xyty-1607_fΜια διαφορετική Απάντηση στην συνέντευξη του Δημάρχου Άνδρου Θ. Σουσούδη για καίρια θέματα που δημοσίευσε η “ΑΝΔΡΙΑΚΗ”.

Στό φύλλο της “ΑΝΔΡΙΑΚΗΣ” – αρ. 428 / ΜΑΪΟΥ 2016 δημοσιεύθηκε στην στήλη “ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ”, συνέντευξη με τον Δήμαρχο Άνδρου κύριο Θεοδόση Σουσούδη, με τίτλο “2 Χρόνια Μετά”. Διαβάζοντας την με εξαιρετικό ενδιαφέρον και προσοχή  στάθηκα στο εδάφιο της ερώτησης που του έγινε για το θέμα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων του Δήμου, και αφού το ολοκλήρωσα μου δημιουργήθηκαν συγκεκριμένες Απορίες και Ενστάσεις τις οποίες οφείλω να καταθέσω στην ξεκάθαρη από μέρους μου οφειλόμενης Ανοικτής – Δημοκρατικής Συζήτησης τέτοιων θεμελιωδών για κάθε τόπο και Ο.Τ.Α. ζητημάτων.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνω ότι Δεν με εκφράζουν ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες Καταγγελίες, από οπουδήποτε και να προέρχονται, και αποσκοπώ να συμβάλλω στην βέλτιστη επίλυση του προβλήματος για το κοινό καλό ΟΛΩΝ των Ανδριωτών. Έτσι και αλλιώς λοιπόν, και αφού εξ’ αρχής δηλώσω την μακροχρόνια φιλία που με συνδέει προσωπικά με τον Θεοδόση και τον βεβαιωμένο σεβασμό μου σε αυτόν με τον θεσμικό του πλέον ρόλου ως Δημάρχου Άνδρου, θα προχωρήσω σε Αιτιολογημένη Κριτική των όσων ανέφερε στην συνέντευξη του ο αγαπητός Θεοδόσης.

