Η έκθεση θα επαναληφθεί τον Ιανουάριο 2018 στο Μουσείο του Τομέα Αρχαιολογία και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

“Παλαιόπολη Άνδρου. Τριάντα χρόνια ανασκαφικής έρευνας”, είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάστηκε στις 4 Αυγούστου 2017 από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστα Μπουραζέλη στο Εμπειρίκειο Γυμνάσιο της Άνδρου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων διεξαγωγής της ανασκαφής του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Παλαιόπολη.

H έκθεση διοργανώθηκε από τον παραπάνω Τομέα, με συμμετοχή του δήμου Άνδρου και διήρκεσε έως τις 30 Αυγούστου, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, καθώς είχε ευρεία απήχηση στο κοινό.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, κυρίως Ανδριώτες, που γέμισε ασφυκτικά τους χώρους του Γυμνασίου και τα γύρω πεζοδρόμια, μεταξύ των οποίων ο ηγούμενος της Μονής Παναχράντου Ευδόκιμος και οι μοναχοί Αέτιος και Φιλάρετος, ο Αιδεσιμότατος Ιωάννης Στάμος, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Μ. Παπαβασιλείου, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θ. Σουσούδης, ο Έπαρχος κ. Δ. Λοτσάρης, ο ακαδημαϊκός κ. Μ. Τιβέριος, ο πρώην υπουργός κ. Γ. Παλαιοκρασσάς, καθηγητές Πανεπιστημίων, αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού κά. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μ. Βλαζάκη, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μ. Παπαβασιλείου, ο ακαδημαϊκός καθηγητής κ. Μ. Τιβέριος, ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών καθηγητής κ. Δ. Κορρές, ο πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Παλαιοπολιανών “Ο Ερμής” κ. Θ. Φιλιππίδης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής κ. Κ. Μπουραζέλης και τέλος η καθηγήτρια κ. Λ. Παλαιοκρασσά-Κόπιτσα, η οποία εκτός των άλλων ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την προετοιμασία της έκθεσης και τους χορηγούς: το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Ίδρυμα Δημήτρη και Λιλίκας Μωραΐτη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, το Γιάννη Τσεπέρκα, χορηγό και συντελεστή μαζί, την οικογένεια Ερατώς Καρασταμάτη, το Στέφανο Καρυδάκη για την εκτύπωση του βιβλίου, τους Βασίλη και Νικόλα Κατσίκη, το Σπύρο Λ. Πολέμη, επιπλέον για τη βοήθειά του σε πρακτικά προβλήματα, τον Αδαμάντιο Πολέμη, το Γιώργο Δαρδανό για την εκτύπωση των προσκλήσεων και των αφισών, τον Αλέξανδρο Ζαφειρόπουλο, το Γιώργο Καζαντζή, για το κρασί που προσφέρθηκε, τον Αυγουστή Πολέμη, την Πόπη Ρεγκούκου, το εργοστάσιο Σάριζα, το Ράδιο Αστέρας, χορηγό επικοινωνίας της εκδήλωσης, το Μάκη Σπυριδωνόπουλο, για τη φωτογραφία της αφίσας, και τέλος τους αδελφούς Στεφάνου και την Fast Ferries.

Στην εκδήλωση συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία η Νεανική χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου που προετοίμασε με μεράκι η κ. Α. Τηνιακού, με εξαιρετικά πρωτότυπο ρεπερτόριο από αποσπάσματα αρχαίας ελληνικής μουσικής.

Η έκθεση περιελάμβανε επιτοίχιους πίνακες, εκμαγεία δύο αγαλμάτων, αντίγραφα μικρών ευρημάτων, μακέτα κτηρίου και φωτορεαλιστικές αναπαραστάσεις κτηρίων, που βρίσκονταν στην αγορά της αρχαίας Άνδρου, καθώς και προβολή βίντεο από την ανασκαφή, που βιντεοσκόπησε ο Βαγγέλης Λουκίσσας.

Μέσα από αυτά ο επισκέπτης, μετά από μια συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας της Άνδρου και των ερευνών στο χώρο της Παλαιόπολης έως το 1985, ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της νεότερης ανασκαφικής και ενάλιας έρευνας, για τη μορφή της αρχαίας πόλης, του λιμανιού και του χώρου της αγοράς της, για τα σπίτια των Ανδρίων, τους θεούς που λάτρευαν, για τη νομισματοκοπία, την οικονομία και το πολίτευμα της πόλης. Τα αρχαιότερα ευρήματα από την περιοχή χρονολογούνται στην 4η χιλιετία. Η πόλη όμως οργανώθηκε από τα τέλη του 8ου αι. π.Χ., με περιόδους ακμής τα τέλη του 6ου, τον 5ο και τον 4ο αι. π.Χ. Ιδιαίτερη άνθηση γνώρισε κατά τον 3ο και 2ο αι. π.Χ., ενώ εντυπωσιάζουν τα κατάλοιπα της βασιλικής, χριστιανικού ναού του 5ου αι. μ.Χ. Εγκαταλείφθηκε τον 7ο αι. μ.Χ., έχοντας διανύσει ζωή 14 αιώνων.

Η ανασκαφή, την οποία διευθύνει η ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Λυδία Παλαιοκρασσά-Κόπιτσα, έχει φέρει στο φως τμήματα από σπίτια, από δημόσια κτήρια της αγοράς της αρχαίας Άνδρου, τέσσερις πλακόστρωτους δρόμους και τη βασιλική, χριστιανικό ναό. Τα πλούσια κινητά ευρήματα επίσης (επιγραφές, αγάλματα, αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, κεραμική και νομίσματα) ζωντανεύουν στα μάτια του επισκέπτη τη ζωή στην αρχαία Άνδρο.

Όλο το υλικό, μαζί με το χρονικό της ανασκαφής, δημοσιεύεται σε αναλυτικό πολυσέλιδο κατάλογο σε ελληνική και αγγλική έκδοση (θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες), που διανεμόταν δωρεάν στους επισκέπτες. Ο τόμος αφιερώνεται στη μνήμη του αείμνηστου Γιάννη Κατσίκη, η οικογένεια του οποίου κάλυψε τη δαπάνη της επιμέλειας της έκδοσης.

Ειδήσεις για την έκθεση δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο (ιστοσελίδα Δήμου Άνδρου, Πανεπιστημίου Αθηνών και στα www.naftemporiki.gr, https://left.gr, www.liberal.gr, https://www.androsfilm.gr, andriakipress.com, enandro.gr, www.youtube.com/watch?v=g25hxQU1Tyo, anaskafi.blogspot.com/2017/07/30.html, www.themataarchaiologias.gr, www.androsportal.gr). Για την έκθεση μίλησε η κ. Παλαιοκρασσά-Κόπιτσα στο Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και στον ανδριακό σταθμό “Ράδιο Αστέρας”. Η ΕΡΤ τέλος πρόβαλε βίντεο αφιερωμένο στην έκθεση και τα εγκαίνια στο Δελτίο Ειδήσεων, με τη μεσολάβηση της κ. Μ. Μάνεση.

Την επομένη των εγκαινίων μεγάλος αριθμός επισκεπτών ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης και στον αρχαιολογικό χώρο από την κ. Λ. Παλαιοκρασσά-Κόπιτσα, τον καθηγητή κ. Ν. Γκιολέ και τον γεωλόγο δρ Ν. Μουρτζά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η έκθεση θα επαναληφθεί τον Ιανουάριο 2018 στο Μουσείο του Τομέα Αρχαιολογία και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.