Το Λιμεναρχείο Άνδρου και οι περιβαλλοντικές δράσεις του έχουν στα πλαίσια ρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης μεριμνά αφενός για την π[ροστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αφετέρου συμβάλλει με τον τρόπο του στην προσπάθεια των τοπικών φορέων ώστε περισσότερες παραλίες του νησιού να αποκτήσουν πιστοποίηση του διεθνούς προγράμματος «ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ».Το Λιμεναρχείο Άνδρου και οι περιβαλλοντικές δράσεις του

Η ανακεφαλαίωση των δράσεων από το δελτίο τύπου του Λιμεναρχείου Άνδρου που υπογράφει ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ Πλωτάρχης Λ.Σ. ΚΡΑΨΙΤΗΣ Θεόδωρος

Στο πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, η Υπηρεσία μας προέβη στον συντονισμό μίας σειράς περιβαλλοντικών δράσεων που έλαβαν χώρα την προηγούμενη Κυριακή 11-10-2020, με τη συμμετοχή και συνδρομή και λοιπών τοπικών φορέων και εθελοντικών ομάδων.

Συγκεκριμένα, καθαρισμός βυθού του λιμένα Κάστρου Χώρας Άνδρου.

Το Λιμεναρχείο Άνδρου και οι περιβαλλοντικές δράσεις τουΟ εν λόγω καθαρισμός βυθού πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εθελοντών δυτών του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας, της Λέσχης Ανδρίων, του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (Σ.Ε.Δ.Α.), και τη συνδρομή του Δήμου Άνδρου και του Επαρχείου Άνδρου. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω δράσης ανασύρθηκε και περισυλλέχθηκε μεγάλη ποσότητα πλαστικών και απορριμμάτων αλλά και εργαλεία, εξαρτήματα σκαφών, ελαστικά διαφόρων τύπων, τα οποία κυρίως προέρχονται από ελλιμενισμένα σκάφη. Το Λιμεναρχείο Άνδρου και οι περιβαλλοντικές δράσεις τουΕπισημαίνεται ότι η εν λόγω δράση συμπεριλήφθηκε στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών του Οργανισμού «Ocean Conservancy» που συντονίζει στη χώρα μας η Ελληνική Ένωση Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA).

Το Λιμεναρχείο Άνδρου και οι περιβαλλοντικές δράσεις τουΜετά τον καθαρισμό του βυθού του λιμένα Χώρας ακολούθησε τακτική άσκηση καταπολέμησης θαλάσσιας ρύπανσης από την εγκατάσταση «Α.Σ.Π. ΔΕΗ ΑΝΔΡΟΥ». Στην ως άνω δράση έλαβαν μέρος όλα τα μέλη της Ομάδας Καταπολέμησης Ρύπανσης Άνδρου, καθώς και εθελοντές του Τοπικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Περιστατικών Ρύπανσης (L.C.P.) και του Σχεδίου Αντιμετώπισης Περιστατικών Ρύπανσης της εν θέματι εγκατάστασης (P.C.P.). Η ετοιμότητα-κινητοποίηση της υπόχρεης εγκατάστασης σε υποτιθέμενο σενάριο θαλάσσιας ρύπανσης εντός του λιμένα, υπήρξε εξαιρετικά ικανοποιητική. Ειδικότερα, επιτεύχθηκε η τάχιστη πόντιση και ανάπτυξη του πλωτού φράγματος της εγκατάστασης με τη συνδρομή ιδιωτικής λέμβου και τέθηκε άμεσα σε λειτουργία η συσκευή αναρρόφησης (αντλία). Επιπλέον, όταν απαιτήθηκε πλήρωση της αντλίας με ύδωρ, αυτό επιτεύχθηκε άμεσα με κατάλληλο σωλήνα που μεταφέρθηκε στο σημείο, ενώ προβλέφθηκε και η μεταφορά δοχείων περισυλλογής των προϊόντων απάντλησης.

Οι παραπάνω δράσεις κρίνονται επιτυχείς ως προς τη στόχευση της Υπηρεσίας μας στην ενημέρωση για την προστασία του θαλάσσιου και του παράκτιου περιβάλλοντος, κινητοποιώντας συλλόγους, φορείς και ομάδες πολιτών να συμμετέχουν και να αναδεικνύουν τη σημασία του εθελοντισμού.

Παράλληλα η προβολή των συγκεκριμένων περιβαλλοντικών δράσεων αναβαθμίζουν τη θαλάσσια φύση της Άνδρου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, συμβάλλοντας και στην προσπάθεια των τοπικών φορέων ώστε περισσότερες παραλίες του νησιού να αποκτήσουν πιστοποίηση του διεθνούς προγράμματος «ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ».

Το Λιμεναρχείο Άνδρου και οι περιβαλλοντικές δράσεις του

 

Σημείωση:Οι φωτογραφίες που αφορούν στον καθαρισμό στο λιμάνι της Χώρας διανεμήθηκαν μαζί με το σχετικό δελτίο τύπου του Λιμεναρχείου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.