Θέματα που αφορούν τη νησιωτική Ελλάδα και τον τουρισμό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στην ομιλία του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Περιφερειακή ανάπτυξη και τουρισμός».

Ο Ν. Συρμαλένιος αναφέρθηκε και στα προγράμματα ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τονίζοντας: «Έτσι όπως γινόταν μέχρι σήμερα η διαμόρφωση του ΕΣΠΑ, είτε των περιφερειακών, είτε των τομεακών, εξυπηρετούσε σκοπιμότητες πιέσεων με ατάκτως ερριμένα έργα και προγράμματα, τα οποία, όποιος προλάβαινε να τα ωριμάσει μέσα από μελέτες, έπαιρνε τη χρηματοδότηση. Αυτό γινόταν παντού. Το ίδιο γινόταν και στα νησιά και στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, όμως, εδώ, έχουμε και ένα επιπλέον πρόβλημα. Ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου από ένα σημείο και μετά εντάχθηκε από τον στόχο 1 στον στόχο 2, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση 75% να γίνει 50%, με κριτήρια ότι έχει ως μέσο όρο Α.Ε.Π. πάνω από το 75% του μέσου όρου της Ε.Ε.. Όμως, σε καμία περίπτωση αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των 48 περίπου κατοικημένων νησιών του νοτίου Αιγαίου, τα οποία, χάριν πέντε νησιών και με κριτήρια του 2008 και όχι σημερινά, δηλαδή, Ρόδος, Κως, Σαντορίνη, Μύκονος και Σύρος, που η Σύρος αυτή τη στιγμή είναι σε κατάσταση δραματικής υποβάθμισης από πλευράς οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. Χάρη λοιπόν αυτών των πέντε νησιών θεωρήθηκε ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου έχει πάνω από 75% μέσο όρο, άρα μπαίνει στον στόχο 2. Αποτέλεσμα ήταν να έχουμε πολύ μικρότερους πόρους και σε ύψος, αλλά και σε κατεύθυνση υποδομών. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 450 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης για το ΕΣΠΑ 2007 – 2013, τώρα έχουν εγκριθεί 168 εκατ. ευρώ, δηλαδή, έχουμε πάνω από 50% μείωση των πόρων με ό,τι αυτό σημαίνει». Ο Νίκος Συρμαλένιος αναφέρθηκε και στη διαφαινόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α, τονίζοντας: «Θα έχουμε πολύ σοβαρές επιπτώσεις και στον τουρισμό, αλλά και σε τομείς που νομίζουμε ότι απολαμβάνουν του υψηλού Α.Ε.Π., όπως στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που προσπαθούν να βρουν για να υπηρετήσουν, για παράδειγμα, στη Μύκονο, όπως οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, εκπαιδευτικοί, οδηγοί ΕΚΑΒ κ.λπ., δεν μπορούν να βρουν σπίτι, αφού από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ένα ποσό της τάξης των τριών έως πέντε χιλιάδων ευρώ για έξοδα διαμονής».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.