«Kαθαρός» τρόπος ζωής για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

sel-9-ellterra

Τετάρτη μεσημέρι, και με τον καιρό να μην είναι σύμμαχος, αφού και στο κέντρο της  Αθήνας έριχνε πυκνό χιόνι, βρεθήκαμε στα γραφεία της Ellterra.gr για να συναντήσουμε μια ομάδα φίλων, μια ομάδα νεαρών Ανδρίων (αλλά και ανδρείων για τα σημερινά δεδομένα του επιχειρείν στην Ελλάδα της κρίσης)  που έκαναν την αγάπη τους για τα παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα, πράξη. Mε σύμμαχο την τεχνολογία, o Πατρίκιος, η Γιώτα και ο Γιάννης ξεκίνησαν λίγο μετά το καλοκαίρι του 2014 και με πολύ μεράκι έχτισαν μια σελίδα στο internet με την ονομασία Ellterra.gr.

Ελληνική γη λοιπόν (ell terra) και παίρνω ένα μεγάλο χαμόγελο και από τους τρεις! Τι είναι αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με το ελληνικά προϊόντα;

Αν ρωτήσεις 100 ανθρώπους οι μισοί περίπου από τους ερωτώμενους θα απαντήσουν ότι καταναλώνουν καθημερινά παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα, ενώ από τους υπόλοιπους οι περισσότεροι θα πουν συχνά ή πολύ συχνά με δημοφιλέστερα το γιαούρτι, το μέλι, τα τοπικά τυριά, τις μαρμελάδες, τα γλυκά κουταλιού, τις χυλοπίτες, το κρασί, και βέβαια ο κατάλογος δεν τελειώνει. Αυτό έγκειται στο γεγονός ότι είναι φτιαγμένα με αγνά υλικά χωρίς χημικά πρόσθετα, είναι πιο υγιεινά από τα βιομηχανοποιημένα και έχουν ωραιότερη γεύση και άρωμα. Ο σημαντικότερος λόγος, για τον οποίο το μικρό ποσοστό του δείγματος  δεν αγοράζει παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα είναι το γεγονός ότι τα φτιάχνουν μόνοι τους, ενώ δεύτερο σημαντικό εμπόδιο στην αγορά τους είναι, το ότι δεν τα βρίσκουν εύκολα στην αγορά.

Και εδώ έρχεται ο δικός σας ρόλος;

Εδώ έρχεται η τεχνολογία και το internet. Θελήσαμε να φτιάξουμε ένα μηχανισμό με τον οποίο ο χρήστης πολύ εύκολα θα μπορεί να βρει όλα τα καταστήματα που τον ενδιαφέρουν σε όλη την Ελλάδα με ένα κλικ. Παράλληλα μέσα από μια σταθερή ροή ειδήσεων, αφιερωμάτων σε προϊόντα και τόπους, και πληροφοριακών σελίδων, δίνουμε στον χρήστη μια μοναδική εμπειρία που μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και με την on-line αγορά προϊόντων.

Αφιερώματα σε τόπους, τι εννοείτε;

Οι περισσότεροι από εμάς κατά την επίσκεψή μας στους τόπους παραγωγής των παραδοσιακών τροφίμων και ποτών αγοράζουμε οπωσδήποτε κάποια παραδοσιακά τρόφιμα και ποτά, διότι κατά κύριο λόγο είναι τοπικά και φτιαγμένα με τοπικές πρώτες ύλες και συνταγές. Μέσα από αφιερώματα θέλουμε να κάνουμε ευρέως γνωστά τα προϊόντα του κάθε τόπου αναδεικνύοντας ένα κομμάτι πολιτισμού του.

Συνήθως τα προϊόντα αυτά, δεν είναι ακριβότερα;

Όσον αφορά στις τιμές των παραδοσιακών τροφίμων και ποτών πολλοί τις βρίσκουν υψηλές, δεν είναι όμως πάντα έτσι. Μερικές φορές είναι μύθος αυτό. Παρόλα αυτά, όλοι είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε επιπλέον για την αγορά τους συγκριτικά με αυτή των βιομηχανοποιημένων προϊόντων. Να σημειώσουμε ότι ο όρος «παραδοσιακά τρόφιμα» αναφέρεται σε τρόφιμα φτιαγμένα από ιδιαίτερες πρώτες ύλες από ανθρώπους με μεράκι και πίστη σε αυτό που κάνουν, με μια συνταγή που έχει αντέξει στο χρόνο!

Τι οραματίζεστε για το μέλλον;

Το όραμα μας είναι το Ellterra.gr να κάνει γνωστές παγκοσμίως τις ευεργετικές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής και των προϊόντων της ελληνικής γης και να κατακτήσει μία από τις πρώτες θέσεις στην on-line εύρεση καταστημάτων άλλα και παραγωγών ελληνικών παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων με απόλυτο σεβασμό στον πρωταγωνιστή «άνθρωπο – καταναλωτή». Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί η πολύπλευρη αξία των παραδοσιακών και των βιολογικών προϊόντων. Σ’αυτή περιλαμβάνεται η ανάδειξη της λαογραφικής και ιστορικής ταυτότητας των προϊόντων, η διατήρηση των στοιχείων της διατροφικής κληρονομιάς κάθε περιοχής, καθώς και η ανάδειξη ενός πιο «καθαρού» τρόπου ζωής και σκέψης όσον αφορά τη σχέση «άνθρωπος-περιβάλλον».

Με τι ευχή θα κλείνατε την σημερινή μας συνάντηση;

Ευχόμαστε πραγματικά οι Έλληνες να επιστρέψουν σε κάποιες παλιές καλές συνήθειες, είτε αυτό αφορά την κουλτούρα, είτε αφορά τον τρόπο ζωής, είτε την διατροφή. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η χώρα μας έχει πολλά καλά για τα οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι. Να προσπαθούμε να στηρίζουμε καινούργια εγχώρια εγχειρήματα, ιδέες και προτάσεις. Μόνο έτσι θα «ξεκολλήσουμε»… αγαπώντας και δείχνοντας τον απαιτούμενο σεβασμό στην ελληνική γη, στον τόπο που μας γέννησε και μας μεγάλωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.