Ο Σπύρος Τσαούσης ερωτά: Πως γίνεται η ενημέρωση από το Δήμο Άνδρου; Ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κ. Τσαούσης είναι δημοτικός σύμβουλος.

Ο Σπύρος Τσαούσης ερωτά: Πως γίνεται η ενημέρωση από το Δήμο Άνδρου;


Σ.Τ.: Στο ξεκίνημα
της θητείας μας, αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι είχαμε αναφερθεί δημόσια σε διάφορα θέματα δυσλειτουργίας των συλλογικών οργάνων. Παράλληλα θέταμε ερωτήματα στο Δ.Σ. αλλά και γραπτά προς τη διοίκηση, κάτι που προσωπικά έχω επιλέξει να κάνω αποκλειστικά εδώ και μεγάλο διάστημα, θεωρώντας ότι έτσι μπορεί να βοηθάει περισσότερο το έργο της δημοτικής αρχής.

Φαίνεται ωστόσο να έχει εδραιωθεί μια κατάσταση η οποία προκαλεί έντονο προβληματισμό και κατά την άποψή μου δεν ενδυναμώνει τις ανοιχτές διαδικασίες, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία που είναι απαραίτητο να βρίσκονται στο κέντρο της πολιτικής δράσης.

Στα πλαίσια λοιπόν του θεσμικού μου ρόλου και προς ενημέρωση των συμπολιτώνμου, θα αναφερθώ σε κάποια ζητήματα που πιστεύω ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία:

Γραφείο Τύπου του Δήμου Άνδρου:

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι ο Δήμος Άνδρου δεν έχει συστήσει Γραφείο Τύπου, κάτι που έχει παραδεχτεί και ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα η σελίδα του Δήμου Άνδρου που υπήρχε στο Facebook(https://www.facebook.com/dimos.androu) έχει αντικατασταθεί με μια καινούρια, η οποία όμως υστερεί κατά πολύ σε ακόλουθους, αλλά και σε καθημερινές δημοσιεύσεις συγκριτικά με τις αναρτήσεις των προσωπικών προφίλ της συμπολίτευσης. Το ίδιο συμβαίνει και με τη σελίδα του Δήμου στο διαδίκτυο.

Η θεσμική ενημέρωση από προσωπικές σελίδες στο facebook Δημάρχου και Αντιδημάρχων και από ειδησεογραφική ιστοσελίδαπου συνήθως δημοσιεύει σε πρώτο χρόνο ή και σε αποκλειστικότητα σοβαρά θέματα, απλά ενισχύει τα συγκεκριμένα προφίλ και πρακτικά δείχνει ότι οι επίσημες σελίδες του Δήμου, δεν αποτελούν προτεραιότητα ως δίαυλοι επικοινωνίας.

Ένας πολίτης που δεν είναι ακόλουθος των προφίλ της συμπολίτευσης στο facebook και της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να μη μάθει αρκετά από τα καθημερινά νέα του Δήμου.

Θα ήθελα να παρατηρήσω τέλος ότι το κυνήγι του «likeισμού» στη δημόσια σφαίρα δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό γενικότερα, και επί ευκαιρία να επισυνάψω το πρώτο μου άρθρο ως Δημ. Σύμβουλος για το πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου (https://www.androsportal.gr/to-plesio-tou-dimosiou-dialogou/).Ο Σπύρος Τσαούσης ερωτά: Πως γίνεται η ενημέρωση από το Δήμο Άνδρου;

Ενημέρωση επί σοβαρών ζητημάτων και έργων:

Σε πνεύμα συναίνεσης θα περίμενα η διοίκηση να λαμβάνει την ευκαιρία σε κάθε συμβούλιο και να παρέχει μια γενική ενημέρωση στο Σώμα για θέματα της επικαιρότητας, όπως συμβαίνει σε πολλούς Δήμους.

