Τα βιβλία “Το Θεραπευτήριο του Αιγαίου” και “Σκεπτικό της δράσης”, μαζί με τις αγγλικές εκδόσεις τους, παρουσιάστηκαν χθες Παρασκευη 13 Μαΐου 2022 στο αίθριο του Πολεμικού Μουσείου.

Της Α.Μ.Β.

Οι παρουσιάσεις βιβλίων κάποιες φορές είναι επαινετικές επαναλήψεις για το πόσο καλός είναι ο συγραφέας και πόσο σπουδαίο είναι το βιβλίο… και έτσι γίνονται πληκτικές και ανούσιες. Η παρουσίαση των βιβλιών του Γιώργου Καλλιβρούση, γέμισε όλο το αίθριο του Πολεμικού Μουσείου και είχε το τέμπο και το κέφι της προσωπικότητας του Γιώργου.

Στην προσπάθεια μας να βρούμε νέους δρόμους ευζωίας τα τελευταία χρόνια εμείς οι άνθρωποι του “δυτικού κόσμου” υιοθετούμε διατροφικές συνήθειες και γυμναστικές από διάφορους πολιτισμούς, όπως ο κινέζικος τρόπος, το ταυλανδέζικο μασάζ, η γιόγκα, οι πολεμικές τέχνες, ο διαλογισμός και πολλά-πολλά άλλα. Ο Γιώργος Καλλιβρούσης με τα βιβλία του “Θεραπευτήριο του Αιγαίου”, “Σκεπτικό της δράσης” με βιωματικό τρόπο προσπαθεί να μας υποδείξει ένα τρόπο ζωής που είναι αρκετά κοντά μας, δηλαδή απέναντι μας!

Ικαρία και Άνδρος. Δυο νησιά σχεδόν απέναντι, με αρκετά μίλια απόσταση ανάμεσα τους, βρίσκονται και τα δυό στο συναρπαστικό Αιγαίο πέλαγο, την κοιτίδα πολιτισμών… και κάπου εδώ τα κοινά ανάμεσα στα δυο νησιά… τελείωναν μέχρι που ο Γιώργος αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίου σχετικά τον Ικαριώτικο τρόπο ζωής! 

Η Ικαρία, λόγω της γεωλογικής δομής της είναι ένα τόπος προικισμένος γεωθερμικά με τις ιαματικές πηγές της. Τα τελευταία χρόνια όμως έγινε γνωστή και για ένα ακόμη λόγο: την μακροζωία των κατοίκων της. 

“Πάμε με τους ρυθμούς, τους Ικαριώτικους” η φράση είναι γνωστή όπως και τα ραντεβού που δεν έχουν συγκεκριμένη ώρα παρά μόνο μια αόριστη αναφορά “θα βρεθούμε το βράδυ” πολλές μικρές λεπτομέρεις που φαίνεται πως κάνουν τους Ικαριώτες… “αθάνατους”! (Οι Ικαριώτες ζουν περισσότερο από τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς, ζουν μέχρι τα 90, 2,5 φορές περισσότερο από τον μέσο Αμερικανό).

Εύστοχα ο Γιώργος Καλλιβρούσης αυτη την ενέργεια, αυτά τα “δώρα” της Ικαρίας τα ονομάζει “Θεραπευτήριο του Αιγαίου” και με τα δυο του βιβλία προσπαθεί μας “βάλει” σε αυτόν τον θαυμαστό νέο τρόπο ζωής… που όμως είναι τόσο παλιός όσο και το νησί του Ίκαρου!

Παραβρέθηκαν: Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου – Άνδρου κ. Δωροθέου Πατήρ Ιωάννης Αγγελιδάκης, η Α.Ε. ο πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα κ. Olaf Kjelsen,  οι βουλευτές Κυκλάδων της ΝΔ κ.κ. Κατερίνα Μονογυιού και Γιάννης Βρούτσης,  η καθηγήτρια του Π.Α. Κατερίνα Κορρέ, ο Αντιδήμαρχος Ικαρίας Σωτήρης Πολίτης, ο πρόεδρος της Ενώσεως Ανδρίων Μιχάλης Καψαμπέλης, ο πρώην Δήμαρχος ιατρός Θεοδόσης Σουσούδης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ανδρίων Επιστημόνων κ. Κωνσταντίνος Πολέμης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ικαρίων Επιστημόνων κ. Γιάννης Γιαννίρης, η κ. Βασιλική Λινού πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Πειραιεί Ανδρίων, ο κ. Λευτέρης Κουτούφαρης πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας Αθηνών κ.α.

