Αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες

Τη Μεγάλη Εβδομάδα δε ζήσαμε μόνο τα Πάθη του Χριστού ως είθισται, αλλά και τα «πάθη» των αμνοεριφίων. Οι γνωστές σκηνές εκτυλίχτηκαν πάλι… κτηνοτρόφοι να διαμαρτύρονται για τις εξευτελιστικές τιμές, έμποροι να «κλαίγονται» λόγω χαμηλής (δήθεν) ζήτησης. Η καινοτομία βέβαια φέτος ήταν η παρέμβαση του Δημάρχου, ο οποίος σε ρόλο μεσάζοντα (dealer) διακανόνιζε με εμπόρους και αλυσίδες super market, το εμπόριο των αμνοεριφίων. Μετά ακολούθησε ένα επικοινωνιακό αλαλούμ: πόσα φορτώθηκαν, πού πήγαν, τι είπε η κτηνίατρος, ευχαριστίες σε τρεις γνωστές αλυσίδες super market  – που τελικά μάλλον μόνο η μία ανταποκρίθηκε για προμήθεια αρνιών από το νησί μας. Ο χειρισμός του Δημάρχου ήταν από την αρχή ατυχής, διότι το πρόβλημα δεν είναι -και δεν ήταν ποτέ- αν θα φύγουν τα ζωντανά από το νησί (ποτέ δεν έχει συμβεί να μείνουν αδιάθετα) αλλά το θέμα παραμένει η τιμή με την οποία φεύγουν. Όλα αυτά βέβαια έχουν λίγη έως μηδαμινή αξία, μιας και του χρόνου τέτοια εποχή, αν είμαστε καλά, στο ίδιο έργο θεατές θα ξαναβρεθούμε.

Photo: Μιχάλης Τζανουλίνος

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο πρέπει ΟΛΟΙ μαζί, με αρχηγό το Δήμο, να πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε ο πρωτογενής τομέας του νησιού μας να ξυπνήσει από το λήθαργο που βρίσκεται σήμερα. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ένα τεράστιο και πολύπλοκο κεφάλαιο αλλά ταυτόχρονα και τόσο σημαντικό, γιατί συνδέεται άρρηκτα και με τον δευτερογενή τομέα (μεταποίηση) αλλά και με τον τριτογενή τομέα (τουρισμό). Συνοδοιπόρος μας πρέπει να είναι και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία με τις υπηρεσίες της μπορεί να συμβάλλει στην παραγωγή ακόμη υψηλότερης ποιότητας αγροτικών προϊόντων, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους της και στην προβολή και προώθηση των προϊόντων αυτών σε αγορές εντός και εκτός Ελλάδας. Λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του τόπου μας το κόστος παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων, από και προς το νησί, απαιτούν έναν συνολικό σχεδιασμό. Όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες (γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία)παίρνουν κάθε μέρα επιχειρηματική μορφή, επομένως πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα οικονομικά βιώσιμες και ανταγωνιστικές. Πιστεύω ότι στην επίτευξη των παραπάνω στόχων θα βοηθούσαν οι εξής προτάσεις μου:

