Της Μ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ -ΜΑΡΓΕΤΗ

Η 2α Απριλίου 2018 ξημέρωσε σοκαριστική, τραυματική και ανατρεπτική για τον Αλέξανδρο Σταματιάδη, την οικογένεια του και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Μέσα σε 7 περίπου λεπτά, η ζωή πέρασε από την μια στιγμή στην άλλη στον όλεθρο και την καταστροφή. Ζούμε την τραγική πραγματικότητα και όταν διαβάζουμε ειδήσεις για δικαστικές υποθέσεις είναι σαν να διαβάζουμε αποσπασματικά ένα παραμύθι.

Γράφουν: «Σε επ’ αόριστον αναβολή οδηγήθηκαν οι δικαστές λόγω αμφιβολιών». Λόγω αμφιβολιών κάποιοι κυκλοφορούν ελεύθεροι, κάποιοι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ελεύθεροι με βραχιολάκι (που δεν έχουμε) ελεύθεροι για την αποσυμφόρηση των φυλακών, (το να κτίσουμε νέες φυλακές δεν πέρασε ποτέ από την σκέψη κανενός, θα πείτε βέβαια κοστίζει…) ελεύθεροι λοιπόν για άλλα έργα, «σπουδαία μεγάλα και αληθινά»… Συμβόλαια θανάτου, ληστείες μετά φόνου, βασανισμούς, βιασμούς, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, και άλλες, ελεύθερες ασχολίες…

Να αναλύσουμε το παραμύθι λοιπόν. Ήταν η εποχή της ευμάρειας. Όλες οι τσέπες γεμάτες, οι τράπεζες μοίραζαν αφειδώς δάνεια, το κράτος πρόσφερε αφειδώς πρόωρες συντάξεις, τα επιδόματα διαδέχονταν το ένα το άλλο, ο μέσος Έλληνας -και ο μέσος Ανδριώτης- γκρέμιζε το κοτέτσι για να το κάνει έπαυλη, άλλαζε την ξύλινη βάρκα με φουσκωτό, το φουσκωτό με Bertram, το ιστιοπλοϊκό με maxi yacht, τα συμβατικά Ι.Χ. με τρίλιτρα πολυτελή μαύρα τζιπ.  Παντού διακινούνται χρήματα. Καθαρά και ύποπτα. Ανύποπτα ανοίγονται τραπεζικοί λογαριασμοί, που διακινούν οι δεκάδες εμπλεκόμενοι, σε κάθε ιστορία, κατά περίπτωση. Πολλές οικογένειες ευημερούν, ξοδεύουν με αμετροέπεια, οι ίδιοι και οι συγγενείς τους βρίσκονται «μέσα στα πράγματα», στα κέντρα λήψης σημαντικών αποφάσεων. Είναι την περίοδο εκείνη που η χώρα μας αποδεικνύεται το ευεπίφορο περιβάλλον για σκάνδαλα, οικονομικά, εξοπλιστικά, φαρμακευτικά, δημοσίων έργων κ.α. Και εκεί που ήταν όλα ζάχαρη, για μικρούς και μεγάλους, ανυποψίαστους και υποψιασμένους ήρθε το κραχ και η οικονομική ελεύθερη πτώση… 

Να μείνουμε όμως στο παραμύθι. Μέσα σε αυτή την αναμπουμπούλα «ο λύκος χαίρεται». Η πτώχευση της ελληνικής κοινωνίας, που συνοδεύτηκε από ένδεια ήθους, οδήγησε μεταξύ άλλων και στο έγκλημα. Από το μικρότερο, στο μεγαλύτερο, η καθημερινότητα του απλού πολίτη αλλά και του πιο «φυλαγμένου» παραδόθηκε στην αβεβαιότητα και το φόβο. Οι φυλακές πλέον δεν επαρκούν και φρόντισε ο κ. Παρασκευόπουλος με τον περίφημο νόμο του για την αποσυμφόρηση τους. Ελαφρά τη καρδία, όλοι μαζί, αθώοι και ένοχοι, αγκαλιασμένοι, «συνάδελφοι είμαστε όλοι στην τρέλα»!  Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα του 2018. Περίπου ένα χρόνο πριν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, που μιλά για αλλαγές και δεν είχε ακόμα αποφασίσει για την έκταση τους είχε πει: «Στη νέα νομοθετική ρύθμιση, πέραν του γενικού μέτρου της απελευθέρωσης κρατουμένων, θα περιλαμβάνονται εναλλακτικοί τρόποι έκτισης της ποινής αλλά και απαγορεύσεις απελευθέρωσης για κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί για ειδεχθή εγκλήματα».

Αυτό το παραμύθι φαίνεται πως δεν έχει τέλος. Αυτή η επ’ αόριστον αναβολή αποφάσεων για του Αγίου  Ποτέ, η ατιμωρησία που οπλίζει τα χέρια των εγκληματιών, ακόμη και μετά το τραγικό γεγονός της απώλειας του δικού μας Αλέξανδρου Σταματιάδη, που ξεσήκωσε το κοινό ελληνικό αίσθημα, δυστυχώς δεν είναι η τελευταία σελίδα. Η αναβολή που δεν αναβάλλεται είναι εγκληματική και ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Ούτε ο άνθρωπος. Οι αναβολές οδηγούν στις παραγραφές και οι κλέφτες μπορούν να χαίρονται.    

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.