Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΝΔΡΙΝΟΥ

Ήταν 29 Οκτωβρίου 1997, όταν το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή της τότε Κοινότητας Πιτροφού και των Συλλόγων Πιτροφού και Ζαγανιάρι κατά της απόφασης του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Άνδρου, με την οποία είχε αποφασισθεί η κατασκευή διαφόρων έργων στην περιοχή της χωματερής Σταυροπέδας. Έργων που σκοπό είχαν να διαιωνίσουν την παρουσία της ανεξέλεγκτης χωματερής στο χώρο.

Ήταν η πρώτη, μεγάλη, δικαστική νίκη των κατοίκων των δυο χωριών (δικηγόρος ο αείμνηστος Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος), οι οποίοι στον 20ετή και πλέον αγώνα τους είχαν έναν και μοναδικό σύμμαχο: την ελληνική δικαιοσύνη. Η οποία, με σειρά αποφάσεων, καταδίκασε το «άπαν σύμπαν» για τη λειτουργία της παράνομης χωματερής: τους Δήμους Άνδρου, Κορθίου και Υδρούσας, το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Νομαρχία Κυκλάδων, αλλά και προσωπικά τον Δήμαρχο Άνδρου. Δεν υπήρχε δικαστική προσφυγή που δεν κερδήθηκε από τα δυο χωριά. Αλλά η χωματερή παρέμενε εκεί, στη Σταυροπέδα. Επειδή έτσι ήθελαν τα κάθε λογής συμφέροντα…

Σε πείσμα όλων των δικαστικών αποφάσεων το πολιτικό προσωπικό του νησιού (με τη φωτεινή εξαίρεση του σημερινού Δημάρχου, Θεοδόση Σουσούδη) και όχι μόνο (ακόμη και υπουργοί Πολιτισμού υπέκυψαν στις παρεμβάσεις ισχυρών ντόπιων πολιτικών προσώπων) επέμεναν να αγνοούν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και να στρουθοκαμηλίζουν, παραπέμποντας την «καυτή πατάτα» στον επόμενο Δήμαρχο. Ο επόμενος στον μεθεπόμενο και πάει, λέγοντας.

Υπήρξε Δήμαρχος Άνδρου σε αυτό το χρονικό διάστημα που δήλωνε δημόσια πως δεν τον ενδιαφέρει ο Στρόφιλας και δεν σκοπεύει ποτέ να πάει εκεί. Κι άλλος Δήμαρχος, άλλης περιοχής, που ήρθε με «αγανακτισμένους» κατοίκους από το Μπατσί και το Γαύριο στη Σταυροπέδα για να «σπάσουν» δια της βίας τον αποκλεισμό της χωματερής το 2006!

Θα μου πείτε: Πού τα θυμήθηκες όλα αυτά… Καλό είναι να μη ξεχνάμε. Και τους φίλους και τους άλλους…

Κάπως έτσι φθάσαμε στον Ιούνιο του 2018 και στην αδειοδότηση για χωροθέτηση ΧΥΤΥ στη θέση Πλούσκα. Είναι το τέλος ενός αγώνα που είχε πολλές απογοητεύσεις, κάποιες χαρές και μπόλικο μπούλινγκ! Από την δημοτική Αρχή του νησιού που με επίσημη ανακοίνωση έλεγε πως βλάπτουμε την οικονομία του νησιού και τον τουρισμό, μέχρι τις κουβέντες στα καφενεία πως θέλουμε να φύγει η χωματερή για να πουλήσουμε τα οικόπεδά μας!!!

Ας είναι…

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.