Η Επιστολή της Δ.Π. “Ανδρος της Ζωής μας”

Kύριε Πρόεδρε του Δ.Σ. Άνδρου,

Γιάννης Καπάκης

Με μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε την από 9.04.2020 «νουθετική» επιστολή σας προς τους Δημοτικούς συμβούλους της Αντιπολίτευσης, τους οποίους εγκαλείτε, με αφορμή την καθ΄ολα νόμιμη πρόσκλησή τους για  σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.04.2020, με ένα πολύ σοβαρό και φλέγον θέμα που έχει να κάνει με την προάσπιση των συμφερόντων του νησιού μας, δηλαδή την παρουσίαση από τον κ. Δήμαρχο και συζήτηση επί της γνωμοδότησης του εξειδικευμένου δικηγόρου Αθηνών κ. Τρύφωνος Κόλλια για το ζήτημα των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ στην Άνδρο και την αποδοχή των προτάσεων του για την άσκηση ένδικων μέσων, εξουσιοδοτώντας τον κ. Δήμαρχο να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Στην επιστολή σας αυτή προσπαθείτε να δικαιολογήσετε, αδόκιμα και με διάφορα αίολα επιχειρήματα, την παντελώς αδικαιολόγητη απόφασή σας να μην συμμετάσχετε στο Δ.Σ. της 11.04.2020 όπως μας ανακοινώσατε.

Κύριε Πρόεδρε,

Εάν θεωρείτε τον εαυτό σας θεματοφύλακα του κύρους του Δ.Σ. όπως υπερηφανεύεστε, οφείλατε Εσείς πρώτος με δική σας πρωτοβουλία να είχατε συγκαλέσει αμελλητί το Δ.Σ., για ένα τόσο σοβαρό θέμα, αμέσως μόλις εστάλη και παρελήφθη με κάθε πρόσφορο μέσο από το Δήμο (συγκεκριμένα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), η αναμενόμενη γνωμοδότηση του δικηγόρου Αθηνών κ. Τρύφωνος Κόλλια και εφόσον ήταν ήδη σε γνώση σας ότι (εν μέσω πανδημίας την οποία επικαλείστε στην επιστολή σας) εδόθη η άδεια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Φραγκάκι και ο Δήμος δεν έκανε καμία κίνηση μέχρι σήμερα για την άσκηση ένδικων μέσων καθ΄αυτής και μάλιστα δεν ενημέρωσε ποτέ το Δ.Σ. ούτε για τη χορήγηση της επίμαχης αδειοδότησης , ούτε όμως και για την κατάθεση της γνωμοδότησης Κόλλια.

Επικαλείστε ότι η γνωμοδότηση Κόλλια δεν φέρει αριθμό πρωτοκόλλου και έχει έρθει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο Δήμο, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι η διακίνηση εγγράφων μέσω e-mail είναι καθόλα νόμιμη και αποδεκτή στην καθημερινή διοικητική πρακτική (ειδικά μάλιστα τη συγκεκριμένη περίοδο που επικρατούν έκτακτες συνθήκες λόγω κορωνοιού), είναι επιπλέον ισχυρή, έγκυρη και βεβαίως συνιστά αδιάψευστο αποδεικτικό στοιχείο στη δημόσια διοίκηση.  Άλλωστε την ύπαρξη της συγκεκριμένης γνωμοδότησης και της αποστολής της στον Δήμαρχο επιβεβαιώνει απερίφραστα και το 3ο Πρακτικό-Απόφαση της Επιτροπής Αγώνα κατά των βιομηχανικών ανεμογεννητριών.