1. Να υλοποιηθεί σχέδιο για την μείωση των εξόδων μεταφοράς πρώτων υλών και προϊόντων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, σε συνεργασία με γειτονικά νησιά π.χ. με την ομαδοποίηση προϊόντων.
2. Να αναβαθμιστεί το σφαγείο με προμήθεια θαλάμου συντήρησης για την αποθήκευση και φύλαξη σφαγμένων αμνοεριφίων. Αυτό θα βοηθήσει στην εξαγωγή ετοιμοπαράδοτων προϊόντων χωρίς την διαμεσολάβηση τρίτων. Επίσης θα δημιουργήσει κάποιες εποχικές θέσεις εργασίας. Βασική προϋπόθεση να υπάρχει στον προϋπολογισμό του Δήμου κωδικός που αφορά τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό του σφαγείου.
3. Να υποστηρίξει ο Δήμος τους παραγωγούς ως προς τη διαδικασία πιστοποίησης των προϊόντων τους (βιολογικά προϊόντα, Π.Ο.Π., παραδοσιακές ποικιλίες φρούτων και λαχανικών)
4. Να υπάρχει στοχευμένος προσανατολισμός σε νέες ξηρικές καλλιέργειες που ευνοούνται από τις εδαφοκλιματικές μας συνθήκες και σε καλλιέργειες ζωοτροφών με ταυτόχρονη αναβάθμιση των βοσκοτόπων. Σε αυτό βοηθάει ιδιαίτερα το πρόγραμμα LIFE, το οποίο περιλαμβάνει και δράσεις αποκατάστασης κατεστραμμένου αγροτικού τοπίου όπως αιμασιές και ξερολιθιές.
5. Να στηριχθεί η ανάπτυξη νέων συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών καθώς και η ίδρυση γραφείου ενημέρωσης αγροτών.
6. Να πραγματοποιηθεί συνεργασία των αγροτών-κτηνοτρόφων με πανεπιστήμια και ινστιτούτα γεωργικής έρευνας για τη βελτίωση της απόδοσης τόσο του φυτικού κεφαλαίου όσο και του ζωικού.
7. Να δημιουργηθεί τράπεζα γενετικού υλικού (σπόρων και κλώνων) από τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες Άνδρου, αλλά και απ’ όλο το Αιγαίο, διατηρώντας έτσι την μοναδικότητα και αυθεντικότητα των τοπικών προϊόντων.
8. Να συσταθεί Δημοτική Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα (σε αντιστοιχία με την Τουριστική Επιτροπή Άνδρου) για τον συντονισμό όλων των παραγωγών –συνελεύσεις, ενημερώσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια και εφαρμογή νέων τεχνολογιών.
9. Να ενισχυθεί ο δευτερογενής τομέας – η μεταποίηση- η οποία συμβάλει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και τη βελτίωση της εμπορευσιμότητάς τους σε νέες αγορές. Εξάλλου ο δευτερογενής τομέας αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ αγροτικής παραγωγής και τουριστικής ανάπτυξης του νησιού μας. Οι τουρίστες εκτός από τα αξιοθέατα και τις παραλίες, θέλουν να γνωρίσουν και τη γαστρονομική φυσιογνωμία του τόπου. Αυτό βέβαια προϋποθέτει μια κοινωνική συμφωνία μεταξύ επιχειρήσεων, φορέων και παραγωγών με βάση την κυκλική οικονομία.
10. Να λειτουργήσουν λαϊκές αγορές σε επιλεγμένες θέσεις, όλο το χρόνο, με την κατάλληλη υποδομή.
11. Ειδικά για την αλιεία να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού.
12. Να δημιουργηθεί κατάλληλη ιστοσελίδα όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει και να παραγγείλει από το «ηλεκτρονικό ράφι» ότι παράγει η Άνδρος.
13. Να γίνει αποτύπωση των ζωνών χρήσης γης του πρωτογενούς τομέα με ταυτόχρονη έκδοση σχεδίου προστασίας των γαιών αυτών.
14. Να δοθεί βάρος στο σχεδιασμό των υποδομών και ιδιαίτερα στην άρδευση, ώστε να υπάρχει μια ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με κατασκευή μικρών φραγμάτων (υδατοδεξαμενές) ακόμη και με επαναχρησιμοποίηση νερού από βιολογικούς, το οποίο έχει περάσει ειδική επεξεργασία (υπερδιήθηση). Έτσι αποφεύγεται η αλόγιστη χρήση γεωτρήσεων, οι οποίες επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, καθώς με την άντληση του γλυκού νερού δημιουργείται αλμυρότητα των εδαφών από την διείσδυση θαλασσινού νερού.
15. Να εγκατασταθεί «mini» τοπικός μετεωρολογικός σταθμός για πιο έγκυρες και αξιόπιστες μετεωρολογικές προβλέψεις.

Η εισήγησή μου σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο θα περιλαμβάνει αυτές τις προτάσεις,αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα του νησιού μας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι προσβλέπω και στη δική σας παρέμβαση με αποστολή των προτάσεών σας στο email: jmpakelas@yahoo.gr ή στο τηλέφωνο 6977545470.

Μπακέλας Ιωάννης

Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου

(πρώην Υπεύθυνος του πρωτογενούς τομέα)

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.