Παραμένει ο δεματοποιητής στη Σταυροπεδα μέχρι τον Οκτώβριο

sel-1-simvoulio-3-loukissas

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη προέκυψε τις τελευταίες μέρες, όσον αφορά το «καυτό» θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια την Άνδρο. Στις 18 Μαρτίου επρόκειτο να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση του Δήμου Άνδρου για παραμονή του δεματοποιητή στο χώρο στον οποίο βρίσκεται σήμερα (Σταυροπέδα), μέχρι τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ. Η αίτηση κατατέθηκε έπειτα από την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία απαιτείται η άμεση απομάκρυνση του δεματοποιητή από το χώρο. Εξέλιξη που, θεωρητικά, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε φαινόμενα καλοκαιριού 2012 –τότε που τα σκουπίδια παρέμεναν στους κάδους για πολλές ημέρες, δυσφημώντας το νησί.

Η συζήτηση της αίτησης του Δήμου Άνδρου πήρε αναβολή για τον Οκτώβριο και μέχρι τότε ο δεματοποιητής θα παραμείνει στη θέση που βρίσκεται και σήμερα. Κάτι που σημαίνει πως το καλοκαίρι αναμένεται να κυλήσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα –και, σίγουρα, χωρίς σκουπίδια στους δρόμους!

Πλούσκα, η εκλεκτή…

Την υψηλότερη βαθμολόγηση έλαβε και πάλι η συγκεκριμένη θέση, για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ

sel-1-simvoulio-1

Τρέχουν οι διαδικασίες για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Άνδρου. Στις 11 Μαρτίου παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η βαθμολόγηση του μελετητικού γραφείου για τις 6 υποψήφιες θέσεις (πρόκειται για τις τρεις παλιές και τις τρεις νέες, που προστέθηκαν  στο επεισοδιακό Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Φεβρουαρίου). Η θέση με την υψηλότερη βαθμολογία ήταν και πάλι η Πλούσκα, για την οποία αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει «ωριμότητα φακέλου». Κάτι το οποίο σημαίνει πως ο φάκελος οδεύει ολοταχώς προς εξασφάλιση περιβαλλοντικών όρων, που θα είναι και το προτελευταίο στάδιο πριν την απόφαση χωροθέτησης.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι:

-Η απόφαση να προχωρήσει η μελέτη για την 1η θέση ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ. Ψηφίστηκε, δηλαδή, από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, όλων των παρατάξεων.

-Η βαθμολόγηση έγινε με τα κριτήρια που είχαν ψηφίσει, επίσης ΟΜΟΦΩΝΑ, όλες οι παρατάξεις τον Μάιο του 2012.

-Ο εμπλουτισμός των θέσεων της μελέτης με νέες θέσεις είχε αποφασισθεί επίσης ΟΜΟΦΩΝΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Νοεμβρίου του 2014.

Γιατί Πλούσκα

sel-1-plouska-arch-loukissa

Το ερώτημα που προκύπτει είναι «Γιατί Πλούσκα και όχι κάποια άλλη θέση». Η απάντηση είναι μάλλον απλή, όπως εξηγεί στην «Ανδριακή» ο μελετητής του έργου, Δαμιανός Μπούρκας: «Βαθμολογούμε με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία έχει αποφασίσει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο. Με βάση αυτά τα κριτήρια, η Πλούσκα πήρε την υψηλότερη βαθμολογία. Κι έχει γίνει τόση προεργασία, που πιστεύω ότι αν δεν προχωρήσει το έργο στη συγκεκριμένη θέση, η Άνδρος θα βρεθεί μπροστά σε αξεπέραστα προβλήματα».

Η ιστορία της Πλούσκας ξεκίνησε το 2012, όταν η τότε Δημοτική Αρχή υπό τον Γιάννη Γλυνό, ανέθεσε στη συγκεκριμένη εταιρεία να ψάξει το νησί από τη μια του άκρη μέχρι την άλλη και να βρει θέσεις που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τον ΧΥΤΥ του νησιού. Ο κ. Μπούρκας έψαξε για τρεις μήνες όλο το νησί, εξέτασε δεκάδες θέσεις και, τελικά, κατέληξε στις ακόλουθες θέσεις: Πλούσκα, Στενό, Μακροτάνταλο, Κάστρο, Τρομάρχια.

Τα κριτήρια με τα οποία βαθμολογήθηκαν οι θέσεις ήταν πολύ συγκεκριμένα. Δηλαδή, η θέση δεν έπρεπε:

-Να βρίσκεται σε μέρος που να είναι κοντά σε οικισμό, να ενοχλεί ή να φαίνεται.