Πολλοί συνάδελφοι έχουν θέσει διάφορα ερωτήματα σχετικά με τα σπιτάκια της ανακύκλωσης, τον δεματοποιητή, το νέο φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, τα λιμενικά έργα, τις απευθείας αναθέσεις, τα αιολικά που απασχολούν έντονα το νησί κ.τ.λ. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ακόμα και γραπτά ερωτήματα δεν απαντώνται, κάτι που δυσχεραίνει τον ελεγκτικό ρόλο της αντιπολίτευσης, η οποία αναγκάζεται να απευθύνεται αρκετές φορές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ελλιπούς ενημέρωσης είναι το πεδίο προσγείωσης ελικοπτέρων του Γαυρίου. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος σύμβουλος που δεν θα ψήφιζε θετικά μια τεκμηριωμένη εισήγηση. Μια πρωτοβουλία της διοίκησης για τις ανάγκες της περιοχής, η οποία όμως δεν συζητήθηκε ποτέ σε Δημοτικό Συμβούλιο ή Οικονομική Επιτροπή, δεν γνώριζε κάτι το Λιμενικό Ταμείο και η Κτηματική Υπηρεσία, δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια είναι η πηγή χρηματοδότησης του έργου και μόνο η τεχνική υπηρεσία απλά απάντησε ότι λόγω ύψους από το έδαφος (80 εκατοστά), δεν έχρηζε αδείας (επισυνάπτω τις προδιαγραφές ενός πεδίου προσγείωσης ελικοπτέρων, βάσει του Π.Δ. 19/2009, άρθρο 12 https://www.e-nomothesia.gr/kat-aerodromia-aeroporia/pd-19-2009.html).

Ή ένα θέμα δημόσιας υγείας όπως ο έλεγχος ποιότητας του πόσιμου νερού που ανέθεσε ο Δήμος σε εταιρεία. Με βάση τη σύμβαση τα αποτελέσματα έχουν παραδοθεί μέχρι τις 2 Ιουλίου 2020, αλλά ακόμα δεν τα γνωρίζουμε, ενώ προσωπικά τα έχω ζητήσει και εγγράφως.

Πρόσφατη περίπτωση αποτέλεσε και η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος 2021 όπου οι παρόντες στο Συμβούλιο Τοπικοί Πρόεδροι, αλλά και κάποιοι απόντες μέσω επιστολής, ανέφεραν ότι δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά και ζητούσαν αναβολή.

Ο Σπύρος Τσαούσης ερωτά: Πως γίνεται η ενημέρωση από το Δήμο Άνδρου;Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου:

Εδώ και ένα χρόνο και πολύ πριν την εμπειρία του COVID-19 είχα αναφερθεί στην πολλαπλή αξία της απευθείας μετάδοσης των συνεδριάσεων, αλλά και των τηλεδιασκέψεων  (https://www.androsportal.gr/i-axia-tis-psifiakis-technologias-stis-sinedriasis-tou-dimou/). Με την έξαρση του κορονοϊού, και λόγω των ειδκώνσυνθηκών, η διοίκηση υιοθέτησε αναγκαστικά τις τηλεδιασκέψεις, όμως:

α) σταμάτησε η απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων του Δ.Σ. παρόλο που προβλέπεται και πραγματοποιείται από άλλους Δήμους της χώρας

β) δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα βίντεο των συνεδριάσεων, ακόμα και όταν ζητείται γραπτώς από συμβούλους

γ) υπάρχουν ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του νησιού που δε λαμβάνουν πρόσκληση για να καλύψουν τις συνεδριάσεις του Δ.Σ., παρόλο που έχει τεθεί το θέμα στη διοίκηση

δ) η αποκλειστική ενημέρωση των πολιτών για τα δρώμενα των Δημ. Συμβουλίων γίνεται συνήθως από μια ιστοσελίδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πλουραλισμό.Η αντιπολίτευση, θιγόμενη, συχνά αναγκάζεται να απαντά σε αυτά τα δημοσιεύματα και έτσι δημιουργείται ένα κλίμα που φαντάζομαι είναι πολύ βαρετό για τους πολίτες, δεν προσφέρει καμία προστιθέμενη αξία αλλά φαίνεται να βολεύει τη δημοτική αρχή.

Ο Σπύρος Τσαούσης ερωτά: Πως γίνεται η ενημέρωση από το Δήμο Άνδρου;Συνεδριάσεις Οικονομικής Επιτροπής:

Η Οικονομική Επιτροπή είναι εξίσου σημαντικό όργανο με το Δ.Σ. με πολύ κρίσιμες αρμοδιότητες. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής είναι δημόσιες και από τον κανονισμό λειτουργίας προβλέπεται η ραδιοφωνική ή τηλεοπτική τους κάλυψη.

