Το 2000 στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής ο Σύνδεσμος Ελληνίδων στον Τουρισμό -πρόεδρος του οποίου είναι η κ. Ειρήνη Μαντζαβελάκη Βασιλοπούλου – ανακοίνωσε την ίδρυση Μουσείου Τουρισμού. Την προσπάθειά του στήριξαν έκτοτε ο ΕΟΤ, το υπουργείο Πολιτισμού, πρεσβείες και προσωπικότητες από τον πνευματικό και καλλιτεχνικό χώρο.

Στόχος της ίδρυσης του Μουσείου είναι να αξιοποιηθούν και να εκτεθούν με τον πλέον σύγχρονο και λειτουργικό τρόπο τα ντοκουμέντα που συνέθεσαν τον ελληνικό τουρισμό τα τελευταία 60 χρόνια.

Η λειτουργία του Μουσείου Τουρισμού θα δημιουργήσει ένα νέο πόλο έλξης για τους Έλληνες, ξένους τουρίστες ερευνητές και φοιτητές και επίσης θα αποτελέσει τον πυρήνα ενημέρωσης της νέας γενιάς για την ιστορική διαδρομή του τουρισμού ως δραστηριότητα από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα.

Η «απαρχή» του Μουσείου στεγάζεται στην οδό Δεινοκράτους 1α στο Κολωνάκι στην πιο πνευματική περιοχή της Αθήνας αφού από εκεί έχουν περάσει Παπαδιαμάντης, Καζαντζάκης , Ελύτης , Βασιλικός κ.α. σε έναν διαδραστικό χώρο που σχεδιάστηκε από τον σκηνογράφο Μιχάλη Αθανασιάδη.

Ο χώρος κοσμείται από κείμενα που συνέθεσαν τ. Στελέχη του ΕΟΤ όπως Γ. Διευθυντής κ. Κώστα Κατσιγιάννης, o Ανδριώτης κ. Νίκος Παγώνης και η καθηγήτρια οικονομικής Ιστορίας κ. Μαργαρίτα Δρίτσα μαζί με μέλη του Συνδέσμου ενώ το σήμα του έχει φιλοτεχνήσει ο Αλέκος Φασιανός.

Το μουσείο θα πλαισιωθεί από ερευνητικές-εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες με σκοπό την ανάπτυξη της τουριστικής συνείδησης .

Οι θεματικές ενότητες που παρουσιάζονται μέσω αντιπροσωπευτικών αντικειμένων είναι: Η αρχιτεκτονική στον τουρισμό (Ξενία), η ξενοδοχία, τα φεστιβάλ, τα ταξιδιωτικά γραφεία, ο θαλάσσιος τουρισμός, η Ολυμπιακή Αεροπορία κ. α.

Στην εκδήλωση που έγινε στις 12 Ιουνίου 2017 για την «Απαρχή»του Μουσείου ο πνευματικός, πολιτικός, διπλωματικός και τουριστικός χώρος έδωσαν το παρόν τους. Για το Μουσείο εκτός από την κ. Βασιλοπούλου μίλησαν ακόμη η σύζυγος του Ιάπωνα πρέσβη και πρόεδρος της LAASA κ.Kikuko Nishibayashi η οποία ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Μουσείου, ο πρόεδρος της ΞΕΕ κ. Τσακίρης, ο πρόεδρος των ταξιδιωτικών γραφείων κ. Τσιλίδης και ο εικαστικός Μιχάλης Κατζουράκης. Στο τέλος της εκδήλωσης ακούστηκε ο «Ύμνος του Τουρισμού» που έχει γράψει ο γνωστός συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ή σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Σίσσυ Παυλοπούλου, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Έλενα Κουντουρά η οποία συνεχάρη στην προσφώνησή της την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως και η Βουλευτής Α’ Αθηνών κ. Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία λόγω προσωπικού κωλύματος δεν παρέμεινε μέχρι το τέλος της εκδήλωσης αλλά έστειλε χαιρετισμό και δήλωσε τη στήριξη της στο έργο. Παρευρέθηκαν ακόμη από τη LAASA παρευρέθηκαν οι σύζυγοι των πρέσβεων Βελγίου και Γεωργίας.

Ο Σύνδεσμος Ελληνίδων στον Τουρισμό ιδρύθηκε το 1997 από μία ομάδα γυναικών που απασχολούνται στον τουρισμό επιχειρηματικά, επαγγελματικά και επιστημονικά.

Μέχρι σήμερα πέραν της συμμετοχής του σε εκθέσεις και διεθνή συνέδρια έχει διοργανώσει σεμινάρια επιμόρφωσης και έχει χορηγήσει υποτροφίες σε παιδιά εργαζόμενων στον τουρισμό. Μέλος του International Federation of Women Travel Organizations το 2006 φιλοξένησε στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν 300 μέλη γυναίκες decision makers από όλο τον κόσμο καθώς και δημοσιογράφοι του διεθνούς τουριστικού τύπου.

Ο πνευματικός , πολιτικός, διπλωματικός και τουριστικός χώρος έδωσαν το παρόν τους.Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους ή σύζηγός του Προέδρου της Δημοκρατίας Σίσσυ Παυλοπούλου, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Έλενα Κουντουρά η οποία συγχάρει στο λόγο της για τη πρωτοβουλία αυτή – η Βουλευτής α’ Άθηνων , Κα. Όλγα Κεφαλογιαννη έστειλε χαιρετισμό και δήλωσε τη στήριξη της στο έργο.

Επίσης προσεφώνησαν: Η σύζυγος του Ιάπωνα πρέσβυ & πρόεδρος της LAASA κ.Kikuko Nishibayashi η οποία ήταν ενθερμός υποστηρικτής του Μουσείου (επίσης από τη LAASA παρευρέθηκαν οι συζυγοί των πρεσβεών Βελγιού & Γεωργίας) , ο πρόεδρος της ΞΕΕ κ.Τσακίρης , ο πρόεδρος των ταξιδιώτικων γραφείων κ.Τσιλίδης και ο Εικαστικός Μιχάλης Κατζουράκης. Το σήμα του Μουσείου έχει φιλοτεχνήσει ο Αλέκος Φασιανός.

Στο τέλος της εκδήλωσεις ακούστηκε ο « Ύμνος του Τουρισμού» που έχει γράψει ο Γιώργος Χατζηνάσιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.