Πρόκειται για μια κρίσιμη γνωμοδότηση επί της οποίας ο Δήμος Άνδρου όφειλε να δώσει άμεσα αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένου, όπως κάνει σε παρόμοιες περιπτώσεις που αποστέλλονται μέσω e-mail επιστολές στο Δήμο με αντικείμενο σοβαρά υπηρεσιακά ζητήματα (πόλο δε μάλλον όταν πρόκειται για γνωμοδότηση που ζήτησε ομόφωνα το Δ.Σ. και αναμένει εναγωνίως να πληροφορηθεί το περιεχόμενό της καθώς από την εν λόγω γνωμοδότηση θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η περαιτέρω δράση μας ως Δήμος στο θέμα των ανεμογεννητριών και ιδιαίτερα η εμπρόθεσμη άσκηση όλων των εκεί προτεινόμενων ένδικων μέσων κατά των εγκριτικών αποφάσεων).

Επικαλείστε, ότι η άσκηση ένδικων μέσων είναι απόφαση μόνον της Οικονομικής Επιτροπής.

Είδατε εσείς μέχρι σήμερα και μετά την αδειοδότηση της αιολικής εγκατάστασης στη θέση Φραγκάκι, να έχει εισάγει σαν θέμα ο Δήμαρχος στην Οικονομική Επιτροπή (την οποία παρεπιμπτόντως συγκαλεί κάθε εβδομάδα με άλλα όμως θέματα) την άσκηση ένδικων μέσων κατά της ανωτέρω αδειοδότησης, με πρόσχημα ότι η επιστολή δεν φέρει δήθεν αριθμό πρωτοκόλλου?  Φυσικά και όχι.

Επικαλείστε – για να δικαιολογήσετε την αυριανή απουσία σας , ότι το Δ.Σ. της 11.04.2020 γίνεται δήθεν για επικοινωνιακούς και πολιτικούς λόγους.

Είναι πρωτάκουστο κύριε Μπάλλα να βαφτίζετε την  αγωνία μας για την προάσπιση των συμφερόντων του νησιού από το Δ.Σ., ως επικοινωνιακό τρικ και πολιτική σκοπιμότητα !!

Ξεχνάτε μάλλον ότι δυο φορές έχετε ψηφίσει, τόσο Εσείς όσο και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνα, τη διακοπή εργασιών με κάθε ένδικο μέσον, για κάθε δανειοδοτουμένη εγκατάσταση αιολικού πάρκου, συμβαδίζοντας έτσι με όμοια απόφαση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, μέχρι την χάραξη ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τις ΑΠΕ στα νησιά….

Από πότε κύριε Μπάλλα είναι καταχρηστική και προσχηματική η καθόλα νόμιμη σύγκληση του Δ.Σ. όπως Εσείς ισχυρίζεστε (και μας κουνάτε μάλιστα το δάκτυλο), προκειμένου να καθορίσει ελεύθερα, προσεκτικά και δημοκρατικά την περαιτέρω πορεία δράσης του Δήμου μας μετά τη σύνταξη και αποστολή της γνωμοδότησης του δικηγόρου Κόλλια, να ρωτήσει τον κ. Δήμαρχο πώς και εάν βεβαίως σκοπεύει να εφαρμόσει όσα μέτρα και ενέργειες προτείνει ο δικηγόρος και να καλέσει τον κ. Δήμαρχο να υιοθετήσει και συμμορφωθεί άμεσα με τις δράσεις άσκησης ένδικων μέσων κατά των πάσης φύσεως αδειών και εγκρίσεων για την εγκατάσταση Α/Γ στο νησί δεδομένου πάντα ότι ο Δήμαρχος, αν και Πρόεδρος της Ο.Ε. που έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει την άσκηση ένδικων μέσων, έχει παντελώς αδιαφορήσει μέχρι σήμερα να εισάγει στην Ο.Ε. το συγκεκριμένο θέμα παρότι γνωρίζει ότι υπάρχουν καταληκτικές προθεσμίες.

Κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος θα προβληματιζόταν έντονα από αυτή την αδικαιολόγητη στάση του κ. Λοτσάρη καθόσον πλέον έχει στα χέρια του τη γνωμοδότηση του δικηγόρου που το ίδιο το Δ.Σ. παρήγγειλε και δεν νομιμοποιείται να αποφεύγει να πάρει θέση. 

