Τρεις ημέρες μετά τον θάνατο του Καμπάνη, στις 23 Ιουνίου 1913, έπεσε ηρωικώς μαχόμενος στο Κιλκιδίρ (Δοϊράνη) ο Ανδριώτης λοχαγός Δημή­τριος Παλαιολόγος.

Ο Παλαιολόγος γεννήθηκε στα Λάμυρα το 1875 και φοίτησε στο Γυ­μνάσιο της Ερμούπολης. Τότε δεν υπήρχε Γυμνάσιο στην Άνδρο και όσες οικογένειες είχαν την οικονομική ευχέρεια έστελναν τα παιδιά τους στη Σύρο. Μετά την αποφοίτηση του γράφτηκε στη Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τελειόφοιτος, διέκοψε τις σπουδές του και κα­τόπιν εξετάσεων εισήχθη πρώτος στη Σχολή Υπαξιωματικών το έτος 1898. Μετά τριετία έλαβε τον βαθμό του ανθυπολοχαγού και διακρίθηκε μεταξύ των συναδέλφων του. Με τις μαθηματικές γνώσεις του λόγω των σπουδών του τοποθετήθηκε στη Χαρτογραφική Υπηρεσία Στρατού, στην οποία προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες. Ο Παλαιολόγος ήταν μελετη­ρός και γλωσσομαθής, με ανεπτυγμένο το αίσθημα της φιλοπατρίας, λι­τός τύπος, που έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους συναδέλφους του. Με τον βαθμό του λοχαγού υπηρέτησε ως διοικητής λόχου στο Ευζωνικό Σύνταγμα της 10ης Μεραρχίας υπό τον υποστράτηγο Μοσχόπουλο.

Και μια προσωπική ιστορία: Ο Δημήτριος ήταν αδελφός της Ανδρονί-κης, η οποία παντρεύτηκε τον Λεονάρδο Δανιόλο από τα Λάμυρα. Η εγγονή της Ανδρονίκης και συνονόματη της, Νίκη Δ. Μαρκιανού, μου διηγήθηκε την εξής προσωπική ιστορία του ήρωα θείου της: Ο λοχαγός Δημήτριος Παλαιολόγος ήταν μνηστευμένος με την Κλειώ Λεφάκη, Κορθιανής καταγωγής, που έμενε στην Πλάκουρα της Χώρας . Η νεαρή Κλειώ, όταν έμαθε τον θάνατο του 28χρονου μνηστήρα της, σκέπασε με μαύρα, μέσα έξω, όλο το σπίτι της και για πολλά χρόνια δεν έβγαινε καθόλου έξω. Είχε χαθεί από τον κόσμο. Πολύ αργότερα, ήλθε σε γάμο με συντοπίτη της από το Κόρθι, ονόματι Μουστάκα.

Η κυρία Μαρκιανού μου είχε αναφέρει ότι διατηρούσε την αλληλο­γραφία από το Μέτωπο, του θείου της με την αγαπημένη του Κλειώ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΕΛΙΩΤΗ

Από το Συναξάρι Ανδρίων Αγωνιστών

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.