Πραγματοποιήθηκε προχθές 27/04/2020 το δημοτικό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη, κάτι που διεκδικήσαμε ως αντιπολίτευση προκειμένου να υπάρχει ευκαιρία για διάλογο και ερωτήματα..

Συζητήθηκαν δύο θέματα προς ψηφοφορία:

1. Η εκμίσθωση ακινήτου, στο ισόγειο του κτίσματος,  που στεγάζεται  σήμερα το Ναυτικό μας Μουσείο στον 1ο όροφο. Υπήρξαν συνεχείς προσπάθειες αρκετών ετών, όπου προσπαθούσαμε σαν δημοτική αρχή να εκμισθώσουμε το ακίνητο αυτό έτσι ώστε να επεκταθεί το Ναυτικό μας Μουσείο σε όλο το κτίριο. τελικά η κ. Αθηνά Τσατσομοίρου με συνεχείς ενέργειες με την οικογένεια Ράλια, πήρε τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας. Άλλως τε είχαμε θέσει ένα ατράνταχτο επιχείρημα, αυτό της διενέργειας  του Πανελληνίου Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων στην Άνδρο φέτος, το 2020, που το εξασφαλίσαμε το 2018. 

2. Η αναμόρφωση προυπολογισμού, με αρκετά λάθη και με στοιχεία που μας εύρισκαν αντίθετους και φυσικά με απευθείας αναθέσεις.

-Δεν θα αναφέρουμε πολλά, όμως τα 24.800 ευρώ για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του δήμου Άνδρου είναι ποσό, καταχρηστικό και σπάταλο. Ο δήμος πραγματοποίησε  το 2017 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με 12.500 ευρώ, που είναι ακριβώς το ίδιο.  Το πρόγραμμα που είχε εκπονηθεί, έχει ισχύ μέχρι το 2022 και αν θέλει ο δήμος κάτι να προσθέσει, απλά τροποποιεί το υπάρχον, με σαφώς ελάχιστο κόστος.

-Ποσό μέχρι 24.000 ευρώ για σύμβουλο του υπεύθυνου Πολιτισμού κ. Γιαννίση. Ο σύμβουλος θα προσφέρει υπηρεσίες με ποσό τουλάχιστον 15.000 ευρώ για βοήθεια!!! στο συνέδριο ναυτικών μουσείων, όπως προανέφερα.
Με τόσους συνεργάτες που ήδη πληρώνει ο δήμος θεωρούμε σπατάλη ένα τέτοιο έξοδο.

Είναι πολλά ακόμα , αλλά θα αναφερθούμε μόνο στο σημαντικότερο.

Αφαίρεσε ο δήμαρχος κατόπιν απόφασης του, ποσά από  την χρηματική ενίσχυση των χωριών (ΣΑΤΑ). Από τα μικροποσά αυτά προκύπτει ένα σύνολο αρκετά μεγάλο της τάξης περίπου των 200.000 ευρώ, το οποίο θέλει να το διαθέσει, όπως είπε με απευθείας αναθέσεις.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι αδρανοποιούνται  οι πρόεδροι των χωριών, αφού δεν τους αφήνουν να διαχειριστούν τα μικροποσά που δικαιούνται για τα χωριά τους. Καθώς επίσης τίθεται θέμα ηθικής δεοντολογίας, αφού η αφαίρεση αυτής της δυνατότητας εκτέλεσης κάποιων μικροέργων,  απαξιώνει εντελώς τους προέδρους. Παράλληλα ενισχύεται η ανεργία στο νησί αφού οι μικροεπαγγελματίες δεν θα μπορούν κατά τόπους να αναλάβουν μικροέργα, αφού όλα μαζί μπορεί να τα πάρει ένας μόνο εργολάβος.

Τέλος  έγινε η ενημέρωση για τα αιολικά πάρκα όπου μας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με καθυστέρηση ενός μήνα, το έγγραφο του κ. Κόλλια.
Έγγραφο στο οποίο ο εξειδικευμένος δικηγόρος για τα αιολικά, παρουσίασε τους τρόπους εκείνους που ο δήμος θα μπορούσε να προσφύγει προκειμένου να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Φέραμε κλίμα συνεργασίας στο μεγάλο αυτό θέμα, προκειμένου να βρεθεί μια λύση χωρίς «κοκορομαχίες».