Κύριε Πρόεδρε,

Ο Δήμος έχει συνέχεια, λειτουργεί διαρκώς, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της παρούσας πανδημίας και οφείλει να εξετάζει κάθε άλλο, σοβαρό για την τύχη του νησιού μας, θέμα που προκύπτει παρά τις συνθήκες λόγω κορωνοιού, όπως σαφώς και συνιστά η προσφάτως χορηγηθείσα από το Υπουργείο αδειοδότηση στο Φραγκάκι, παρόλο που υπάρχει απόφαση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου για αναστολή κάθε αδειοδότησης και έναρξης εργασιών για τα αιολικά πάρκα.

Κύριε Πρόεδρε,

Οι 13 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έπραξαν άριστα το καθήκον τους, όπως τους το επιβάλει ο θεσμικός τους ρόλος, ζητώντας – νομίμως – τη σύγκλιση του Δ.Σ. με μοναδικό γνώμονα και έννοια την υπεράσπιση των συμφερόντων της Άνδρου μετά τη διαφαινόμενη και «περίεργη» καθυστέρηση της δημοτικής αρχής για άμεση λήψη απόφασης άσκησης ένδικων μέσων κατά της συγκεκριμένης, επί του παρόντος, αδειοδότησης.

Όλους, θα μας κρίνει η κοινωνία της Άνδρου την οποία εκπροσωπούμε.

Η παρουσία ή η απουσία του κάθε μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου από την αυριανή μας συνεδρίαση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, θα αποδείξει ξεκάθαρα στην τοπική μας κοινωνία, εάν ο κάθε δημοτικός σύμβουλος πιστεύει τελικά σε αυτά που έχει ψηφίσει δυο φορές μέχρι σήμερα για το συμφέρον του νησιού που αντιτίθεται σθεναρά στην άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Άνδρο, ή έχει εν τω μεταξύ αλλάξει θέση και άποψη οπότε και θα πρέπει να μας εξηγήσει τους λόγους και όχι να κρύβεται.

 

Η Επιστολή του προέδρου του Δ .Σ. Μπάλλα

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ/ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΝΤΕΣ  ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 11-4-2020

9/4/2020

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι,

Υποβάλατε προς εμέ ως πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρου την με αριθμό πρωτοκόλλου 2753/31-3-2020 αίτηση σας προκειμένου να συγκαλέσω δημοτικό συμβούλιο το οποίο στερείται νομίμου θέματος, βασιζόμενοι στο θεώρημα της δήθεν “ήδη υποβληθείσας γνωμοδότησης του δικηγόρου Αθηνών Τρύφωνος Κόλλια” και με θέμα να δεσμευτεί στο συμβούλιο ο Δήμαρχος ως Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής ότι θα ασκηθούν ένδικα μέσα σχετικά με την τοποθέτηση ανεμογενητριών στην Άνδρο. Γνωρίζετε λοιπόν ότι η ανάθεση για την άσκηση των ενδίκων μέσων γίνεται με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αλλά ζητάτε να γίνει δημοτικό συμβούλιο για να δεσμευτεί ο Δήμαρχος για το τι θα αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή!!!! Πράγματι πρωτάκουστο θέμα που μάλλον βασίζεται στο άλλο αλλά μόνιμα προβαλλόμενο θεώρημα περί Δημοκρατίας κάποιων από εσάς. 

