Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 στην μεγάλη αίθουσα του νέου κτιριακού συγκροτήματος του Κληροδοτήματος Πέτρου Λ. Μουστάκα στην Πίσω Μεριά Κορθίου το αφιέρωμα στον Ναό του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου με την συνδιοργάνωση του Κληροδότημας Πέτρου Λ. Μουστάκα, του Πολιτιστικού Συλλόγου Πίσω Μεριάς “Το Μουστάκειο”, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αηδονίων, του Andros Trail Race, την συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου, του Χορευτικού Ομίλου Υδρούσας και την στήριξη με τις χορηγίες τους στην μετακίνηση και διαμονή των προσκεκλημένων, των ναυτιλιακών εταιρειών “Golden Star Ferries“, “Fast Ferries” και “Sea Jets” καθώς και των ξενοδοχείων “Περράκης” και ” MARE VISTA Επαμεινώνδας”.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι κ.κ. Πρόεδρος Τ.Κ. Πίσω Μεριάς Κορθίου Άνδρου Γιώργος Τρανάκος,  Δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης, η Αρχιτέκτονας του έργου Λ. Δεμαθά,  ο Δρ. Αρχαιολόγος Διευθυντής της πρώην 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χαράλαμπος Πέννας, η Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Σταυρούλα Παπανικολοπούλου, ο Δρ. Επικοινωνίας Παντείου Πανεπιστημίου Καθηγητής-Σύμβουλος Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας Διαμαντής Μπασαντής, Έπαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης, ο πρώην Έπαρχος Άνδρου Ιωάννης Μαλταμπές και ο πρώην Δήμαρχος Άνδρου Ιωάννης Γλυνός. Επίσης χαιρετισμό έστειλε και διαβάστηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεος Β΄.

Η 29η Σεπτεμβρίου 2017 ήταν, από άποψη καιρού, μία άστατη ημέρα με πρωινό απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα που δυσκόλεψε, αλλά εν τέλει δεν εμπόδισε ούτε τους προσκεκλημένους να έρθουν ούτε και τους Ανδριώτες να συμμετέχουν στην εκδήλωση. Όπως ο Έπαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης Λοτσάρης τόνισε στην έναρξη της ομιλίας του ο τίτλος της εκδήλωσης όπως αυτή εξελίχθηκε θα μπορούσε να είναι “το πείσμα”. Πείσμα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πείσμα για την διάσωση του μοναδικού μνημείου που κοσμεί την περιοχή του Κορθίου αναδεικνύοντας την ιστορική και πολιτιστική αξία της περιοχής εάν αναλογιστούμε ότι τον 5ο αιώνα χτίστηκε ένα από τα πρώτα και καλύτερα σωζόμενα μέχρι σήμερα πρωτοχριστιανικά μνημεία, άγνωστα για το σύνολο των ανδριωτών και κατ΄επέκταση των επισκεπτών, αφού εάν δεν γνωρίζουμε οι ίδιοι τον τόπο μας πως θα τον προβάλουμε και στους άλλους, τέλος πείσμα στην κοινή συνεργασία όλων των φορέων για την διάσωση των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων της Άνδρου. Ομολογώ ότι ούτε ο ίδιος γνώριζα τον Ναό μέχρι την ημέρα που ο πρώην Δήμαρχος Άνδρου, ο κ. Γιάννης Γλυνός μου έδειξε το μνημείο. Εντυπωσιάστηκα τόσο από τον Ναό αλλά ακόμα περισσότερο από την περιοχή, το περιβάλλον, και τις αναφορές στην ιστορία και το… κυπαρίσι!!! Το κυπαρίσι που σημαδεύει το ναό, ως μία αναφορά πέρα από την σημαντική αρχαιολογική και ιστορική αξία του ναού, μια υπεραξία καλλιτεχνική και αισθητική, που μόνο η φύση μπορεί να φτιάξει ξεπερνώντας την ανθρώπινη φαντασία και δυνατότητα. Τότε λοιπόν είπα “επιτέλους να ασχοληθούμε και με κάτι σημαντικό σε αυτό το νησί”!

Όσον αφορά στο κυπαρίσσι η Αρχιτέκτονας Λ. Δεμαθά  αναφέρθηκε στον εργάτη που πήγε να το κόψει σε μια προηγούμενη συντήρηση και έπεσε από την στέγη ενώ έμεινε όρθιος! Χωρίς να τραυματιστεί. Όμως τρόμαξε τόσο. Όπως και οι άλλοι μαζί του. Και έκτοτε το άφησαν εκεί ανέγγιχτο να συνεχίσει να μεγαλώνει, σημαδεύοντας και ξεχωρίζοντας το μνημείο με τον δικό του τρόπο.

