Της Μ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΑΡΓΕΤΗ

Mε θέμα: «Άνδρος: Από το χθες στο σήμερα και οι προοπτικές για το αύριο», διοργανώνεται στην Ιερά Μονή Παναχράντου το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018 το 23ο Συνέδριο της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου, στο νησί μας.

Μια πολύ ωραία ευκαιρία να αναφερθεί κανείς στα του τύπου, όχι από την ιστορική σκοπιά αλλά από την ασφαλή εκείνη απόσταση του νηφάλιου παρατηρητή. Ένωση Κυκλαδικού Τύπου και η σκέψη πηγαίνει στους μερακλήδες παραδοσιακούς εκδότες του επαρχιακού τύπου που ίσως και να αποτελούν παρελθόν. Οι εκδότες εκείνοι του παραδοσιακού τύπου που «τα κάνουν όλα» από το μικρότερο στο μεγαλύτερο και από το πιο ταπεινό έως το πιο σπουδαίο, βιοπορίζονται κυρίως από την δουλειά τους, γεγονός βέβαια που στις μέρες μας αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Οι δημοσιογράφοι / εκδότες λοιπόν αναζητούν την εγκυρότητα, και την αλήθεια, κάνοντας ρεπορτάζ, παίρνοντας συνεντεύξεις δίνοντας το παρών στα γεγονότα, διατηρώντας την σοβαρότητα και την αξιοπρέπεια. Έννοιες που στις μέρες μας στον νέο κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αντικαθίστανται από επιδέξιους αντιγραφείς, οι οποίοι τα βρίσκουν όλα έτοιμα στα μεγάλα παραδοσιακά μέσα τα οποία από την μία τα εμπιστεύονται (γιατί από εκεί αντιγράφουν) και με το άλλο τα μέμφονται (γιατί αντιδρούν σε ό,τι τους ξεπερνά, αρέσκονται στις κατηγορίες της διαπλοκής που τους προσάπτουν) κάνοντας ανερυθρίαστα κανόνα, τιμή και καμάρι τους το copy/paste.

Έτσι από τις απλές κοινωνικές προσκλήσεις, μέχρι τα βαρύγδουπα στοιχεία των επιστημονικών ερευνών, από τις αναφορές στην τέχνη μέχρι τα αθλητικά σειράς, όλα αντιγράφονται και γράφονται ως νέα, ελαφρά τη καρδία και χωρίς έλεγχο. Την ίδια ώρα που στα παραδοσιακά μέσα υπάρχουν δημοσιογράφοι οι οποίοι καλύπτουν θέματα με τέτοια εξειδίκευση ώστε στον τομέα του  Πολιτισμού για παράδειγμα, άλλος να γράφει για την μουσική και άλλος για θέατρο, υπάρχουν οι χομπίστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ημιμαθείς ως επί το πλείστο, οι οποίοι  επιλέγουν την δωρεάν ενασχόληση με την ενημέρωση δημιουργώντας αλήθειες αλλά και παραπληροφόρηση, απόψεις μα και στρεβλώσεις που πλήττουν ουσιαστικά την είδηση, το γεγονός και κατ΄ επέκταση όχι μόνο δεν γράφουν ιστορία, αλλά την παραποιούν βάναυσα.

Αλλά ας μην είμαστε επικριτικοί. Μια τέτοια τάση προσομοιάζει στην παραίτηση και στο γήρας. Η Ένωση Κυκλαδικού Τύπου στο συνέδριο της αναφέρεται με διασκελισμό από το γνωστικό χθες, στο αβέβαιο σήμερα, ατενίζοντας με αισιοδοξία και σκεπτικισμό τις άγνωστες προοπτικές και το αύριο που εκτείνεται όχι απαραίτητα στο χώρο του τύπου αλλά στο νησί μας γενικότερα. Ο εικαστικός Σωτήρης Σόρογκας, έργα του οποίου είχαμε την τιμή να απολαύσουμε σε παλαιότερους « Πλόες» του Ιδρύματος Κυδωνιέως αναφέρει σε μια αποστροφή του λόγου του στον Θ. Νιάρχο σε συνέντευξη του: «Δεν μπορούμε να επέμβουμε στον κόσμο αυτόν που οδεύει προς την απώλεια, παρά μόνον αν τον νοηματοδοτήσουμε μ’ έναν άλλο τρόπο». Ας έχουμε τεντωμένες τις αισθήσεις μας, οξυμένες τις ευαισθησίες μας να τον βρούμε αυτό τον τρόπο, ξεκινώντας έστω και από την Ι. Μ. Παναχράντου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.