Αναφερόμενος λοιπόν στο τεράστιο και φλέγον ζήτημα της Χωροθέτησης του Νέου Χ.Υ.Τ.Υ. (παρακάτω θα αναφέρω Ένσταση επι αυτού του χαρακτηρισμού) , και τον “Εμπλουτισμό” που επικαλέσθηκε και κατά τα λεγόμενα του ζητήθηκε από όλους τους ενδιαφέρομενους να συνεισφέρουν με Νέες Προτάσεις τον Νοέμβριο του 2014, είμαι στην δυσάρεστη θέση να τον Διαψεύσω και να τεκμηριώσω αυτή μου την πράξη. Υπήρξα από την Προεκλογική του καμπάνια βαθιά και συνειδητά υποστηρικτής του Θεοδόση, για πολλούς λόγους – μεταξύ αυτών η πολύχρονη φιλία μας, το γεγονός ότι είμαστε συνομήλικοι, το ότι πιστεύω στους νέους ,αδιάφθορους και μη-αλωθέντες από την ακραία πολιτική δέσμευση τοπικούς ηγέτες στους Δήμους αλλά και το άγνωστο σε πολλούς γεγονός ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’90 είχαμε κοινή Απόφαση την επαγγελματική και φυσική επιστροφή μας στον γενέθλιο τόπο μας, την Άνδρο, έχοντας μεγαλώσει και σπουδάσει μακριά της. Έκτοτε μοιραστήκαμε Αγωνιώδεις αναζητήσεις, Οραματικές συζητήσεις και προτάσεις για να πετύχουμε την ανοδική πορεία της Ανάπτυξης, της Κοινωνικής Τόνωσης και του επαναπατρισμού των Ανδριωτών και όλων όσων αφορούσαν τα Δημοτικά προβλήματα, όλα αυτά σε πολύωρες συνευρέσεις μας στην “Νοσταλγία” του αείμνηστου Δημήτρη Κουτέλη, τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες με τις παρέες λιγοστές αλλά γεμάτες Πάθος για Δημιουργία και Πρόοδο. Από αυτή την ξεκάθαρη λοιπόν διάθεση μου να προσφέρω τις Μελετητικές μου Υπηρεσίες και εμπειρίες – 25 χρόνων πλέον – στην δική του διάθεση να Διοικήσει τον Δήμο Άνδρου με επιτυχία και βαθύ στόχο την Αειφόρο – Βιώσιμη Ανάπτυξη για την ολότητα των Ανδριωτών και των επισκεπτών του νησιού, εκπόνησα διαχρονικά σειρά Προμελετών – Σχεδιαστικών Προτάσεων για τις αναγκαίες Υποδομές της Άνδρου σε όλα τα επίπεδα και τις δραστηριότητες (Λιμενικές εγκαταστάσεις – Τουριστικές υποδομές – Προστασία Περιβάλλοντος – Αναβάθμιση και λειτουργική επανάχρηση Μνημείων και σημαντικών κτιρίων – Επεμβάσεις Ενεργειακής Εξοικονόμησης – Αναβίωση και τόνωση Τοπικών παραγωγικών δυνατοτήτων πρωτογενούς τομέα και Μεταποίησης παραδοσιακών προϊόντων κ.αλ. – 18 στον αριθμό απο το 1993 μέχρι σήμερα). Μεταξύ αυτών και μετά την δραματική καταστροφή – κατάρρευση της κλιτύος του Σκουπιδότοπου κάτω απο την Σταυροπέδα τον Φεβρουάριο του 2011, και αφού προσκάλεσα στην Άνδρο τον εκπρόσωπο των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ (και τότε Ευρωβουλευτή και Περιφερειακό Σύμβουλο) κο Ν. Χρυσόγελο και με τον τότε Δήμαρχο κο Ι. Γλυνό επισκεφθήκαμε τον τόπο και στην συνέχεια έγινε στα γραφεία του Δήμου σχετική Σύσκεψη. Αποτέλεσμα αυτής ήταν η Δωρεάν Εκπόνηση από τους ειδήμονες – επιστήμονες των Ο.Π. (των οποίων είμαι προσωπικά ενεργό μέλος από το 2005) σχετικής Σύγχρονης και εμπεριστατωμένης Μελέτης Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Άνδρου , η οποία και παραδόθηκε στον τέως Δήμαρχο τον Ιούνιο του 2011. Επίσης ό ίδιος είχε προχωρήσει σε Επερώτηση στο Περιφερ. Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου με Θέμα: “Απορρίμματα Άνδρου – ενδιάμεση λύση – Ευθύνες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου”, στις 22 Ιουλίου 2011.

Παράλληλα όμως με αυτή ξεκίνησα εγώ ως Αρχιτέκτων – Μελετητής Χωροταξικών Επεμβάσεων και Έργων Ο.Τ.Α./ Περιφερ. Ανάπτυξης την Άνευ Ανάθεσης – Αφιλοκερδή Εκπόνηση Διερεύνησης και Σχεδιαστικής Αποτύπωσης εναλλακτικών θέσεων Χωροθέτησης του Χ.Υ.Δ.Υ. ( Χώρου Υγιεινής Διαχείρισης – και ΟΧΙ Ταφής Υπολλειμμάτων – αυτός είναι και ο ακριβής όρος – χαρακτηρισμός που ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ προβλέπεται από την σχετική Ελληνική Νομοθεσία και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες), την οποία και ΕΓΚΑΙΡΩΣ παρέδωσα στον Δήμαρχο κατα τις εργασίες του Παγκυκλαδικού Συνεδρίου Συλλόγων Γυναικών – που διοργανώθηκε στην Χώρα και το Δημοτικό Θέατρο από τις 3 έως τις 5 Οκτώβρη του 2014 – σε μορφή επανεγγράψιμου ψηφιακού δίσκου (DVD), μαζί και με την πλειοψηφία απο τις 18 Μελέτες και Προμελέτες μου. Δηλαδή ένα ολόκληρο μήνα προηγούμενα της κατα δήλωση του Δημάρχου ότι ζήτησε Νέες Προτάσεις , για Εμπλουτισμό των υπαρχουσών , είχε στα χέρια του 3 διαφορετικές Προτάσεις Χωροθέτησης :

