“Πολιτική Ανάλυση περί δημάρχων, των έργων” είναι ο τίτλος της επιστολής του δημοτικού συμβούλου Γ. Τρανάκου που αφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Δεκεμβρίου 2020.

"Πολιτική Ανάλυση περί δημάρχων, των έργων"
Photo: Team Andriakipress

Στο Δημοτικό Συμβούλιο τις 15/12 συζητήθηκαν δύο σημαντικά θέματα. Το ένα αφορούσε τον Προϋπολογισμό του Δήμου έτους 2021 και το άλλο αφορούσε την σκοπιμότητα σύστασης στον Δήμο Άνδρου, αναπτυξιακού Οργανισμού.

Η προσωπική μου ψήφος και για τα δύο αυτά θέματα ήταν Αρνητική.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου, γεμάτος με αμφίβολη είσπραξη  έσοδων καθώς κατά την διάρκεια της πανδημίας δύσκολα θα σταθεί στα πόδια του, χωρίς χρηματική υποστήριξη από την Κεντρική Διοίκηση και από κρατικά προγράμματα τύπου Φιλόδημου ή Αντώνη Τρίτση.

Παρ όλα αυτά αντί να έχουμε έναν ΄΄σφικτό΄΄ προϋπολογισμό εξόδων, διαπιστώνουμε αλόγιστες δαπάνες ενδεικτικές όπως :  α) Υπηρεσία Συμβούλου Τεχνικής Υπηρεσίας  30.000,00 ευρω β) Μέτρηση υδρομετρητών 20.000,00 ευρώ, γ) Υπηρεσία καταγραφής παροχών ρεύματος 10.000,00 ευρώ δ) Μισθώματα εδαφικών εκτάσεων γης ( δλδ ενοικίαση νερού πηγών ) 11.450,00 ευρώ και άλλα.

Μόνο, δηλαδή οι ανωτέρω δαπάνες  από τους δεκάδες κωδικούς εξόδων που υπάρχουν κοστίζουν στον Δήμο 70.000,00 όταν ο Δήμος έχει φρακάρει με Συμβούλους έμμισθους και άμισθους, Γ.Γ, οι οποίοι κοστίζουν ετήσια 110.000,00 ευρώ, όταν εδώ και ένα έτος έχει και στην διάθεσή του δεκαεπτά επιπλέον υπαλλήλους στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ειδικότητες  ( οδηγοί, εργάτες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί ), εκτός των εκτάκτων με τις προσλήψεις υπαλλήλων  οκτάμηνων συμβάσεων.

‘Οσον αφορά τα μισθώματα γαιών, αναφέρθηκα σε αυτά ενδεικτικά, αν και σαφώς υπήρχε και τα προηγούμενα έτη στον προϋπολογισμό. Διότι φρονώ ότι σε κάποια έξοδα  με την πάροδο του χρόνου πρέπει να επανεξετάζεται η σκοπιμότητά τους, καθώς  αλλάζουν οι συνθήκες και εξελίσσεται και οι νομοθεσίες  που επηρεάζουν την λειτουργία των Δήμων. Π.χ. Υπάρχει Νόμος περί χρήσης υδάτων,  ο οποίος δίνει την δυνατότητα χρήσης νερού ( από οιαδήποτε πηγή, γεώτρηση ιδιωτική ή όχι ) αδαπάνως στον Δήμο όταν πρόκειται για την ύδρευση των οικισμών.

Η συζήτηση του Προϋπολογισμού όπως ήταν φυσικό επικεντρώθηκε στα έργα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν ή ήδη εκτελούνται.

‘Οταν τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξής μας Σουσούδης Θ. ανέφερε ότι, χαίρεται ιδιαίτερα που αυτός ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει περί τα δέκα έργα που είχαν δρομολογηθεί επί Δημαρχιακής θητείας του.

Ο Δήμαρχος κ. Λοτσάρης Δ. δεν αισθάνθηκε φυσικά βολικά με αυτή την τοποθέτηση, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε, είχε στηρίξει την προεκλογική του καμπάνια στο ότι ο Δήμος δεν έκανε έργο και τον προκάλεσε να του πει, έστω ένα έργο που είχε κάνει.

Ανταπαντώντας ο  κ. Σουσούδης Θ. και έχοντας πει για πολλοστή φορά ότι ποτέ δεν οικιοποίή- θηκε έργα προηγουμένων Δημάρχων, καθώς θεωρεί ότι οι Δήμοι έχουν συνέχεια στην λειτουργία τους, τα μεγάλα έργα υποδομών απαιτούν χρόνια ( προγραμματισμούς, μελέτες, εγκρίσεις, διαγω- νισμούς, καλή εκτέλεση, παραλαβή ) και εύχεται και η τωρινή Δημοτική Αρχή να φέρει νέα έργα , πρόλαβε να απαριθμήσει κάποια, πριν ο Πρόεδρος δώσει εντολή να του κλείσουν το μικρόφωνο ώστε να μην ακούγεται, βλέποντας ότι ο κ. Λοτσαρης δεν αισθάνεται και καλά.

Σε αυτό το σημείο λοιπόν θα κάνω μια πολιτική προσωπική μου τοποθέτηση.

Δεν θα αναφέρω τι παρέλαβε και τι δεν παρέλαβε ή πότε τελικά παρέλαβε τότε, η προηγούμενη  Δημοτική Αρχή με Δήμαρχο τον Θ. Σουσούδη.

