Τα μανιτάρια της Άνδρου και η πολυετής μελέτη τους αποκαλύπτει τον μοναδικό πλούτο των δασών σκλήθρου

Τα μανιτάρια της Άνδρου αποκαλύπτουν δάση σκλήθρου
#andriakipress Τα μανιτάρια της Άνδρου αποκαλύπτουν δάση σκλήθρου

Η έρευνα που αφορά τα μανιτάρια της Άνδρου ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια περίπου, όμως τελευταία -μέσω της υλοποίησης του έργου LIFE Andros Park- εντατικοποιήθηκε και εστίασε στα δάση και τις συστάδες σκλήθρου που υπάρχουν στο νησί. Συνολικά καταγράφηκαν 106 είδη μανιταριών που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα δένδρα (ή ζουν συμβιωτικά αποκλειστικά με τα σκλήθρα, είτε τρέφονται από το νεκρό ξύλο και άλλα φυτικά υπολείμματά τους), 21 από τα οποία τα καταγράφονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

Αξίζει να αναφερθεί πως η αρχική ιδέα της μελέτης των μανιταριών της Άνδρου ανήκει στον αείμνηστο ιδρυτή της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, Δημήτρη Ι. Πολέμη. Αυτή ήταν η αφορμή για μια μακροχρόνια έρευνα που ξεκίνησε το 1993 και πραγματοποιείται αδιαλείπτως όλα αυτά τα χρόνια από τον Ηλία Πολέμη και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθιστώντας έτσι την Άνδρο ως το πιο καλά μελετημένο νησί του Αιγαίου σε σχέση με τα μανιτάρια. Πρόσφατα, από το φθινόπωρο του 2017 έως τις αρχές του 2020, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου LIFE Andros Park, δεκάδες δείγματα μανιταριών συλλέχθηκαν από τις παραλίες στη Βόρης και τα Λεύκα ως ψηλά στις βουνοπλαγιές της Κουβάρας, το Ζένιο και τις Εβρουσιές, πάντα σε συστάδες σκλήθρων. Ήδη από τον πρώτο κιόλας χρόνο είχε διαφανεί ο πλούτος της ποικιλότητας των μανιταριών που παρέμενε κρυμμένη σε αυτούς τους ξεχωριστούς Ανδριώτικους βιότοπους, κάτι που αποτυπώθηκε στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο

Εν τέλει, η μελέτη του συνόλου των δειγμάτων που συλλέχθηκαν και η επεξεργασία των αποτελεσμάτων που προέκυψαν, οδήγησαν σε μια επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές περιοδικό “Diversity”. Στην εργασία αυτή συμπυκνώνεται όλη η γνώση που η μυκητολογική ομάδα του Εργαστηρίου Γενικής και Γεωργικής Μικροβιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει αποκομίσει μελετώντας την ποικιλότητα των μανιταριών που σχετίζονται με τα σκλήθρα της Άνδρου. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας μελετάται ενδελεχώς αυτός ο τύπος οικοτόπου ως προς τα μανιτάρια του, ο πλούτος των ειδών μανιταριών που καταγράφηκαν, τα 21 είδη που συνιστούν πρώτη καταγραφή για την Ελλάδα, καθώς και πλήθος άλλων που αναφέρονται για πρώτη φορά από αυτόν τον βιότοπο στη χώρα μας, τονίζουν τη σημασία των ευρημάτων της εν λόγω μελέτης. Επιπλέον αναδεικνύεται με τον πλέον σαφή τρόπο η οικολογική αξία του συγκεκριμένου βιοτόπου ως κοιτίδα βιοποικιλότητας και η ανάγκη προστασίας και διατήρησής του.

Το πλήρες κείμενο της επιστημονικής εργασίας είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.mdpi.com/1424-2818/12/6/232

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.