Υπόθεση όλων μας!

«Στη δική μου την αυλή να μην υπάρχουν σκουπίδια κι όπου αλλού θέλει, ας υπάρχουν. Ακόμη και στην αυλή του γείτονα…»

Ναι, φταίει ο Δήμος που δεν έχει ακόμη λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Άνδρο… Καμία αντίρρηση! Ναι, φταίει ο Δήμος που η ανακύκλωση δεν έχει φτάσει στα επίπεδα που θα έπρεπε… Συμφωνώ απολύτως!

Αλλά…

Μεγάλη Πέμπτη πρωί, το φορτηγό του Δήμου που συλλέγει τα ογκώδη αντικείμενα, μαζεύει ό,τι υπάρχει στους δρόμους της Χώρας. Φυσικά περνά και από τον δρόμο που οδηγεί στο Νειμποριό.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, τη Μεγάλη Παρασκευή, στον δρόμο για το Νειμποριό κάτω από το ξενοδοχείο «Μικρά Αγγλία», συμπολίτης μας βγάζει μια τεράστια ντουλάπα δίπλα στον κάδο των απορριμμάτων! Όποιος την είδε, το πρώτο που σκέφθηκε ήταν πως ο Δήμος δεν μαζεύει τα ογκώδη… Θα πει κάποιος: Ποιός ενημέρωσε αυτόν που έβγαλε τη ντουλάπα στο δρόμο πότε θα περνούσε το φορτηγό για τα ογκώδη; Κανείς, είναι βέβαιο αυτό. Κακώς! Αλλά Μεγάλη Παρασκευή, σε μια Χώρα που «βουλιάζει» από κόσμο, το να βγάλει κάποιος ογκώδη στον κεντρικό δρόμο δείχνει τουλάχιστον αδιαφορία για το ίδιο το νησί του και την εικόνα που αυτό εκπέμπει στους χιλιάδες επισκέπτες του. Είναι απολύτως βέβαιο πως δεν θα πάθαινε κάτι ούτε η ντουλάπα, ούτε ο ιδιοκτήτης της αν την έβγαζε στο δρόμο την Τρίτη ή την Τετάρτη του Πάσχα. Κι αν είχε σκεφθεί να ειδοποιήσει και τον Δήμο να στείλει το φορτηγό να την πάρει αμέσως, ακόμη καλύτερα!

Λίγες ημέρες αργότερα ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ –το ξαναλέω: ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ (δασοπυροσβέστες και ιδιώτες, μαζί με τον Δήμαρχο, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τον πρόεδρο του τοπικού)- καθαρίζουν το δρόμο πάνω από τα Λιβάδεια μέχρι τη διασταύρωση για το χωριό Βραχνού. Τρεις μέρες μετά κάποιος αφήνει μια σακούλα σκουπιδιών στη μέση του δρόμου που μόλις είχε καθαριστεί! Από εθελοντές –επαναλαμβάνω… Που δεν είχαν καμία απολύτως υποχρέωση να καθαρίσουν. Και το έκαναν επειδή απλούστατα αγαπούν το νησί τους. Πώς μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος αυτόν που πέταξε τη σακούλα; Ρωτώ και δώστε εσείς την απάντηση…

Τα παραπάνω είναι δυο αληθινά και απολύτως χαρακτηριστικά περιστατικά που δείχνουν πως αν δεν ευαισθητοποιηθούμε πρώτα και πάνω από όλα εμείς, οι πολίτες, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. Όχι στο νησί μας, αλλά και στη χώρα γενικότερα. Γιατί ενέργειες σαν κι αυτές που περιέγραψα πιο πάνω δεν συμβαίνουν, βεβαίως, μόνο στην Άνδρο. Συμβαίνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Και δείχνουν ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ. Δείχνουν συνήθεια. Δείχνουν έλλειψη παιδείας.

«Στη δική μου την αυλή να μην υπάρχουν σκουπίδια κι όπου αλλού θέλει, ας υπάρχουν. Ακόμη και στην αυλή του γείτονα…».

Γιάννης Μηνδρινός

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.