Τα κάλαντα του Λαζάρου από την Παιδική-Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των ΚυκλάδωνΣάββατο του Λαζάρου σήμερα και τα ήθη κι έθιμα της πατρίδας μας περιλαμβάνουν κάλαντα, λαζαρίνες και λαζαράκια. Το Σάββατο του Λαζάρου είναι μια σημαντική γιορτή της Ορθοδοξίας καθώς θεωρείται ημέρα του θανάτου και της ζωής. Σε κάποια χωριά μάλιστα οι αγρότες δεν μαζεύουν τη σοδειά τους γιατί φοβούνται ότι οι καρποί της γης φέρουν τον θάνατο μέσα τους. Με τον καιρό τα έθιμα που αφορούν στο Σάββατο του Λαζάρου έσβησαν όπως και τα κάλαντα που τα τραγουδούν πλέον σε ελάχιστες περιοχές, ενώ παλαιότερα ήταν από τα πιο ζωντανά έθιμα και έδιναν ιδιαίτερο τόνο στις μικρές κοινωνίες.

Τα κάλαντα του Λαζάρου ήταν αποκλειστικά σχεδόν γυναικεία και τα τραγουδούσαν κοπέλες διαφόρων ηλικιών ακόμα και κορίτσια της παντρειάς που ονομάζονταν “Λαζαρίνες”. 

«Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια,
ήρθε των Βαγιών η εβδομάδα.
Βάγια, Βάγια και Βαγιώ.
τρώνε ψάρι και κολιό.
Και την άλλη Κυριακή,
τρώνε το ψητὸ το αρνί…».

 

Η Παιδική-Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων
αναβιώνει την παράδοση.

Συμμετέχουν τα παιδιά:Αργυρού Πολυξένη, Θεοδωρακοπούλου Έλενα, Κεχαγιόγλου Βασιλική, Λυγνού Ειρήνη, Μώτου Λένα, Ξαγοράρη Αριάδνη, Παππάς Ιάσονας, Πλατής Άγις, Πρελορέντζου Μαρία, Ρούσσου Ναταλία, Φωσκόλου Μαριάννα. 

Κάλαντα από τα παιδιά του Νεανικού Τμήματος –  FM Records

Ηχογράφηση, μίξη φωνών, mastering, γενική επιμέλεια: Νίκος Ρούσσος. Δημιουργία ηχητικού υλικού προετοιμασίας παιδιών: Ρένα Βέργου. Επιμέλεια στίχων – Φωτογραφία Λαζάρου εξωφύλλου: Νίκος Σολάρης Σχεδίαση εξωφύλλων: Φρειδερίκος Ρούσσος

Κάλαντα από τα παιδιά του Προπαρασκευαστικού Τμήματος (Α’ & Β’ τάξεων)

Η ηχογράφηση της Χορωδίας πραγματοποιήθηκε με ατομικές ηχογραφήσεις των παιδιών που έγιναν στο οικιακό studio του Νίκου Ρούσσου.

Χρόνια Πολλά σε όλους και Καλή Ανάσταση

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.