσεις, ενώ με την ελαιογραφία τα αντίθετα. Οι ακουαρέλες αντιπροσωπεύουν το μοναδικό και το μονόδρομο (βασική ιδιότητα της φύσης), ενώ με τις ελαιογραφίες οικοδομείς, διορθώνεις, πλάθεις…».
Ο Κώστας Γαρύφαλλος είναι Καθηγητής Φυσικών Επιστημών, ζωγράφος και συγγραφέας. Η σχέση του με τη ζωγραφική είχε αναπτυχθεί από τα παιδικά του χρόνια, αλλά άρχισε να ασχολείται συστηματικά με αυτήν στα φοιτητικά του χρόνια, οπότε και μελέτησε την ιστορία της τέχνης. Από κει και πέρα, η ζωγραφική έγινε για εκείνον εσωτερική ανάγκη και μαζί της ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση. Έχει στο ενεργητικό του 20 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε 6 ομαδικές. Το καλοκαίρι του 2010 παρουσίασε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου το βιβλίο του «Ηχώ – Εικόνες –Είδωλα», ένα λεύκωμα με φωτογραφίες, ζωγραφικά έργα του, κείμενα δικά του, αλλά και μεγάλων λογοτεχνών (Παπαδιαμάντη – Ελύτη – Σεφέρη – Ρίτσου – Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου – Ψυχάρη – Εμπειρίκου κ.α.), του οποίου τον πρόλογο έχει γράψει ο Μανώλης Γλέζος.

Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολείται και με τη συγγραφή διηγημάτων, αποδεικνύοντας ότι οι πνευματικές και καλλιτεχνικές του αναζητήσεις συνεχίζονται και εντείνονται με την πάροδο του χρόνου, παίρνοντας μια πιο ολιστική μορφή.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.