Σεξισμός ονομάζεται κάθε έκφραση (πράξη, λέξη, εικόνα, χειρονομία) η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι κάποια άτομα, πιο συχνά γυναίκες, είναι κατώτερα από άλλα εξαιτίας του φύλλου. Μεμονωμένες σεξιστικές πράξεις μπορεί να φαίνονται καλοπροαίρετες αλλά καλλιεργούν ένα κλίμα εκφοβισμού, φόβου και ανασφάλειας. Η γλώσσα μας διαμορφώνει τη σκέψη μας και ο τρόπος που σκεφτόμαστε επηρεάζει τις πράξεις μας. Γλώσσα που παραγνωρίζει τη διάσταση του φύλλου ή που κάνει διακρίσεις, ενισχύει τις σεξιστικές στάσεις και συμπεριφορές.

Τα όρια της γλώσσας μας, είναι τα όρια του κόσμου μας

Κατά την διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα μετά την εκδήλωση της Λευκής Νύχτας στη Χώρα, γράφτηκε στο site «Εν Άνδρω» υπό την μορφή σχολίου, άθλιο σεξιστικό και ρατσιστικό κείμενο, αναφερόμενο στα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου που τηρώντας πάντα τα υγειονομικά μέτρα, συμμετείχαν στην διοργάνωση. Υποτιμητικοί και απρεπείς χαρακτηρισμοί όπως «φραγκόκοτες», «μανταμίτσες», «στερημένες», ήταν μερική από την φρασεολογία του. Φυσικά δεν έμεινε μόνο εκεί, ασχολήθηκε και με την ένδυση των γυναικών (σχολιάζοντας τις μίνι φούστες), ενώ έκλεινε με την  λαϊκή ρήση «άνδρα θέλω εγώ και ας μην έχει ο λύχνος λάδι».

Πραγματικά εμβρόντητη η τοπική μας κοινωνία μέρες που ήταν, δεν μπορούσε να πιστέψει αυτή την φραστική επίθεση προς τις γυναίκες του συλλόγου. (https://www.androsfilm.gr/2021/12/20/diamartiria-syllogou-gynaikon-androu/)

Πολλοί έσπευσαν να καταδικάσουν αυτήν την φρασεολογία, ανάμεσά τους και ο  σύλλογος γυναικών Κορθίου, τα μέλη του οποίου αμέσως καταδίκασαν το συμβάν και υπερασπίστηκαν την τιμή και την αξιοπρέπεια των γυναικών.

(https://www.androsfilm.gr/2021/12/22/diamartiria-syllogou-gynaikon-korthiou/)

Απορίας άξιο  η αντίδραση του διαχειριστή του Εν Άνδρω, μιας και επί της ουσίας δεν ζήτησε συγνώμη, έστω και αν το σχόλιο αυτό ανέβηκε στη σελίδα του από αβλεψία, όπως ισχυρίστηκε, κάτι που μοιάζει παράδοξο αφού ο ίδιος επεξεργάζεται και εγκρίνει ένα ένα τα ανώνυμα σχόλια που υποβάλλονται προς δημοσίευση. Αντ’ αυτού επιτέθηκε στα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κορθίου, κατηγορώντας τες για αντιδεοντολογικές ενέργειες και για πολιτικές σκοπιμότητες.

Δυστυχώς αυτά συνέβησαν πριν ένα μήνα περίπου… η Δημοτική Αρχή αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος δεν έχουν αναφερθεί καθόλου στην όλη στάση του στενού του συνεργάτη… Όφειλε αστραπιαία ο κ. Λοτσάρης να καταδικάσει, χωρίς δεύτερες σκέψεις αυτά τα σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια -όπως σωστά έπραξε σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό κακοποίησης/θανάτωσης ζώων που έλαβε χώρα σε χωριό της Άνδρου- και να σπεύσει να απλώσει δίκτυ προστασίας στους Συλλόγους Γυναικών, οι οποίοι προσφέρουν εδώ και χρόνια σημαντικό έργο στο νησί μας.

Να θυμίσω ότι ο Δήμαρχος Τήνου σε ανάλογη δήλωση περί ΑΜΕΑ διέγραψε άμεσα τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου. Εν αντιθέσει ο κ. Λοτσάρης όχι μόνο άφησε ένα τέτοιο σεξιστικό γεγονός ασχολίαστο, παρά θέλοντας να δείξει την εκτίμησή του προς το συνεργάτη του και διαχειριστή του site, έστειλε χριστουγεννιάτικο δέμα στον Σύλλογο Γυναικών Άνδρου που περιελάμβανε ανάμεσα στα άλλα και το βιβλίο του εν λόγω διαχειριστή…

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που το Συμβούλιο της Ευρώπης και  η κυβέρνηση αναλαμβάνουν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών απέναντι στα φαινόμενα της γυναικοκτονίας, της χειροδικίας και της ρητορικής μίσους. Τέτοια σχόλια και νοοτροπίες αποτελούν πρόκληση προς την κοινωνία μας, είναι ξένες με το ήθος και την αξιοπρέπειά μας και πρέπει να καταδικάζονται από τους θεσμικούς φορείς.

Μπακέλας Ιωάννης

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.