Αναπτυξιακή ή “άλλαξε ο Μανωλιός… κι έβαλε τα ρούχα του αλλοιώς ” θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς κάλλιστα για την πρόταση του δημάρχου Άνδρου για σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού (Α.Ε.)

Αναπτυξιακή ή "άλλαξε ο Μανωλιός..."

Στο δημοτικό συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2020, ετέθη θέμα από τον δήμαρχο, περί σύστασης (Α.Ε.) Αναπτυξιακού Οργανισμού.

Πρόκειται για μια ανώνυμη εταιρεία σαν και αυτή που υπήρχε στην Άνδρο όλα αυτά τα χρόνια, την γνωστή «αμαρτωλή” αναπτυξιακή με τα υπέρογκα χρέη, με τις δεσμεύσεις λογαριασμών των προέδρων της και με πολλά άλλα που προκαλούσαν στο παρελθόν το δημόσιο αίσθημα και που οι περισσότεροι γνωρίζουμε.

Μια εταιρεία, η «Αναπτυξιακή Α.Ε.», που η διοίκησή μας με τεράστιο πολιτικό κόστος και σεβόμενη το δημόσιο όφελος, έβαλε τέρμα στην ύπαρξή της, απαλλάσσοντας τον δήμο Άνδρου από ένα «καρκίνωμα».

Μια Αναπτυξιακή που ο κ. Λοτσάρης δεν στήριξε σε καμιά περίπτωση το διάστημα 2014-2019, ενώ διαχρονικά οι έπαρχοι την στήριζαν δίνοντας έργα και προκειμένου να ανταπεξέρχεται στις δαπάνες της. Έρχεται τώρα ο κ. Λοτσάρης, πριν καλά καλά κλείσει η προηγούμενη, να μας “συστήσει” μια νέα τέτοια Α.Ε., που τώρα ονομάζεται «Αναπτυξιακός Οργανισμός».

Μια εταιρεία που από το καταστατικό της φαίνεται ότι υποκαθιστά τις λειτουργίες του δήμου χωρίς όμως τον δημοσιονομικό έλεγχο που διέπει την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η δικαιολογία είναι η γνωστή. Η δυσκινησία των διαδικασιών, η υποστελέχωση του δήμου, η έλλειψη τεχνικής επάρκειας, κλπ.

Σε ένα κοστοβόρο δήμο, με 17 επιπλέον δημοτικούς υπαλλήλους, με Γενικό Γραμματέα και 4 ειδικούς συμβούλους, προγραμματίζουν να φέρουν και “άλλους” στον δήμο μέσω μιας Α.Ε., Ανώνυμης Εταιρείας, παρακάμπτοντας, ενδεχομένως ακόμα και τις απαραίτητες διαδικασίες εκείνες που εξασφαλίζουν την διαφάνεια των προσλήψεων, των έργων και των πράξεων.

Δημιουργείται έτσι, μια παράλληλη δομή μέσα στο δήμο, η οποία θα υποκαθιστά τις βασικές λειτουργίες του δήμου.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ διοικείται από Δ.Σ., ιδιώτες και όχι αιρετούς, έχει Γεν. Διευθυντή που θα έχει για βοήθεια ειδικό σύμβουλο, έχει δικό της κανονισμό, Γεν. Διεύθυνση, τεχνική υπηρεσία, υπαλλήλους, προιστάμενους, οι οποίοι θα διορίζονται με άγνωστα κριτήρια, δεν θα υπόκεινται στις διαδικασίες περί προσλήψεων, εγείροντας θέματα αδιαφάνειας και αξιοκρατίας.

Αυτή η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ προφανώς δεν ακολουθεί τις διαδικασίες της νομοθεσίας περί Δήμων, παρακάμπτει την διαβούλευση και όποιον έλεγχο είχε απομείνει ακόμα στα δημοτικά συμβούλια. Αναθέσεις με fast track διαδικασίες, σχεδίαση και εκτέλεση έργων προς το συμφέρον ιδιωτικών εταιρειών, με προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους, για να υλοποιούν τα έργα, με τους δημοτικούς συμβούλους θεατές.

Μελέτες, αναθέσεις κατασκευές έργων, με τεύχη δημοπράτησης που θα ορίζει αυτή η εταιρεία.

Καλά ακούγονται όλα αυτά, αφού θα παρακαμφθεί ο λαβύρινθος που ζούμε σαν αιρετοί με τις δικλείδες για την διαχείριση  του δημοσίου χρήματος και συνεπώς με τις καθυστερήσεις των έργων.

Αυτό είναι το καλό σενάριο.

Υπάρχει και το κακό σενάριο, που χωρίς τις δικλείδες αυτές που έχει ορίσει ο νομοθέτης, υπάρχει ο προβληματισμός για την διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και των διαδικασιών εκείνων που δεν είναι ξεκάθαρες, με συγκεκριμένες αναθέσεις, συγκεκριμένες μελέτες, χωρίς διαγωνισμούς κλπ.

Επίσης γνωρίζουμε ότι πολλές αναπτυξιακές δήμων στο παρελθόν, αφού διασπάθισαν δημόσιο χρήμα, τελικά έκλεισαν, μπαίνοντας σε καθεστώς εκκαθάρισης, αφήνοντας στους δήμους τεράστια χρέη.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε διακοσμητικό ρόλο για τους δημοτικούς συμβούλους, ούτε fast track διαδικασίες με γκρίζες αποχρώσεις.

Πιστεύουμε πως η τεχνική υπηρεσία του δήμου πλαισιωμένη από κατάλληλο εξειδικευμένο εξωτερικό συνεργάτη και με τις διαδικασίες εκείνες που προβλέπονται από τον νομοθέτη μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα, αρκεί το πολιτικό προσωπικό του δήμου να εκμεταλλεύεται όλες τις ευκαιρίες εκείνες για δημιουργία έργων με ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ διαδικασίες.

ΑΝΔΡΟΣ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.