Το Soap by Eleni που μπήκε στην ανδριακή πραγματικότητα αρχικά ως δημιουργία και στην συνέχεια ως καταναλωτικό προϊόν έφερε στην επιφάνεια μια νέα πραγματικότητα στον χώρο της πρωτογενούς παραγωγής. Τυποποίησε τα αιθέρια έλαια του νησιού μας «έφτιαξε» σαπούνια και τα πρόβαλε στις προθήκες των καταστημάτων ως κίνητρο προβολής του τουριστικού προϊόντος της Άνδρου, ενισχύοντας τον περιπατητικό τουρισμό, έτσι ώστε να «κλείνει» στα γήινα κουτιά τους κάτι περισσότερο από ένα σαπούνι. Τον αέρα της Άνδρου και την ευωδιά της ανδριώτικης γης, στα μονοπάτια της Δημιοργίας. Η «Α» μίλησε με την κ. Κουρτέση για το ανδριώτικο Soap by Eleni

Από Ασφαλίστρια – Σαπωνοποιός. Από Τεχνοκράτης – Δημιουργός. Πως συνδέονται αυτά τα δύο;

Σαπωνοποιός είναι η μετέπειτα του Ασφαλιστή επιλογή μου. Μέσα μου όμως ενσωματώνονται οι δυο επιλογές γιατί η χαρά και η ικανοποίηση από την μια δραστηριότητα συμπληρώνει την άλλη. Συνυπάρχουμε και αλληλοϋποστηριζόμαστε… η σαπωνοποιός και η ασφαλίστρια. Με το ένα διαμεσολαβώ για την ασφάλιση και εξασφάλιση στους ανθρώπους και με το άλλο δημιουργώ χειροποίητα σαπούνια, με σχήμα και άρωμα για τον άνθρωπο.

Ποια ήταν η αρχική σας έμπνευση; Τί θελήσατε;

H έμπνευση ήρθε μέσα από τις μνήμες μου. Η ανάμνηση της μυρωδιάς του παραδοσιακού πράσινου σαπουνιού, με το οποίο οι Στενιώτισσες νοικοκυρές τα καλοκαίρια, σαπούνιζαν τα ρούχα τους στην Πεντάβρυση, η καθαρότητα των ρούχων και οι μυρωδιές κυριαρχούν στις εικόνες της παιδικής και νεανικής μου ηλικίας. Με έναν τόπο μας δένουν οι παιδικές μνήμες ιδρύοντας ίσως τις πιο αθώες συναισθηματικές σχέσεις. Έτσι θέλησα να φτιάξω με τα χέρια μου αυτό που θα μου συνέχιζε και θα διατηρούσε την ανάμνηση της μυρωδιάς του σαπουνιού και κατ’ επέκταση την αίσθηση της καθαριότητας και της ηρεμίας. Εν πολλοίς θεωρώ ότι το κατάφερα αφού η «κατασκευή» του σαπουνιού και η δημιουργία επιδρά καταλυτικά ως παράγων αποσυμπίεσης, αποφόρτισης κι εκτόνωσης από την «τεχνοκρατική» καθημερινότητα.

Η προσωπική σας ανάγκη για δημιουργία που σας οδηγεί  να φτιάξετε κάτι με τα χέρια σας, σας συνδέει με την Άνδρο.

Η Άνδρος είναι ένας ευλογημένος τόπος, και ό,τι προσφέρεται από την γη της, είναι μοναδικό  σε γεύση, χρώμα και άρωμα. Στα σαπούνια μου προσπαθώ όχι απλά να δημιουργήσω, αλλά να κλείσω την Άνδρο μέσα τους χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες από την γη της.

Δημιουργήσατε σαπούνια πριν από χρόνια, αρχικά για προσωπική χρήση, αν δεν κάνω λάθος, πως φτάσατε στην εμπορευματοποίηση τους;

Δεν κάνετε λάθος, τα σαπούνια που έφτιαξα, αρχικά τα ήθελα για μένα, για τον εαυτό μου και την οικογένεια μου. Μετά, με καμάρι τα χάριζα σε γνωστούς και φίλους. Στη συνέχεια γνώρισα τα «μονοπάτια της Άνδρου» στα οποία γινόταν προσπάθεια χαρτογράφησης τους, ως περιπατητικές διαδρομές. Αποφάσισα λοιπόν τότε, να δώσω εμπορική ταυτότητα και νόμιμη υπόσταση στα «σαπούνια» μου, προκειμένου τα έσοδα τους να τα διαθέσω για την συντήρηση και καθαριότητα των παραδοσιακών μονοπατιών της Άνδρου.

Ήταν εύκολο το εγχείρημα;

Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, ήταν αρκετά γραφειοκρατικό και σύνθετο, καθώς επέλεξα η έδρα της επιχείρησης μου να είναι στις Στενιές.

Εξαιρετικά φιλόπατρης λοιπόν. Πόσο δεκτικό ήταν το κοινό σας;

Ο κόσμος της Άνδρου αγκάλιασε πολύ γρήγορα τα σαπούνια μου αναγνωρίζοντας ότι με την αγορά τους συμμετέχει στην συντήρηση των μονοπατιών.