Επειδή ή μνήμη μας έχει κοντά ποδάρια, ΕΝΑ μόνο θα πω και θα θυμίσω σε όλους, μα σε όλους, ότι το Μεγάλο Δημοτικό πρόβλημα της Άνδρου που μας βασάνιζε τα τελευταία χρόνια και επηρέαζε αρνητικά τόσο την καθημερινότητά μας όσο και  όλους τους τομείς ανάπτυξης του νησιού ( οικονομικά, τουριστικά, πολιτιστικά ) και την Δημόσια Υγεία μας, ήταν η διαχείριση των απορριμμάτων.

Το πρώτο θέμα που αντιμετώπισε το Δημοτικό Συμβούλιο τότε ήταν αυτό.

Όλη η ενέργεια, η δύναμη του Δήμου, ασχολήθηκε με αυτό το σοβαρό ζήτημα επί μήνες και χρόνια παράλληλα με όλα τα άλλα προβλήματα που έτρεχαν και στο τοπικό μας νησιωτικό περιβάλλον αλλά και στο Εθνικό μας, με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα ( capital control), όπου οικονομικά πάγωσαν τα πάντα, εξοφλήσεις δαπανών, οι κρατικές επιχορηγήσεις, τα προγράμματα.

Παρ όλα αυτά και μέσα στον ορυμαγδό των προβλημάτων κατάφερε να προχωρήσει στην αποκατάσταση της χωματερής της Σταυροπέδας και να γλιτώσει επαπειλούμενα πρόστιμα για την ύπαρξη της, από την Ε.Ε.

Παράλληλα η Δημοτική Αρχή προχωρώντας την λύση για τον καθορισμό χώρου ΧΥΤΥ αντιμετώπιζε κοινωνική αντίδραση ( αναμενόμενο ), δεχόμενη πληθώρα καταγγελιών και αρνητικών  δημοσιευμάτων για την διαχείριση των απορριμμάτων και προσφυγών στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Απόφασης για την θέση και τις διαδικασίες.

Διαβάστε και ξαναδιαβάστε ότι ο φάκελλος του Δήμου προς αδειοδότηση περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΥ,  περιείχε  (427 ) επαναλαμβάνω  (427) υπηρεσιακά έγγραφα και επιμέρους εγκρίσεις. Από μόνο του αυτό δείχνει την δυσκολία του θέματος και το πόσο ενέργεια των Τεχνικών Υπηρε-σιών, υπαλλήλων του Δήμου και Δημοτικών Συμβούλων απορροφούσε.

Ατυχώς  όμως αυτό κόστισε πολιτικά στην διοίκηση καθώς  (03) Δημοτικοί Σύμβουλοι  της Δημοτικής Ενότητας Υδρούσας δεν άντεξαν την πίεση των ψηφοφόρων τους και αποχώρησαν από την Δημοτική παράταξη του Σουσούδη,  δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Το Επαρχείο Άνδρου θεσμικός φορέας ενότητας στο νησί και κρίκος σύνδεσης του Δήμου με την Περιφέρεια, με Έπαρχο τον κ. Λοτσάρη Δ. , δυστυχώς για τον τόπο μας  μόνο να βοηθήσει τον Δήμο δεν σκέφτηκε, καθώς είχε από την αρχή της θητείας του προσωπικό στόχο την Δημαρχία και όλες οι ενέργειες  του φανερές ή όχι, καθορίζονταν από αυτή, την προσωπική του επιδίωξη.

Μόνο το ζήτημα του ΧΥΤΥ στήριξε στο τέλος πια και ξεκαθάρισε την θέση του όταν βεβαιώ-θηκε ότι υπάρχει τελική έγκριση  για την  ΠΛΟΥΣΚΑ.

Και βέβαια στήριξε μόνο αυτό, γιατί πως, ως  Δήμαρχος όπως προετοιμαζόταν, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει, ότι αντιμετώπιζε η διοίκηση  Σουσούδη.

Και έτσι βλέποντας  στο ορίζοντα επιτέλους φως στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων που τόσα χρόνια μας ταλαιπωρούσε και έτρωγε τους Δημάρχους, εμφανίστηκαν και οι πολυπληθείς γαμπροί της εξουσίας  ( εύκολα τώρα τα πράγματα,) ως υποψήφιοι Δήμαρχοι της Άνδρου εκμεταλλευόμενοι φυσικά και την νέα εκλογική διαδικασία.

Δεν αφήνεις τον συνεργάτη σου στις δύσκολες στιγμές, στέκεσαι δίπλα του και προσπαθείς.

Τα ανωτέρω συμπεράσματα είναι δική μου πολιτική άποψη αλλά ήταν και το έναυσμα για να συμπορευτώ με την Δημοτική παράταξη στην οποία βρίσκομαι.

Την προσφιλή ερώτηση του κ. Δημάρχου προς τον Σουσούδη Θ., ΄΄ Πες μου ένα έργο που έχει κάνει ?΄΄ την έκανε και προς εμένα προσωπικά, όταν είμασταν συνεργάτες στο Κληροδότημα και έψαχνε συνεργάτες  για την Δημαρχιακή υποψηφιότητά του. Και η απάντηση μου προς τον εκείνον ήταν μία και ξεκάθαρη:

– Ο αγώνας του για την λύση διαχείρισης των απορριμμάτων στην Άνδρο και μόνο αυτό για μένα αρκεί.

Για την πολιτική μου ανάλυση που περιλαμβάνει και την άρνητική μου ψήφο ( που τόσο την τέντωσαν και την ξεχείλωσαν ), στο υπό εξέταση θέμα επανασύστασης  Αναπτυξιακού Οργανισμού στον Δήμο Άνδρου, θα επανέλθω δριμύτερος.-

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.