ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ ΚΟΛΥΔΑ: Είναι η ανάγκη δημιουργίας… και ένας εσωτερικός εξαναγκασμός να δημιουργώ εικόνες.

Είναι νέα ταλαντούχος και Ανδριώτισσα. Κόρη της Χριστίνας Ζερβού και του Χρήστου Κολυδά η Αμαρρυλίδα απέσπασε την προσοχή της Ειρήνης Νικολοπούλου και του eirinika.gr, και παρουσιάζοντας την εργασία της η έγκριτη δημοσιογράφος την ξεχώρισε ανάμεσα στο πλήθος του Instagram. Φωτογραφία είναι τα μάτια ενός ανθρώπου στο χρόνο. Και η Αμαρυλλίδα αποτυπώνει στο χρόνο το δροσερό, αισιόδοξο, κοριτσίστικο βλέμμα της.

ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ ΚΟΛΥΔΑ: Είναι η ανάγκη δημιουργίας...

Σκέφτεσαι να ασχοληθείς επαγγελματικά με την φωτογραφία και τι σημαίνει επαγγελματισμός στην αναπαράσταση της εικόνας;

Η φωτογραφία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου που με συνοδεύει τα τελευταία δέκα χρόνια και θα συνεχίσει καθώς είναι κάτι που βγαίνει από μέσα μου αβίαστα σε καθημερινό πλέον επίπεδο. Παρόλα αυτά έχω επενδύσει τον περισσότερο χρόνο μου σε έναν άλλο τομέα – αυτόν της τεχνολογίας- ο οποίος με έχει βοηθήσει εξαιρετικά να ταξιδέψω τις φωτογραφίες μου μέσω των κοινωνικών δικτύων, να εκτεθούν σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, να βρω το κοινό μου και τους υποστηρικτές μου. Και οι δυο αυτοί τομείς – της φωτογραφίας και της τεχνολογίας – με ενθουσιάζουν εξίσου και μέχρι στιγμής πάνε χέρι με χέρι. Στο μέλλον θα ήθελα να αναπτύξω αυτόν τον συνδυασμό  περισσότερο βάζοντας το στοιχείο της καινοτομίας μέσα. Γενικότερα υποστηρίζω εξαιρετικά οτιδήποτε νέο και καινοτόμο όποτε ακόμα και η αναπαράσταση μιας εικόνας για εμένα θα είχε διαφορετική και μεγαλύτερη αξία αν μπορεί να υποστηριχθεί, δημιουργηθεί ή εξαπλωθεί με νεότερες τεχνολογίες. 

Σε έχει επηρεάσει η Άνδρος και πως;

Μέσα από την Άνδρο έχω αγαπήσει περισσότερο την φωτογραφία – και την φωτογραφία μέσα από την Άνδρο, είναι αλληλένδετα. Ένας λόγος μπορεί να είναι επειδή μου έλειπε πολύ σαν παιδί καθώς ερχόμουν μόνο κάθε Πάσχα και καλοκαίρι όποτε πάντα μου άρεσε να την φωτογραφίζω όταν ερχόμουν και να έχω φωτογραφίες να κοιτάζω τον χειμώνα. Πλέον όποτε βρίσκω την ευκαιρία την επισκέπτομαι παντός καιρού και εποχής. Είναι πολύ διαφορετική κάθε εποχή αλλά πάντα τόσο όμορφη που με προκαλεί να βγαίνω για εξόρμηση και να χάνομαι στα μονοπάτια της για να την φωτογραφίζω. 

Τι ακριβώς φωτογραφίζεις;

ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ ΚΟΛΥΔΑ: Είναι η ανάγκη δημιουργίας...

Φωτογραφίζω εντυπωσιακά τοπία. Η αλήθεια είναι ότι ένα εντυπωσιακό τοπίο δημιουργεί συναισθήματα. Συναισθήματα θαυμασμού, συναισθήματα ευγνωμοσύνης που εκτέθηκες σε ένα τόσο όμορφο τοπίο και γαλήνια καθώς παρατηρείς την αρμονία του σκηνικού σε συνδυασμό με το φως και (κάποιες φορές) τον ήχο. Μου αρέσει να παρατηρώ και να βρίσκω τι κάνει το τοπίο τόσο όμορφο. Μερικές φορές είναι ο φωτισμός, άλλες φορές οι σκιές, άλλες φορές η αρχιτεκτονική ή το εμβληματικό ενός κτηρίου και άλλες ο συνδυασμός όλων αυτών. Έπειτα το φωτογραφίζω και έρχεται η επόμενη αγαπημένη μου διαδικασία – η διαδικασία της επεξεργασίας. 

Χρησιμοποιείς βοηθητικές τεχνικές στο αποτέλεσμα;

Η φωτογραφίες στο AmarsGallery είναι όλες αποτέλεσμα επεξεργασίας – άλλων λιγότερο κι άλλων περισσότερο. Η διαδικασία της επεξεργασίας είναι πολύ ευχάριστη καθώς μου δίνει την ελευθερία να δημιουργήσω. Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν φωτογραφίες που αναδεικνύονται μόνο μετά από την επεξεργασία τους.

ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ ΚΟΛΥΔΑ: Είναι η ανάγκη δημιουργίας...

