athinaioi-dimagogoi-1604_fΤην αφορμή μου την έδωσε ο Γιάννης Μηνδρινός με το άρθρο του «Νέοι Καιροί Νέα Ήθη». Αλήθεια, είναι νέο ήθος ο λαϊκισμός που εγκαθιδρύθηκε στην Ελλάδα την δεκαετία του 1980, παράλληλα με την γιγάντωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης;

Η μήπως η Άνδρος του 2016 που υπέγραψε τον Μάϊο του 2014 ένα νέο, πολλά υποσχόμενο κοινωνικό συμβόλαιο με τους Ανδριώτες και την ελπίδα ότι το νησί θα βαδίσει σε νέους ορίζοντες, στρέφεται ολοταχώς στο παρελθόν;

Γιατί αν δεν είναι παρελθόν οι μικροπολιτικές τακτικές, το «διαίρει και βασίλευε» οι ανώνυμοι σχολιαστές που άκριτα σπιλώνουν ανθρώπους και ζωές μέσω σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε τι είναι;

Η διαφορά από το 1980 είναι στο μέσο. Τότε ήταν ο έντυπος λόγος, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Σήμερα είναι τα social media με κυρίαρχο το Facebook.

Αυτή η πολιτισμική μανία αποτελεί ένα ανεκτίμητο διαφημιστικό εργαλείο το οποίο καταγράφει και επεξεργάζεται τις προτιμήσεις μας σε ανθρώπους, προϊόντα και υπηρεσίες. Αξίζει να αναφερθεί ότι καθημερινά γίνονται 6 δισεκατομμύρια Likes περισσότερα από τις αναζητήσεις στο Google!

Η Άνδρος του 2016, στο σύνολό της αναλώνεται σε ένα επικίνδυνο επικοινωνιακό παιχνίδι δημοσιότητας, με τους δημαγωγούς να κυριαρχούν, το «φαίνεσθαι» να μετρά περισσότερο από το «είναι», η «πρωτιά» στην ανακοίνωση της είδησης να καλύπτει την είδηση, η οργή να ξεχειλίζει, ο λυρισμός επίσης, τα «χλωρά να καίγονται μαζί με τα ξερά».

Οι ρήξεις είναι μικρές αλλά τόσο διαβρωτικές, που κινδυνεύουν να γίνουν μη αναστρέψιμες. Πολύτιμες προσωπικές σχέσεις παραδίδονται σε μια χυδαία οχλοκρατία,  που λιθοβολεί όποιον έχει αντίθετη άποψη, ενώ συχνά οι «εν δήμω» αψιμαχίες και η συσσωρευμένη ένταση διοχετεύονται σχεδόν πάντα σε αχαρτογράφητα νερά και αυτό μόνο κακή υπηρεσία προσφέρει στον τόπο. Η έννοια του αρχηγού, που θα μας σώσει, κινδυνεύει να φτάσει σε απελπιστικό αδιέξοδο.

Η ώρα της κρίσης είναι τώρα.

Οι χωρισμοί είναι πάντοτε επώδυνοι, κοπιαστικοί και άχαροι. Έρχεται όμως η στιγμή που δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, που η νομοτέλεια σου «κρούει την θύρα», έρχεται η στιγμή που «δεν πάει άλλο» και σε ένα διαζύγιο κανένας δικηγόρος δεν θεωρεί μαχητό αυτό το ατράνταχτο επιχείρημα.

Τα πράγματα είναι απλά: Εχθρός της Άνδρου είναι τα προβλήματά της, όχι οι άνθρωποί της.

Οι αλληλοκατηγορίες, τα «ξεκατινιάσματα» μέσω FB, οι αήθεις χαρακτηρισμοί, τα ψεύτικα προφίλ ένθεν κακείθεν, η χυδαία γλώσσα, οι «μάσκες» που τελικά πέφτουν, οι κατευθυνόμενες δημοσιεύσεις, δεν οδηγούν σε νίκες. Η κατάληξη θα έχει μόνο ηττημένους.

Εχθρός της Άνδρου είναι τα προβλήματά της. Η επίλυσή τους, μόνο με ενωμένους όλους τους Ανδριώτες μπορεί να επιτευχθεί.

Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος. Αν όχι τώρα πότε;

Μέχρι τότε καλή Ανάσταση!

Μ. Φωτοπούλου – Μαργέτη

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.