«Όλοι οι δάσκαλοι ξέρουνε που σε πάνε τα παιδιά αν αποφασίσεις να ταξιδέψεις μαζί τους».

Ένα όμορφο καλοκαιρινό απόγευμα στις 3 Ιουνίου 2017 οι μικροί μαθητές της Β’ Δημοτικού Χώρας Άνδρου ετοίμασαν μια μικρή γιορτή στον εκθεσιακό χώρο της Καιρείου Βιβλιοθήκης υπενθυμίζοντας στους μεγαλύτερους πως η ζωή δεν χάθηκε στης κρίσης τα σταυροδρόμια αλλά αναπνέει γύρω μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Έτσι με θέμα του κεραμικού εργαστηρίου της Καιρείου Βιβλιοθήκης Το Παραμύθι της Τιμαρέτης – Η Εξέλιξη της Κούκλας από την Αρχαϊκή ως την Ελληνιστική Εποχή», εργαστήριο το οποίο συστήθηκε με την ευγενή χρηματοδότηση του N. Demos. Foundation που εδρεύει στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών οι μικροί μας φίλοι του Δημοτικού εξοικειώθηκαν με την πανάρχαια τέχνη του πηλού.

Όπως ανέφερε η κ. Κονάρη στην προσφώνησή της κατά την διάρκεια της γιορτής: «το εργαστήριο Κεραμικής .Ήταν πρωτοβουλία της κ. Δάμπαση, η Βιβλιοθήκη να αποκτήσει μια ακόμη δραστηριότητα ανταποκρινόμενη στους καινούριους στόχους των Βιβλιοθηκών στην Ελλάδα, να ανοίξουν τις πόρτες τους στην κοινωνία της πόλης τους λειτουργώντας όχι μόνο   ως εστίες μάθησης, αλλά και ως χώροι δημιουργικότητας, χώροι ανοιχτοί σε συνεργασίες με άλλους φορείς… Στο πρόγραμμα συμμετείχαν στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης τα δύο τμήματα της Β΄ Δημοτικού Χώρας με τους δασκάλους τους Αλίκη Περτέση και Γιώργο Τηνιακό, και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κόρθι.

Πέραν της εξοικείωσης με τον πηλό, βασικός στόχος του προγράμματος ήταν να μάθουν οι μικροί μαθητές και μαθήτριές μας ότι τα παιδιά στην αρχαιότητα έπαιζαν σχεδόν τα ίδια παιγνίδια που παίζουνε και τώρα, ότι είχαν τις ίδιες ανάγκες με τις σημερινές και τις ίδιες χαρές και λύπες».

Αναφερόμενη στο εργαστήριο η κ. Κονάρη επεξήγησε: «Ξεκινήσαμε με την προβολή του DVD Το Παραμύθι της Τιμαρέτης. Τα παιδιά μάθανε εκτός από την ιστορία που αφηγείται το παραμύθι πως μπορούν να φτιάξουν μια κούκλα – μια πλαγγόνα – από πηλό. Την έπλασαν. Πήγαν στο ΚΠΕ στο Κόρθι και είδαν το καμίνι όπου ψήθηκαν οι πλαγγόνες τους, και μετά τις χρωμάτισαν και έπαιξαν μαζί τους.

Νομίζω ότι όλοι οι δάσκαλοι ξέρουνε που σε πάνε τα παιδιά αν αποφασίσεις να ταξιδέψεις μαζί τους.

Κι έτσι και εμείς ταξιδέψαμε από το Παραμύθι της Τιμαρέτης, στο Παραμύθι του Πηλού, στο Παραμύθι των Αρχαίων Παιγνιδιών και τέλος στο Παραμύθι της Παλαιόπολης και στο Μουσείο της… ενώ η όποια αναφορά γίνεται σε ιστορικά στοιχεία και αρχαιολογικά ευρήματα στην παρουσίαση αυτή, έχει ελεγχτεί από την αρχαιολόγο της ανασκαφής κα Λυδία Παλαιοκρασσά.

Επίσης τα παιδιά ονόμασαν την πλαγγόνα που εκτίθεται στο Μουσείο της Παλαιόπολης Φανύλη, γιατί ήταν ένα από τα γυναικεία ονόματα στην Αρχαία Άνδρο.»

Ειδική μνεία έγινε από την κ. Κονάρη στην διευθύντρια της Καιρείου κ. Ειρήνη Δάμπαση στους δασκάλους, στους συνεισφέροντας στην επιτυχή έκβαση αλλά και στα ίδια τα παιδιά αναδεικνύοντας την αγάπη της για την τέχνη του πηλού αλλά και την τρυφερότητα με την οποία προσεγγίζει κανείς τη αθωότητα των παιδιών. Συγκεκριμένα είπε η κ. Κονάρη κλείνοντας την σύντομη ομιλία της: «Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την κα Ειρήνη Δάμπαση για την πρωτοβουλία της να πραγματοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα. Επίσης τους δύο εξαίρετους δασκάλους της Β΄Δημοτικού Χώρας, Αλίκη Περτέση και Γιώργο Τηνιακό , για την άψογή και εποικοδομητική συνεργασία τους, την Διευθύντρια του Δημοτικού κα Μαργαρίτα Κορκοδείλου για το ενδιαφέρον που έδειξε για την δουλειά μας και τη στήριξη που μας προσέφερε. Συνεχίζει στους ίδιους ρυθμούς το έργο της Δέσποινας Χατζόγλου, της προηγούμενης διευθύντριας, που επεδίωκε να φέρνει στο σχολείο εκπαιδευτικά προγράμματα και μουσειοσκευές .

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το Κέντρο Περιβαλλoντικής Εκπαίδευσης στο Κόρθι που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε το ηλεκτρικό τους καμίνι. Και ιδιαίτερα τον Νίκο Χαζάπη, στον οποίο χρωστάμε την έκπληξη που θα δείτε σε λίγο. Επίσης τον Σύλλογο Γυναικών και τους Βαγγέλη και Μίνα Καλαδάμη για τις χορηγίες τους. Ένα θερμό ευχαριστώ στον Βαγγέλη Λουκίσσα που ήταν πάντα δίπλα μας σε κάθε δυσκολία και πάνω από όλα στα μαθητούδια μου για την εκπληκτική δουλειά τους και τις καίριες παρατηρήσεις τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.