– στην βόρεια περιοχή του νησιού – και σαφώς εκτός Ζωνών Ε.Π. και NATURA , τουριστικών και γεωργοκτηνοτροφικών , σε αποστάσεις δε τουλάχιστον 5 χλμ. από οικισμούς (αυτές είναι οι Ελάχιστες Προδιαγραφές που έθεσα στην διερεύνηση μου) (φωτ. 1 – 4),

– στην κεντρική ζώνη και πέραν της Ζώνης 1-2χλμ. από τα παράλια – η Πλέον Ευνοϊκή και Οικονομικά επιτεύξιμη, κάνοντας χρήση ήδη υπάρχουσας διανοιγμένης δημοτικής οδοποιίας που για λόγους διακίνησης οικοδομικών υλικών από φορτηγά Έργων , μεταξύ Ζαγανιάρη και Αγ. Γεωργίου Φαράλη και του Παλαιόκαστρου – Κοχύλου (φωτ. 2 – 4),

– στην νοτιότερη περιοχή , πλησίον του Στενού Άνδρου – Τήνου, πάντα με τους παραπάνω περιορισμούς και προβλέψεις (φωτ. 3 – 4 ),

Είναι λοιπόν επιεικώς Αδικαιολόγητη η Απαξίωση το Δημάρχου και των συνεργατών του στο ζήτημα αυτό να Μην συμπεριληφθούν οι δικές μας εμπεριστατωμένες Προτάσεις, την στιγμή μάλιστα που εκ των υστέρων αποδεικνύεται απόλυτα Προβληματική , με πληθώρα Αντιδράσεων και Προσφυγών, η Χωροθέτηση στην θέση “Πλούσκα” του Νέου Χ.Υ.Δ.Υ. Απο την δική μου δε εμπειρία συνεργασίας με πλήθος Μελετητικών Γραφείων σε θέματα Διαχείρισης Απορριμμάτων για Ο.Τ.Α. (στα πλαίσια της συμμετοχής μου απο πολλά έτη σε Επιτροπές του Τ.Ε.Ε.,  του  Σ.Α.Δ.Α.Σ. και των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ), ελέγχεται ως προβληματική και μερικά συνυπεύθυνη για τα δραματικά αδιέξοδα. Αν και είχε στα χέρια του Αξιόπιστη και Εναλλακτική Λύση Χωροθέτησης, ουδέποτε κλήθηκα να τις παρουσιάσω, ενώ στα Κοινωνικά Δίκτυα του INTERNET, συγκέντρωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για 1,5 χρόνο τώρα.

Τα σχετικά Νομοθετικά εργαλεία που διέπουν και καθορίζουν την Χωροθέτηση και Λειτουργία των  Χ.Υ.Δ.Υ. – Χώρων Υγιεινής Διαχείρισης – και ΟΧΙ Ταφής Υπολλειμμάτων – αυτός είναι και ο ακριβής όρος – χαρακτηρισμός που ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ προβλέπεται από την σχετική Ελληνική Νομοθεσία και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες – είναι :

Ν.2939/ 2001 – N.4014/2011 – Ν.4042 / 2012 (ΦΕΚ 24 Α’) Ευρ. Οδηγίες : 99/2008/ E.P. (Ανακύκλωση) – 35/2004 / E.P. – Στόχοι της Ε.Ε. για το 2020 : Ανακύκλωση κατα 30-40% συνολου ΑΣ.Α. (Αστικών Απορριμμάτων) .

Φραντζέσκος Στέργιου Καλλιβρούσης

Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.