Ἁπό το βιβλίο του Μιχάλη Χαλά του Παπανεστάση “Ρεματιανά και …άλλα… Του χωριού και του ξωμάχου”

Η Ανδριώτικη βεγγέρα βρίσκεται στο στάδιο της τεκμηρίωσης, στην προσπάθεια να καταγραφεί  στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Η ενεργός συμμετοχή όλων σε αυτό το εγχείρημα είναι πολύ σημαντική, και προκειμένου να ολοκληρώσουμε την πρόταση υποβολής, θα χρειαστούμε τεκμήρια της βεγγέρας, όπως:

  • Φωτογραφίες σε ψηφιακή μορφή που να περιλαμβάνουν αποτυπώσεις του στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (βεγγέρας) παλαιότερων εποχών αλλά και σύγχρονες. Σε κάθε φωτογραφία είναι απαραίτητες οι πληροφορίες για τον δημιουργό της (αν είναι γνωστός), καθώς και το πρόσωπο/φορέας που έχει τα πνευματικά δικαιώματα. Π.χ. Φωτογραφία 1, Βεγγέρα στο χωριό Αλαμανιά, έτος 1956, φωτογράφος Α. Ανδριώτης, κάτοχος: Πολιτιστικός Σύλλογος Αλαμανιάς. Διευκρινίζεται ότι επί των φωτογραφιών δεν πρέπει να αναγράφεται καμία πληροφορία, αλλά να τις συνοδεύει ως μήνυμα.
  • Κείμενα (πηγές, αρχειακά τεκμήρια κτλ.)
  • Άλλα οπτικά και ακουστικά τεκμήρια (σχέδια, αρχεία ήχου, βίντεο κτλ.), με τις σχετικές πληροφορίες
  • Διαδικτυακές πηγές (υπερσύνδεσμοι)
  • Μαρτυρίες, αναμνήσεις βεγγέρας στα χωριά της Άνδρου ως πρωτότυπα κείμενα καταγραφής προφορικής ιστορίας 300 – 500 λέξεων.

Εδώ και καιρό, γίνεται μια προσπάθεια έρευνας, συλλογής και καταγραφής υλικού με τη συνδρομή προσώπων, πολιτιστικών και άλλων φορέων.

Πολλοί θησαυροί ωστόσο κρύβονται στα συρτάρια των ανδριώτικων σπιτιών και στις θύμησες των ανθρώπων που βίωσαν και βιώνουν τις βεγγέρες, ως αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας του νησιού μας.

Περιμένουμε τη συνδρομή σας σε αυτή την προσπάθεια για να καταφέρουμε ένα σημαντικό πολιτιστικό στόχο για την Άνδρο.

Αποστολή τεκμηρίων μέχρι και την Δευτέρα 29/6/2020, στην ηλεκτρονική διεύθυνση andriotikiveggera@gmail.com

Ευχαριστούμε θερμά,

Εκ της Ομάδας Σύνταξης του Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.