ANTIO ΚΥΡΙΑ NIKH…
Με λύπη σας ανακοινώνουμε ότι η Πρόεδρός μας Νίκη Γουλανδρή έφυγε από τη ζωή σήμερα Σάββατο, τα ξημερώματα.
Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη στις 12.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς.
Θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό. Η ανάμνησή της πάντα ας μας εμπνέει.

Φαλή Βογιατζάκη

Με αυτή την λιτά ανθρώπινη ανακοίνωση γνωστοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η είδηση του θανάτου της Νίκης Γουλανδρή από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κηφισιάς. Πραγματική απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό είναι η “αναχώρηση” της Νίκης Γουλανδρή.  Από τα χρόνια της παιδικής ηλικίας έχει καταγραφεί στην μνημη, στα πρώτα βήματα του Μουσείου, στην Κηφισιά, όταν με τα μαλλιά της πιασμένα στο χαρακτηριστικό σινιον, ξεναγούσε με πάθος τα ευρήματα/ θαύματα της ελληνικής φύσης. Αργότερα στην Άνδρο ήταν παρούσα στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου αλλά και σχεδόν σε κάθε έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τον Βασίλη και την Ελίζα Γουλανδρή και στην συνέχεια βρέθηκε κοντά στη νέα πρόεδρο την κ. Fleurette Καραδόντη – Κατσίκη. Ευγενής, ευρυμαθέστατη, προσφιλής, διακριτική. Πραγματική Κυρία. Από τις τελευταίες της εμφανίσεις ήταν στην εκφορά του Αλέκου Γουλανδρή και της αγαπημένης της φίλης Ελλης Μανδαράκα – Σταματιάδου με την οποία πέραν της προσωπικής φιλικής σχέσης και συνεργασίας μοιραζόταν το ίδιο πάθος για την Βοτανολογία.

ΜΦΜ

“Η Νίκη Γουλανδρή (1925–9 Φεβρουαρίου 2019) ήταν Ελληνίδα ευεργέτιδα και επιτυχημένη βοτανική ζωγράφος. Υπήρξε παντρεμένη με τον Συριανό Άγγελο Γουλανδρή, με τον οποίον ίδρυσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1964 και  αργότερα το ίδρυμα ΓΑΙΑ. Αφού αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, η Νίκη Γουλανδρή σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης υπό την επίβλεψη των φιλοσόφων Τέοντορ Αντόρνο και Μαξ Χορκχάιμερ. Μιλούσε άπταιστα Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά. Επίσης, ήταν επίτιμη διδάκτωρ φιλοσοφίας στην επιστήμη του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία”.

“Σταθμοί στην ζωή της

1964: Με τον σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή, ίδρυσαν το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Το Μουσείο αποτελεί σήμερα σημαντικό κέντρο οικολογικής έρευνας και εκπαίδευσης.

1974-1975: Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση Καραμανλή με ιδιαίτερη αποστολή την μέριμνα των 200.000 προσφύγων της Κύπρου.

1975-1981: Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

1989-1991: Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

1980- 2002: Πρόεδρος του Σωματείου “Σώστε τα Παιδιά”.

1992- 1995: Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ερευνών Διεθνούς Ανάπτυξης (IDCR) του Καναδά.

1992: Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στην Συνδιάσκεψη του Ρίο.

1993- 96: Μέλος της 12μελούς Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη, υπό την Προεδρία του κ. Perez de Cuellar.

1996: Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

2003: Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Διάσκεψης του Johannesburg”

“Να σημειωθεί η συμβολή της στην εικονογράφηση αρκετών βοτανολογικών βιβλίων, όπως τα Wild Flowers of Greece (Άγρια άνθη της Ελλάδας) από τους Κ. Γουλιμή και W.T. Stearn, και and Peonies of Greece (Παιώνιες της Ελλάδας) από τους U.T. Stearn και P.H. Davies”.

Πηγές: wikipedia, elculture, skai.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.