Τι σας πριμοδότησε;

Σίγουρα κανένα πρόγραμμα χρηματοδότησης… Με υποστηρίζει η οικογένειά μου και ο κόσμος του νησιού που αγκάλιασε το Soap by Eleni σαν το δικό του προϊόν.

Τι σας φόβισε;

Η αποδοχή του κόσμου.

Σας απογοήτευσε κάτι και τι ήταν αυτό;

Δεν θα πω ότι απογοητεύτηκα με κάτι συγκεκριμένο, με δυσκόλεψε όμως και ακόμη με δυσκολεύει η γραφειοκρατική διαδικασία της σύστασης της εταιρίας που μου αφαιρεί από τον δημιουργικό μου χρόνο.

Τι όνειρα έχετε και σχέδια για το Soap by Eleni;

Η λέξη ονειρεύομαι σημαίνει για μένα επίπεδα επίγνωσης, οπότε εύχομαι να συνεχίσουν τα σαπούνια μου να προχωρούν ακριβώς έτσι, και να συνεχίσουν οι Ανδριώτες να τα αγαπούν.

Το όνομα σας στο σαπούνι δείχνει την προσωπική σας εμπλοκή και επιλογή, μιλήστε μας λίγο για αυτό;

Το όνομά μου είναι η προσωπική μου εγγύηση για τα σαπούνια. Από την αρχή εμπλέκομαι προσωπικά και καθ’ ολοκληρίαν στην παραγωγική διαδικασία, στον ποιοτικό έλεγχο ως και στην διάθεση των σαπουνιών. Είναι επομένως μια διαδικασία προσωπική, μια υπεύθυνη στάση απέναντι στην αγορά και στον εαυτό μου.

Η Άνδρος δεν είναι μόνο η αρχή είναι ο προορισμός αλλά και το εφαλτήριο για το ταξίδι του Soap by Eleni;

Η Άνδρος είναι για μένα μια διαρκής πηγή έμπνευσης και προορισμός. Θέλω να παραμείνει η Αρχή του ταξιδιού.

Οι αγορές της Ελλάδας και γιατί όχι, το εξωτερικό δεν είναι πρόκληση;

Πραγματικά, οι ευρύτερες αγορές  της Ελλάδας και του εξωτερικού είναι βέβαια μια πρόκληση για μένα, αλλά όλα έρχονται με τον καιρό.

Τo Soap by Eleni εκτός από προσωπική δημιουργία και εργασία έχει και μια κοινωνική διάσταση με την έννοια της προσφοράς στη φύση και στο περιβάλλον της Άνδρου, μιλήστε μας για τα μονοπάτια, το Andros Routes και σε όλα όσα συνδέονται με αυτή τη δραστηριότητα.

Τα μονοπάτια με την χαρακτηριστική τους κίνηση και σχεδιασμό, υπάρχουν όπως οι αρτηρίες στο σώμα μας, μεταφέροντας το αίμα και την ζωή. Τα μονοπάτια της Άνδρου υπήρξαν απαραίτητα στους ανθρώπους και τα ζώα, προκειμένου να μεταφέρουν και να μετακινήσουν εμπορεύματα και τους ίδιους από χωριό σε χωριό. Το Soap by Eleni, καθρεφτίζει αφενός την προσωπική καθαριότητα και τον καλλωπισμό, και αφετέρου αντανακλά την φιλοσοφία του με κοινωνική προσφορά προς το φυσικό περιβάλλον της Άνδρου. Με το Andros Routes- Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου (που χαρτογραφεί και εθελοντικά καθαρίζει τα μονοπάτια) και την χαρισματική Όλγα Καραγιάννη, συναντηθήκαμε αρχές του 2015 και τους πρότεινα να αναλάβω τον καθαρισμό και την συντήρηση ορισμένων πιστοποιημένων μονοπατιών του νησιού από τα έσοδα πωλήσεων των σαπουνιών μου. Σημειώστε ότι το συνολικό μήκος των μονοπατιών είναι γύρω στα 170 χλμ. Θεώρησα ότι με την συμβολή μου αυτή ενισχύω τις προσπάθειές τους. Τα μονοπάτια αναδεικνύουν την ομορφιά της Άνδρου και κατ’ επέκταση και τον κατ’ εξοχήν τουρισμό της, προσελκύοντας ένα νέο είδος τουρισμού, τον περιπατητικό. Θεωρώ ότι η κάθε συλλογική ενέργεια, είτε των εθελοντών, είτε των ανθρώπων που αγοράζουν τα σαπούνια, συμβάλλουν στο να ενισχυθεί ο περιπατητικός τουρισμός και η ομορφιά του τόπου μας.

Ελένη Πέτσα – Κουρτέση

Η Ελένη Πέτσα – Κουρτέση γεννήθηκε στον Πειραιά, από πατέρα Στενιώτη και μητέρα Πειραιώτισσα με ρίζες από την Πόλη. Είναι παντρεμένη με τον Μάκη Κουρτέση και ζουν μεταξύ Άνδρου και Σαρωνίδας. Έχει δύο γιούς και δύο εγγονές.

ΜΦΜ

Photo: Ιωάννα Νικολαρείζη

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.