Στη μετά CΟVID εποχή όλες οι συνεδριάσεις γίνονται αποκλειστικά με αποστολή email και μηνυμάτων και όχι με τηλεδιάσκεψη. Σε αρκετά ερωτήματά μου έχω λάβει απαντήσεις/διευκρινήσεις από τη διοίκηση όμως ο διάλογος δε γίνεται σε πραγματικό χρόνο αλλά μέσω αλληλογραφίας και με καθυστέρηση. Με αυτό τον τρόπο δεν γίνεται αντιληπτός και ο βαθμός κυριότητας (ownership) των θεμάτων από τη διοίκηση.

Κάποια σημαντικά θέματα για παράδειγμα που έχω θέσει αλλά δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση είναι: α) πέρασε ένας χρόνος και ακόμα δεν έχουμε Ισολογισμό του Δήμου για το 2016, παρά τη δέσμευση του Δημάρχου, β) η πορεία εκκαθάρισης της Αναπτυξιακής, γ) τα κριτήρια με τα οποία πληρώνονται κάποια τιμολόγια σε σχέση με άλλα (report ενηλικίωσης υπολοίπων θα επανέλθω στο θέμα αυτό με στοιχεία στο Συμβούλιο).

Επίσης θυμάμαι ότι στο πλαίσιο παράδοσης παραλαβής, ως επερχόμενος Δήμαρχος ο κ. Λοτσάρης είχε σωστά ζητήσει ενδελεχή καταγραφή της λειτουργίαςκαι των εκκρεμοτήτων κάθε Τμήματος του Δήμου. Ωστόσο δεν ενημερώθηκε το Συμβούλιο για αυτό το αποτέλεσμα, για το ποια είναι π.χ. η περιουσία του Δήμου και πως μεταβάλλεται (έντυπο Ε9) ή για παράδειγμα πόσες παροχές ρεύματος υπάρχουν στο Δήμο (είχα κάνει παλαιότερα ένα ερώτημα αν ισχύει ότι ο Δήμος έχει σχεδόν 540 ρολόγια της Δ.Ε.Η., πολλά από τα οποία ανενεργά).

Εκτός των θεμάτων λοιπόν της ημερήσιας διάταξης Δημοτικού Συμβουλίου και Οικονομικής Επιτροπής, θα ήταν πολύ χρήσιμο η δημοτική αρχή να παρέχει τακτικά ενημέρωση σε Συμβούλους αλλά και στους πολίτες που επίσης αναρωτιούνται για την πορεία εξέλιξης κάποιων έργων.

Ελπίζω η διοίκηση να εκλάβει τα παραπάνω ως εύλογη κριτική και να βελτιώσειτο επίπεδο της ενημέρωσης και άρα της διαβούλευσης για το καλό του νησιού.

Ο Σπύρος Τσαούσης ερωτά: Πως γίνεται η ενημέρωση από το Δήμο Άνδρου;Προς πληρέστερη ενημέρωση των συμπολιτών μου παραθέτω:

α) την ιστοσελίδα με τα νέα του Δήμου Άνδρου:

https://www.andros.gr/gr/dimos/ta-nea-mas.html

β) τη σελίδα του Δήμου στο facebook:

https://www.facebook.com/MunicipalityOfAndros

γ) τις πράξεις του Δήμου Άνδρου στο Διαύγεια:

https://diavgeia.gov.gr/f/andros

δ) το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, όπου υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για τις συμβάσεις και απευθείας αναθέσεις, συνδεδεμένες με τα εντάλματα πληρωμής, τις σχετικές αποφάσεις και τους κωδικούς του δημοτικού προϋπολογισμού. Πολύ χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης για κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για τα δημοτικά δρώμενα. Στο πεδίο «Φορέας» ο κωδικός για το Δήμο Άνδρου είναι 6037:

,http://www.eprocurement.gov.gr/kimds2/unprotected/searchRequests.htm;jsessionid=RNTbfxXSLjCLDVTLQn52PxC0Mp16j9B2ZN0ypzqChTKZpF5yKS7Y!-2014229312?execution=e1s1


Σπύρος Τσαούσης
Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου,

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.