Για το βιβλίο μίλησαν: η εκδότρια του βιβλίου Λένα Παντοπούλου, η καθηγήτρια Αγγλικών μεταφράστρια Μαργαρίτα Τατάκη, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Μπράτσος, ο ομότιμος καθηγητής Ορθοπεδικής (ΕΚΠΑ) Δημήτριος Κορρές, φυσικά ο Γιώργος Καλλιβρούσης, οι διοργανωτές Αντιδήμαρχος Σωτήρης Πολίτης και πρόεδρος της Ενώσεως Ανδρίων Μιχάλης Καψαμπέλης. Συγκινητική η κ. Μουλά και ο γιός της που μίλησαν για τον πατέρα της και παππού του δικηγόρο Γ. Μουλά που έφυγε πρόσφατα από την ζωή. Ήταν όμως εξαιρετικός φίλος του Γ. Καλλιβρούση και είχε προτείνει να γίνει ο Ανδριώτης γιατρός, επίτιμος δημότης της Ικαρίας. Ο συντονισμός έγινε από την εκδότρια της “ΑΝΔΡΙΑΚΗΣ” Μαριάννα Φωτοπούλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο γιατρός Θεοδόσης Σουσούδης και οι βουλευτές κ.κ. Μονογυιού και Βρούτσης.

Στο τέλος κατά την Ανδριώτικη παράδοση, προφανώς και την Ικαριώτικη, προσφέρθηκαν σανκ (μεζέδες) κρασί, συνοδεία μουσικής. 

Από την Άνδρο μέχρι την Ικαρία με οδηγό ένα βιβλίο
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ανδρίων Μιχαήλ Καψαμπέλης, ο Βουλευτής Κυκλάδων ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, ο γιατρός Θεοδόσης Σουσούδης, ο Γιώργος Καλλιβρούσης, ο ομότιμος καθηγητής Ορθοπεδικής (ΕΚΠΑ) Δημήτριος Κορρές, ο πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα κ. Olaf Kjelsen, η εκδότρια της Ανδριακής Μαριάννα Φωτοπούλου.
Από την Άνδρο μέχρι την Ικαρία με οδηγό ένα βιβλίο
Μαριάννα Φωτοπούλου, Γιώργος Καλλιβρούσης, Δημήτρης Κορρές, Νίκος Μπράτσος, Λένα Παντοπούλου των εκδόσεων ΟΣΕΛΟΤΟΣ

Από την Άνδρο μέχρι την Ικαρία με οδηγό ένα βιβλίο

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Ο Γιώργος Δ. Καλλιβρούσης είναι συνταξιούχος ιατρός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άνδρο. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της ιατρικής και μερικών εξαμήνων ψυχολογίας, σε Αυστρία και Ελβετία, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά, αποκλειστικά, στην Ελβετία. Αρχικά στην κλινική έρευνα μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας στη Βασιλεία, και αργότερα ως γενικός ιατρός με ιδιωτικό ιατρείο και σχολίατρος, επίσης στην ευρύτερη περιοχή της Βασιλείας, για περίπου μια δεκαετία.

Όταν προβλήματα υγείας τον ανάγκασαν να αφήσει το ιατρείο, επέκτεινε τις σπουδές του, με μεταπτυχιακό στη στατιστική, ειδικεύτηκε στην επιδημιολογία και ίδρυσε το «Ινστιτούτο Βιομετρίας και Ιατρικής Στατιστικής της Βασιλείας», όπου διοργάνωνε σεμινάρια μεθοδολογίας της κλινικής έρευνας και αναλάμβανε τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση κλινικών μελετών, για νέα φάρμακα της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Μετά τη συνταξιοδότησή του ασχολείται με τη συγκριτική μελέτη της σύγχρονης ή «αποδεικτικής» ιατρικής με τη λεγόμενη «συμπληρωματική», «παραδοσιακή» ή «εναλλακτική» ιατρική, και εξακολουθεί να εργάζεται, περιστασιακά, ως σύμβουλος. Επίσης ασχολείται ερασιτεχνικά με την αμπελουργία-οινοποιία και τη βοτανική.
Είναι μέλος της Ιατρικής Εταιρείας της Βασιλείας, της Ελβετικής Ιατρικής Ομοσπονδίας, της Αναγνωστικής Εταιρείας της Βασιλείας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Βιομετρίας.

Ο συγγραφέας περιγράφει πώς αντιμετώπισε τη δική του περίπτωση αρθριτικών, χωρίς φάρμακα, στα ιαματικά λουτρά της Ικαρίας, σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής των Ικαριωτών, που συγκαταλέγονται στους μακροβιότερους και υγιέστερους κατοίκους του πλανήτη. Με αφετηρία τη δική του εμπειρία και τη διεθνή βιβλιογραφία, περιγράφει πρόταση ικανοποιητικής αντιμετώπισης των αρθριτικών, με όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τη μακροζωία και ευεξία των κατοίκων των αποκαλούμενων, παγκοσμίως, “Blue Zones”, στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ικαρία. 

💠 Τα βιβλία μπορείτε να βρείτε στα βιβλιοπωλεία της Άνδρου και εδώ:
Γιώργος Δ. Καλλιβρούσης Το θεραπευτήριο του Αιγαίου
Αντιμετώπιση αρθριτικών παθήσεων χωρίς φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις με βάση τα ιαματικά λουτρά και τον τρόπο ζωής της Ικαρίας. Οσελότος, Αθήνα, 2020

Γιώργος Δ. Καλλιβρούσης Σκεπτικό της δράσης
Διδάγματα για την υγεία και τη ζωή από έναν παλαίμαχο ιατρό. Οσελότος, Αθήνα, 2021

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.