-Να μη δημιουργεί προβλήματα στα υπόγεια νερά του νησιού.

-Να μη βρίσκεται κοντά σε τουριστικές περιοχές, περιοχές προστασίας της φύσης, αρχαιολογικούς χώρους.

Από την αρχική επιλογή της Πλούσκας μέχρι το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου αποφασίστηκε να προχωρήσει η μελέτη γι΄ αυτή τη θέση, μεσολάβησαν πολλά:

-Κάτοικοι και ο Σύλλογος ενοικιαζομένων δωματίων Μπατσιού κατέθεσαν τις ενστάσεις τους.

-Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε τις δικές της παρατηρήσεις, ζητώντας βελτιώσεις σε συγκεκριμένα θέματα.

Οι συγκεκριμένες παρατηρήσεις ενσωματώθηκαν στον φάκελο, έγιναν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις ώστε να εξαλειφθούν οι ενστάσεις και κατατέθηκε εκ νέου ο φάκελος στην αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ακολούθησαν 24 ακόμη παρατηρήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να μετατοπισθεί ο χώρος αρκετά μέτρα προς την κορυφογραμμή, ώστε να είναι σε ικανοποιητική απόσταση από το ρέμα της Πλούσκας. Με τη μετακίνηση της θέσης υψηλότερα, η μελέτη πέτυχε τα εξής:

-Να αυξηθεί η απόσταση από την κοντινότερη περιοχή γεώτρησης στα 1050 μέτρα.

-Να αυξηθεί η απόσταση από τους οικισμούς Ατένι και Γίδες. Πλέον η απόσταση από τον πρώτο οικισμό είναι 2.100 μέτρα σε ευθεία γραμμή και από τις Γίδες 2.300 μέτρα. Από το Μπατσί η απόσταση είναι μεγαλύτερη από 5.000 μέτρα.

Αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες ο φάκελος ολοκληρώθηκε και, πλέον, είναι έτοιμος για να πάρει περιβαλλοντικούς όρους –διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει.

Σε περίπτωση που, για οποιονδήποτε λόγο, «κολλήσει» η θέση με την υψηλότερη βαθμολογία, η διαδικασία θα προχωρήσει για την 2η θέση, που είναι η τοποθεσία «Καμπανός», στην ευρύτερη περιοχή του Μακροταντάλου.

Πρόστιμα και αντιδράσεις

sel-1-simvoulio-2

Η αλήθεια είναι πως η Άνδρος βρίσκεται για πρώτη φορά τόσο κοντά στην επίλυση του σοβαρότερου προβλήματος που αντιμετωπίζει εδώ και μια 20ετία. Βεβαίως, η ολοκλήρωση των διαδικασιών θα απαιτήσει ένα χρονικό διάστημα σχεδόν 3 ετών –και μάλιστα στην περίπτωση που δεν υπάρξουν δικαστικές εμπλοκές, ενώ αν δεν προχωρήσει η διαδικασία από τις 15 Ιουνίου ο Δήμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμα ύψους 160.000 ευρώ το χρόνο.

Η επιλογή να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την Πλούσκα, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε αντιδράσεις στην ευρύτερη επριοχή του Μπατσίου. Ήδη διοργανώθηκε μια πρώτη ενημερωτική συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκαν τόσο ο Δημοτικός σύμβουλος, Κυριάκος Θωμάς, όσο και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Καπάκης. Η επιτροπή αγώνα αναμένεται σύντομα να γνωστοποιήσει τις επόμενες κινήσεις της.

Στο μεταξύ ενημερωτικές συναντήσεις πρόκειται να διοργανώσει πολύ σύντομα ο Δήμος Άνδρου, σχετικά με τη διαδικασία για τον ΧΥΤΥ. Σε αυτές ειδικοί επιστήμονες θα απαντήσουν στις απορίες των κατοίκων του νησιού, ενώ θα επιδιωχθεί να καταθέσει την εμπειρία του και Δήμαρχος άλλου κυκλαδίτικου νησιού, στο οποίο λειτουργεί ΧΥΤΥ.

Οι ενημερωτικές συναντήσεις θα είναι τέσσερις (Γαύριο, Μπατσί, Χώρα και Κόρθι) και πρόκειται να διοργανωθούν μέσα στον Απρίλιο, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν από το γραφείο ενημέρωσης του Δήμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.