Της Μ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΑΡΓΕΤΗ

Ο Μιχάλης Δερτούζος, ο Έλληνας οραματιστής του Διαδικτύου που γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1936, και στον οποίο αφιέρωσε η google το doodle της 5.11.2018 ήταν πραγματικά ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων. Ήπιος, σεμνός και κορυφαίος. Με διακριτικότητα, χιούμορ και φυσική ευγένεια, δεν έκανε θόρυβο ποτέ, πολύ πριν ακόμη «εφεύρει» το www, από όταν ήταν μαθητής στο Κολλέγιο. Εργαζόταν ψύχραιμα, μεθοδικά, αποτελεσματικά, χωρίς περιττές κοινωνικότητες, χωρίς διάδραση…Αν και «μεσουράνησε» την περίοδο του 80-90, την εποχή της εξωστρέφειας, της σπατάλης και της επιφανειακής λάμψης, τότε που ο κόσμος ανήκε μόνο στους ηχηρούς, που η μετριοπάθεια και το χαμηλό προφίλ ήταν κάτι σαν ασθένεια, η ήσυχη προσωπική του λάμψη και το μετριοπαθές του ήθους του, δεν διαταραχθηκαν από τους προβολείς της δημοσιότητας.
Ο Γιάννης  Αλαφραγκής, ο Έλληνας που βρέθηκε τον περασμένο μήνα στην κορυφή της Ευρώπης όταν η Εθνική μας ομάδα πόλο Νέων Ανδρών κατέκτησε το χρυσό στις 2.9.2018, είναι ένας ήσυχος Ανδριώτης. Ο Ζαννής – όπως τον φωνάζουν στις Στενιές από όπου κατάγεται – είναι ένας παιδί με καθαρό, σταθερό βλέμμα. Ένας νέος άνθρωπος που εστιάζει, αγωνίζεται, πετυχαίνει. Χαμηλών τόνων, με συστολή, ευθύτητα, στόχο.
Δύο άριστοι Ανδριώτες.
Όπως ο Ακαδημαϊκός Μιχάλης Τιβέριος και ο παγκόσμιος αθλητής της ιστιοσανίδας Λεωνίδας Τσορτανίδης και δίπλα τους, τόσοι άλλοι άξιοι επιστήμονες και αθλητές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες της ζωής, – που δεν αναφέρονται βέβαια στο παρόν σημείωμα – οι οποίοι εργάζονται προσηλωμένοι στους στόχους τους, αποτελεσματικά, χωρίς θόρυβο, χωρίς να επιζητούν να γίνουν το επίκεντρο της προσοχής…
Άνθρωποι με συστολή, με εσωστρέφεια… Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Την ίδια ώρα που οι εξωστρεφείς ενεργούν, πολλές φορές αλόγιστα, οι εσωστρεφείς παρατηρούν, μελετούν και σκέφτονται. Η εσωστρέφεια, η συστολή οι χαμηλοί τόνοι και το ήσυχο προφίλ, μπορεί να μην θεωρείται θείο δώρο, αλλά δεν είναι και τροχοπέδη για μια επιτυχημένη ζωή. Είναι ο δρόμος της σύνεσης, που οδηγεί στον στόχο. Είναι ο τρόπος που ο καθένας βλέπει τους συνανθρώπους του. Είναι η θέαση του κόσμου χωρίς τα εγωιστικά γυαλιά του προσωπικού ωφελιμισμού. Είναι, ευρύτερα, η υποταγή του ατομικού συμφέροντος στη συλλογικότητα χωρίς βέβαια να φτάνει σε σημείο υπονόμευσης προσωπικών δικαιωμάτων και δικαίων. Είναι οι ήσυχοι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι ουσιαστικά μεγάλοι της ζωής μας.
Με αφορμή το θόρυβο που ξέσπασε με την ανακοίνωση υποψηφιοτήτων για τις επερχόμενες εκλογές, με το σκεπτικό πως στα νέα σχήματα, οι σύμβουλοι είναι εκείνοι που θα παίξουν τον καθοριστικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων, εύλογα αναρωτιέται κανείς για το προφανές. Με δεδομένο ότι όλοι είναι άξιοι. Ποιοί θα ξεχωρίσουν στο πλήθος, ποιοί θα σηκώσουν το βάρος της ευθύνης, ποιοί θα μας πάνε πιο πέρα; Οι εξωστρεφείς και θορυβώδεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Οι πρακτικοί άνθρωποι της αγοράς; Οι ήσυχοι άνθρωποι της εσωστρέφειας και της συστολής που κι αυτοί ποστάρουν selfie; Οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση πλησιάζουν. Ο χρόνος έχει ακόμη την ασφαλή απόσταση για παρατήρηση και περισυλλογή. Σε λίγο θα ανάψουν τα φώτα, η παράσταση θα αρχίσει με ρόλους πρωταγωνιστικούς για τους συμπολίτες μας που θα γίνουν οι αστικοί μύθοι της μικρής κοινωνίας του νησιού μας. Εδώ που όλοι γνωριζόμαστε… Σε λίγο οι προβολείς θα φωτίσουν εκείνους, που με περίσσεια θάρρους επέλεξαν να εκτεθούν στο κοινό αίσθημα και συναίσθημα το οποίο αδηφάγο κι ανάλγητο, πολλές φορές μηρυκάζει για τους άλλους μυθεύματα, από αυτά που περιέχουν ελάχιστη αλήθεια και μπόλικη σάλτσα. Καλή δύναμη σε όλους τους συμμετέχοντες υποψηφίους. Εξωστρεφείς και Εσωστρεφείς της καθημερινότητας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.