Ο Ναός του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου είναι ένα μνημείο που μέχρι το 2004 ήταν άγνωστο στην Άνδρο και γνωστό σε λίγους Κορθιανούς. Την πρωτοβουλία να γίνει γνωστό και να προχωρήσει η ανασκαφή ανέλαβε ο Δήμαρχος Γιάννης Γλυνός. Συγκεκριμένα η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στο Κόρθι πάει πίσω στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, στον πέμπτο αιώνα μ.Χ.. Διάνυσε μια απίστευτη διαδρομή 15 αιώνων για να φτάσει μέχρι το 1999. Τότε η δημοτική αρχή υπό τον Γιάννη Γλυνό κάλεσε την αρχαιολογία να  την συμβουλευτεί. Ο επικεφαλής της αρχαιολογίας – εκείνη την εποχή – Χαράλαμπος Πένας εξεπλάγη – “γιατί κανείς δεν βάζει μόνος του την αρχαιολογία μεσ’ τα πόδια του” όπως είπε.

Και η αρχαιολογία ήρθε στο Κόρθι. Και από το 2004 μέχρι το 2008 ο δήμαρχος Γ. Γλυνός με την αρχιτέκτονα Λ. Δεμαθά και τον αρχαιολόγο Χ. Πένα συνεργάστηκαν για το μνημείο. Και διαπίστωσαν πως είχαν μπροστά τους μια μαγική περιοχή του νησιού – μια μικρή καταπράσινη κοιλάδα με κήπους, μπαξέδες και λιόδεντρα – ένα μοναδικό μνημείο, που ήταν μέρος ενός θρησκευτικού συμπλέγματος με δύο άλλους ναούς: το ξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου και την εκκλησία Θεοσκέπαστη του Κορθίου.

Ο ναός του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στο Κόρθι λόγω της καλής κατάστασης διατήρησής του, τηρουμένων των αναλογιών με άλλα μνημεία και παρά τις επεμβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των αιώνων, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα σωζόμενα παλαιοχριστιανικά μνημεία στην Ελλάδα. Πρόκειται για ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τύπο των παλαιοχριστιανικών χρόνων που δεν συνδέεται με τους συνήθεις τύπους των Κυκλάδων, αλλά περισσότερο με την ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως με την Μικρά Ασία και άλλες ανατολικές επαρχίες. Την συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιώργος Τρανάκος πρόεδρος της περιοχής και του Μουστακείου Κληροδοτήματος, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, που δεσμεύτηκε για την διάθεση χρημάτων από τον Προϋπολογισμό του Δήμου για την συνέχιση των εργασιών στο μνημείο και ο Γιάννης Μαλταμπές που ως πρώην Έπαρχος την περίοδο της δεύτερης ανασκαφής και της κατασκευής του νέου κτιρίου του Μουστακείου Κληροδοτήματος όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, επεσήμανε την αναγκαιότητα να γνωρίσουμε και να τιμήσουμε την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά της Άνδρου και νιώθοντας υπερήφανοι να την προβάλουμε αναδεικνύοντας τα μοναδικά της χαρακτηριστικά της. Τέλος μίλησε ο πρώην Δήμαρχος Άνδρου Γιάννης Γλυνός, εμπνευστής και καθοδηγητής της όλης προσπάθειας για την ανάδειξη του μνημείου, που εδώ και 18 ολόκληρα χρόνια συνδράμει στην διάσωση και προβολή του είτε ως δήμαρχος Κορθίου και ακολούθως ως Δήμαρχος Άνδρου είτε ακόμα και σήμερα ως απλός κάτοικος που προσκάλεσε και προσκαλεί όσους μπορεί να τους ξεναγήσει, ακόμα και μόνος του, στον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο γνωρίζοντας μας ένα από τα μοναδικά και θαυμαστά μνημεία της Άνδρου.

Στόχος της διοργάνωσης της εν λόγω εκδήλωσης τόνισε ο ‘Επαρχος είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες της τρίτης φάσης αφού έχει προηγηθεί μια μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση γνωστοποίησης της ύπαρξης του μνημείου στην κοινωνία του Κορθίου και της Άνδρου. Έχοντας κατανοήσει πως τα μνημεία μόνο όταν τα γνωρίσουν όλοι περνάνε στη ζωή των ανθρώπων ξεκινήσαμε τον Ιούλιο με την εκδήλωση του Στρόφιλα στο ανοιχτό θέατρο Άνδρου και συνεχίσαμε με το αφιέρωμα στον Ναό του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Κορθίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη αίθουσα του νέου συγκροτήματος του Μουστακείου Κληροδοτήματος που για πρώτη φορά τέθηκε σε λειτουργία και μάλιστα με μία εκδήλωση που ένωσε όλη την Άνδρο και έκλεισε με παραδοσιακή νησιώτικη μουσική του συγκροτήματος της Λέτας Κορρέ και την συμμετοχή των χορευτικών του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου και του Χορευτικού Ομίλου Υδρούσας, σηματοδοτώντας έτσι την ενότητα και την παρουσία όλης της Άνδρου σε ένα θέμα που προβάλει το νησί και τον πολιτισμό του σε όλη την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.