Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΝΔΡΙΝΟΥ

Το έχουμε γράψει πολλές φορές από τις στήλες της «Ανδριακής»: ο πλούτος της Άνδρου είναι ανεκτίμητος! Και εννοούμε, βεβαίως, τον φυσικό της πλούτο που σπάνια μπορεί να τον βρει κάποιος σε έναν άλλο τόπο.

Τα μονοπάτια της Άνδρου, σημαντικό μέρος του ανεκτίμητου πλούτου της, έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε βασικό μοχλό της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού. Χάρη στην ανάδειξη και τη συντήρηση τους, κυρίως όμως χάρη στην ευρωπαϊκή πιστοποίηση τους, η Άνδρος ως τουριστικό προϊόν ξέφυγε από τα στενά όρια που την χαρακτήριζαν μέχρι τότε («νησί του Σαββατοκύριακου» και «νησί του Αυγούστου» με τη συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών να είναι Έλληνες) και πέρασε σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Οι ξένοι επισκέπτες, χάρη στα μονοπάτια και την πιστοποιημένη διαδρομή, ανακάλυψαν το νησί. Και χρόνο με το χρόνο οι αφίξεις τους παρουσίαζαν σημαντική αύξηση. Οι περιπατητές πολλαπλασιάστηκαν, νέοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί έβαλαν στο πρόγραμμά τους ταξίδια για πεζοπορία στο νησί, μεγάλες και έγκριτες εφημερίδες και περιοδικά αφιέρωσαν πολλές σελίδες αναδεικνύοντας το μοναδικό τοπίο της Άνδρου. Το πιο σημαντικό: ο πεζοπορικός τουρισμός επιμήκυνε την τουριστική περίοδο. Τώρα βλέπεις κόσμο –κυρίως ξένους- τον Σεπτέμβριο και τον Οκτωβριο ή τον Μάιο και τον Ιούνιο. Και μάλιστα επισκέπτες ανώτερου βιοτικού επιπέδου.

Η ανάδειξη των μονοπατιών, η συντήρηση τους και η ευρωπαϊκή πιστοποίηση, ωστόσο, επιχειρούν να καταρρίψουν ακόμη έναν μύθο που επικρατούσε (και εξακολουθεί να υπάρχει) στο νησί: ότι ο καθένας κοιτάζει την πάρτη του, αδιαφορώντας για το κοινό καλό. Η περίπτωση των μονοπατιών αποδεικνύει πως όταν θέλουμε, μπορούμε! Αρκεί να το θέλουμε… Σύλλογοι κινητοποιήθηκαν και βοήθησαν όπου χρειάστηκε, εθελοντές πρόσφεραν και προσφέρουν σημαντικό μέρος του χρόνου τους για τη συντήρηση, επιχειρηματίες χρηματοδότησαν δράσεις, ο Δήμος Άνδρου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεργάστηκαν πολυεπίπεδα και αποτελεσματικά κι όλοι μαζί συντάχθηκαν με το όραμα της ανάδειξης των μονοπατιών που σχεδίασε και συντόνισε ο μη κερδοσκοπικός φορέας «Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου».

Το 1ο Φεστιβάλ Πεζοπορίας Άνδρου που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο νησί, αποτελεί το επόμενο βήμα ώστε η Άνδρος να γίνει ο υπ΄ αριθμόν ένα προορισμός για τους Έλληνες και ξένους πεζοπόρους. Αξίζει να αγκαλιαστεί και είμαι βέβαιος πως έτσι θα γίνει!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.