Δυστυχώς όμως ο κ. Λοτσάρης δεν το εξέλαβε έτσι.

Όπως φαίνεται από το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο συνεργάτης του, το παρουσίασε ως ήττα της αντιπολίτευσης. Είναι τόσο ανόητη υποκριτική και ανεύθυνη η πολιτική ανάλυση που υιοθετεί ο δήμαρχος, που δεν θα μπούμε στον κόπο καν να τη σχολιάσουμε.

Εμείς χαιρετίζουμε και ενθαρρύνουμε κάθε κίνηση σύμπνοιας ιδιαίτερα στα μεγάλα θέματα και δεν επιτρέπουμε το πνεύμα αυτό, κάποιοι να το δυναμιτίζουν.

Θυμίζουμε ότι στη θητεία μας 2014 μέχρι 2019 δεν ήρθε ποτέ θέμα για γνωμοδότηση άδειας εγκατάστασης αιολικού πάρκου, παρά μόνο η εγκατάσταση 5 αιολικών πάρκων της εταιρείας Κοπελούζου, όπου κατά της οποίας προσφύγαμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και κατόπιν στο ΣτΕ.

Πλέον με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης και κατόπιν της συγκέντρωσης που πραγματοποιήσαμε στο Γαύριο, δρομολογήθηκε η σύσταση επιτροπής αγώνα, αποτελούμενη από το πιο αντιπροσωπευτικό κομμάτι του νησιού μας.
Έπαρχος , δήμαρχος, επικεφαλείς μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης και πέντε εκπρόσωποι κατοίκων, απαρτίζουν πλέον μια δυναμική επιτροπή, που εκπροσωπεί όλη τη κοινωνία του νησιού μας.

Η επιτροπή μέχρι τώρα έχει συνεδριάσει πέντε φορές και δυστυχώς ο δήμαρχος έχει λείψει από όλες.

Η επιτροπή, σε συνεργασία με το δημοτικό συμβούλιο, θα προσφύγει διά μέσου του δικηγόρου, με κάθε ένδικο μέσο προκειμένου να αποφευχθεί στο μέγιστο δυνατό η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Δυστυχώς ο δήμος δεν θα συμμετέχει οικονομικά στην προσφυγή, αν και αυτό το θεωρούμε παράλογο, αφού ήδη δαπανά μεγάλα ποσά και τώρα δεν μπορεί να διαθέσει ποσό 3.000-5.000 ευρώ για ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Ευτυχώς έχουν βρεθεί τα χρήματα από ιδιωτικούς φορείς.

Στο συμβούλιο πετύχαμε σε ήπιο και συνεργατικό κλίμα να δεσμευτούν ο πρόεδρος του Δ.Σ. και ο δήμαρχος, έτσι ώστε στη προσφυγή που θα γίνει, να συμμετέχουν με κάθε νόμιμο τρόπο σύσσωμοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως είχαμε συναποφασίσει, στο δημοτικό συμβούλιο, τηρώντας έτσι κατά γράμμα τις αποφάσεις του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην αναφορά μου για το θέμα αυτό, προς τιμή του ο πρόεδρος δεν άφησε κανένα περιθώριο μη συνεργασίας και έτσι συμφώνησε και ο δήμαρχος.

Κλείνοντας θέλουμε να αναφερθούμε στην ανεπίτρεπτη συνεύρεση πολλών ατόμων, συμβούλων και υπαλλήλων, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και χωρίς μέτρα προφύλαξης, κάτι το οποίο αντιβαίνει στο κώδικα μέτρων που έχει τεθεί τόσο από τη κυβέρνηση, όσο και από τους φορείς του νησιού μας (Δήμος και Κέντρο Υγείας).
Η ευθύνη βαρύνει εξολοκλήρου το δήμαρχο και τον καλούμε να μη ξανασυμβεί, για να μη χάσουμε ότι με κόπο έχουμε κερδίσει μέχρι σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.