paranomi-alieia-1_n paranomi-alieia-2_n paranomi-alieia-3_n

Πόσοι Ανδριώτες γνωρίζουν την λειτουργία και τη δράση της επιτροπής διαχείρισης της Ζώνης Ειδικής Προστασίας Άνδρου (ΖΕΠ); Πρόκειται για την επιτροπή που συστάθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Life και στόχο έχει να χειριστεί σημαντικά θέματα που αφορούν το περιβάλλον του νησιού. Η επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους του Δήμου Άνδρου, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Λιμεναρχείου, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της Δασικής Υπηρεσίας, του Συλλόγου Αλιέων, των εθελοντών δασοπυροσβεστών και της Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται η επιτροπή είναι η επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν μέσα στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας, όπως η προστασία της Ποσειδωνίας και του αλιευτικού αποθέματος, η ελεύθερη βόσκηση, οι πυρκαγιές. Θέματα, δηλαδή, που «καίνε» το νησί και τα οποία, συνήθως, κανείς δεν τολμά να αγγίξει.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της επιτροπής έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πέντε συνεδριάσεις και έχουν παρθεί σημαντικές αποφάσεις, όπως:

-Να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι (φορείς και επαγγελματικές ομάδες πολιτών) σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία σε κάθε τομέα δραστηριότητας μέσα στην ΖΕΠ (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία κλπ), ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους καθώς και τις ποινές που προβλέπονται σε περίπτωση παράνομων δραστηριοτήτων.

-Να γίνουν δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης, όσον αφορά την ελεύθερη βόσκηση, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανεπιτήρητων Ζώων του Δήμου, καθώς και με την Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου, Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας, την Δ/νση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (Δασονομείο Άνδρου) και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των δράσεων για την επιτήρηση και εποπτεία των προστατευόμενων περιοχών του νησιού, το σκάφος και τα στελέχη του προγράμματος Life συμμετείχαν, το βράδυ της 4ης Ιουνίου, σε ολονύχτια επιχείρηση σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Ανδρου, για υπόθεση παράνομης αλιείας.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016, εντοπίστηκε μηχανοκίνητη λέμβος χωρίς φώτα, η οποία επιχειρούσε να προσεγγίσει τις ακτές, στη νότια πλευρά του νησιού. Κατά την επιχείρηση προσέγγισης για έλεγχο, η λέμβος απομακρύνθηκε προς άγνωστο προορισμό. Ακολούθησε επιχείρηση εντοπισμού της, η οποία έγινε με τρία οχήματα από ξηράς και το σκάφος του προγράμματος Life από θαλάσσης.

Έπειτα από πολύωρη έρευνα, εντοπίστηκε στις 5 το πρωί μηχανοκίνητη πλαστική λέμβος, χωρίς στοιχεία, σε απομονωμένο ορμίσκο, 700 περίπου μέτρα βόρεια της παραλίας Πλάκα. Εντός της λέμβου εντοπίστηκαν ένα ψαροντούφεκο, ένα σύστημα υποβρύχιου φωτισμού, δύο στολές δυτών, μάσκες κατάδυσης, σάκοι συγκέντρωσης αλιευμάτων, ψυγείο αλιευμάτων και 52 τεμάχια αλιευμάτων.

Η λέμβος και ο εξοπλισμός της μετεφέρθηκαν σε λιμάνι της Άνδρου

Το πρόγραμμα LIFE υλοποιεί ένα εκτεταμένο και αναλυτικό πρόγραμμα εποπτείας των προστατευόμενων περιοχών της Ανδρου από ξηρά και θάλασσα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, με στόχο τη σταδιακή μετάβαση προς ένα μόνιμο μηχανισμό διαχείρισης και ελέγχου των περιοχών αυτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.