Μια αγαπημένη μου φωτογραφία, η ροζ βουκαμβίλια στην Μύκονο, είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας, γι’ αυτό και είναι τόσο μοναδική στα χρώματα της. Συνήθως όταν φωτογραφίζεις πολυσύχναστα σημεία όπως είναι η Χώρα της Μυκόνου, η Σαντορίνη ή τα Μετέωρα είναι δύσκολο να βρεις σημεία που δεν έχουν φωτογραφηθεί. Οπότε η επεξεργασία των φωτογραφιών, η αλλαγή τα χρωμάτων και του φωτισμού δημιουργεί την εντύπωση του ξεχωριστού. 

Η φωτογραφία είναι ίσως το μόνο πράγμα που καταφέρνει να αιχμαλωτίσει το χρόνο. Πώς αισθάνεσαι όταν αιχμαλωτίζεις την στιγμή;

Είναι πράγματι αληθές ότι κάθε τοπίο δεν είναι το ίδιο πάντα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, ο καιρός, η εποχή, ο αέρας, η θέση του ηλίου όπως και η ορατότητα. Οπότε κάθε στιγμή – και λήψη – είναι πράγματι μοναδική για ένα συγκεκριμένο μέρος και μια συγκεκριμένη στιγμή στον χρόνο.  Ειδικά αν έχεις εκπαιδευτεί να βρίσκεις τις λεπτομέρειες και τα αίτια που κάνουν τα εκάστοτε τοπία να φαίνονται όμορφα ή εντυπωσιακά τα απολαμβάνεις και τα αιχμαλωτίζεις με διαφορετική ικανοποίηση. 

ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ ΚΟΛΥΔΑ: Είναι η ανάγκη δημιουργίας...

Μια ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν τράβηξα την φωτογραφία, είναι στον ποταμό Άχλα λίγα μέτρα από την παραλία όπου υπήρχε αυτός ο μικρός καταρράκτης. Η θέση του ήλιου εκείνη την στιγμή, το αεράκι που φυσούσε, τα φύλλα που έκαναν σκιές στο ποτάμι και η βοήθεια του σκύλου ο οποίος έφερε τις πάπιες προς εκείνο το σημείο δημιούργησαν αυτό το υπέροχο -αγαπήθηκε πολύ- σκηνικό.  Επίσης απίστευτη και μοναδική στιγμή είναι η εικόνα της καμηλοπάρδαλης με το μικρό της στην Αφρική. Αυτές είναι στιγμές που έμειναν για πάντα στην μνήμη μου και στην συλλογή μου. 

ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ ΚΟΛΥΔΑ: Είναι η ανάγκη δημιουργίας...

 

Οι φωτογραφίες συνήθως έχουν άποψη και οι δικές σου έχουν. Πρώτα λοιπόν είναι η άποψη που ψάχνει την έμπνευση ή η έμπνευση την άποψη;

Θα έλεγα η έμπνευση συναντάει την άποψη, και η έμπνευση γεννιέται από την περιέργεια. Την περιέργεια να δεις, να νιώσεις να εξερευνήσεις, να γνωρίσεις. Νέα τοπία, νέες κουλτούρες, να βρεθείς κοντά στην φύση, να την παρατηρήσεις, να εμπνευστείς  και να δημιουργήσεις. Όποτε η άποψη κάθε εικόνας  έρχεται από την ανάγκη δημιουργίας και η διαφορετική οπτική του καθενός μας την καθιστά ξεχωριστή.  Η μοναδικότητα και το ξεχωριστό έχει πάντα μεγαλύτερη αξία. Η αισθητική είναι πολύ σημαντική γιατί είναι κάτι πολύ προσωπικό και συνάμα μοναδικό αν πηγάζει από μέσα μας. Πάντα ήθελα οι φωτογραφίες μου να αναγνωρίζονται, χωρίς υπογραφή και όνομα. Και πιστεύω ότι οι ακόλουθοι μου τις αναγνωρίζουν χωρίς να δουν το όνομα μου πλέον. Τουλάχιστον αυτό μου έχουν εκμυστηρευτεί κάποιοι  και είναι ένα από τα πιο κολακευτικά σχόλια. 

Τι είναι αυτό που σε έκανε να φωτογραφίζεις;

Είναι η ανάγκη δημιουργίας και -όπως περιγράφω και στην συλλογή μου- ένας εσωτερικός εξαναγκασμός να δημιουργώ εικόνες. Αναφέρομαι σε εσωτερικό εξαναγκασμό γιατί αυτόματα βάζω ένα φανταστικό πλαίσιο στις εικόνες και τα τοπία που εκτίθεμαι καθημερινά, σαν να τα φωτογραφίζω. Συνήθως μάλιστα, όντως τα φωτογραφίζω όποτε όπως καταλαβαίνετε το υλικό φωτογραφιών που έχω είναι αδιανόητο. 

 

Η Αμαρυλλίς Κολυδά είναι 24 χρόνων και έχει σπουδάσει Management  Information Systems.  Επαγγελματικά έχει ασχοληθεί με το brand development και το digital marketing start-up εταιριών. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με το AmarsGallery και κάνει εξορμήσεις και πεζοπορία. Μεγάλωσε και ζει στην Κηφισιά με καταγωγή από την Χώρα της Άνδρου. 

ΜΦΜ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.