Παρά την γνώση σας περί μη υποβολής υπογεγραμμένης και πρωτοκολλημένης γνωμοδότησης αλλά και περί αρμοδιότητας ανάθεσης για άσκηση ενδίκων μέσων από την Ο.Ε μετά την κατάθεση της γνωμοδότησης στο πρωτόκολλο του Δήμου και στην οικονομική επιτροπή, σας ενημέρωσα και εγώ εγγράφως την 3-4-2020 (μέσα στην εξαήμερη νόμιμη προθεσμία) ότι δεν έχει πρωτοκολληθεί γνωμοδότηση και περί της αρμοδιότητας της οικονομικής επιτροπής. Ήταν λοιπόν σαφές ότι η αίτηση σας δεν περιείχε θέμα για Δ.Σ. αφού δεν υπήρχε και δεν υπάρχει επίσημη ενυπόγραφη πρωτοκολλημένη γνωμοδότηση στον Δήμο αλλά και γιατί ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ να γίνει Δ.Σ για να δεσμευτεί ο Δήμαρχος για το τι θα αποφασίσει μελλοντικά η Οικονομική Επιτροπή η οποία εκ του νόμου συνεδριάζει για να αποφασίσει μετά την κατάθεση σε αυτήν της γνωμοδότησης από τον δικηγόρο. Ζητήσατε λοιπόν σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου εν μέσω πανδημίας ουσιαστικά χωρίς θέμα αρμοδιότητας του και χωρίς υπάρχει λόγος σύγκλησης του αφού υπάρχει αναστολή προθεσμιών νόμιμων και δικαστικών που αφορούν οποιαδήποτε πράξη και ενέργεια ενώπιον του ΣτΕ.

Εν συνεχεία προχωρήσατε την 7 ημέρα (παρά την απάντηση μου) στο δικαίωμα που, λόγω του αριθμού σας, σας δίνει ο νόμος και συγκαλέσατε Δημοτικό Συμβούλιο για το Σάββατο 11-4-2020 προφανώς καταχρηστικά αφού εκτός των ανωτέρω δεν είναι ούτε ο ρόλος ούτε η θεματολογία του Δ.Σ να καλεί τον Δήμαρχο να δεσμευτεί ενώπιον του για το τι θα αποφασίσει η μελλοντική οικονομική επιτροπή. Εγώ επειδή έχω ορισθεί εκ του νόμου να διασφαλίζω το κύρος του Δ.Σ και παρά το γεγονός ότι θεωρώ πως συγκαλείτε ένα προσχηματικό Δημοτικό Συμβούλιο  χωρίς θέμα της αρμοδιότητας του και βασιζόμενοι στην ανακριβή θέση περί υποβολής της σχετικής γνωμοδότησης, προέβην σε όλες τις αναγκαίες κοινοποιήσεις της προσκλήσεως σας παρά το γεγονός ότι δεν είναι σαφές από τον νόμο ότι υποχρεούμαι προς τούτο.

Έτσι μέσω του link που ορίσατε στην πρόσκληση σας θα μπορέσετε να πραγματοποιήσετε το δημοτικό συμβούλιο. Βέβαια είναι σαφές από τα ανωτέρω, ότι το συμβούλιο γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους και με προφανή πολιτική σκοπιμότητα πληγώνοντας το κύρος του θεσμού αφού δεν απαιτείται αυτό για την ορθή λειτουργία του Δήμου  αλλά αντίθετα αποπροσανατολίζει το έργο του Δήμου στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού και εν μέσω αυτής.  

Κατόπιν των ανωτέρω θεωρώντας τον εαυτό μου θεματοφύλακα του κύρους του Δ.Σ και θέλοντας να τιμήσω τον θεσμικό μου ρόλο και την υποχρέωση,  που ο νόμος επιφυλάσσει στον εκάστοτε πρόεδρο,  να μην συνεργήσω στην έκπτωση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ (προκειμένου να προετοιμαστείτε ανάλογα για την πραγματοποίηση του Συμβουλίου) ότι δεν θα παραστώ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Σαββάτου 11-4-2020 και παρακαλώ τον αντιπρόεδρο και εκ των υπογραφόντων την πρόσκληση Διαμαντή Θεοδωράκη να προεδρεύσει σε αυτό, άλλως θα προεδρεύσει όποιος εκ του νόμου ορίζεται (πρώτος σε σταυρούς προτίμησης).

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Γ. ΜΠΑΛΛΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.