Ανδριώτικη Λεμονάδα: Αναδεικνύοντας το Ευ!

«Καταλαβαίνει κανείς πως δουλεύει καλά, όταν κάθε περιστατικό, το πιο μικρό και ασήμαντο, της καθημερινής ζωής του και της σκέψης του, έρχεται, σαν μοναχό του, και βάζει ένα πετραδάκι στο πράγμα που φτιάνει.» Με αυτό τον λιτό λόγο ο νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, μιλά για την δημιουργικότητα.

Ο Γιώργος Κοντομάρκος, ο Δημοσθένης Βαρούτης και ο Καλαδάμης Ευάγγελος με μια ιδέα, βάζουν τον θεμέλιο λίθο την παραγωγικότητα και την δημιουργία αξιοποιώντας τον πλούτο της Άνδρου. Τα λεμόνια της. Ανδριώτικα λεμόνια που αναδεικνύουν το Ευ!

Το Ευ Άνδρος σε μια σπιτική εμφιαλωμένη λεμονάδα που μπορεί να ταξιδέψει το νησί πέρα από τα στενά όριά του. Ένα μεγάλο μπράβο για την πρωτοβουλία και μια φιλική κουβέντα για την ιστορία… ακολουθεί στην συνέντευξη που παραχώρησαν στην “ΑΝΔΡΙΑΚΗ” εφημερίδα οι Ανδριώτες δημιουργοί.

Τι σας ώθησε στην πρωτοβουλία της εμφιάλωσης;

Η επιθυμία προώθησης του λεμονιού μέσω της λεμονάδας στο ευρύτερο κοινό.

Πως ξεκίνησε η ιδέα

Κάτω από τις Μουριές στον «Ερμή», συζητώντας για την παραγωγή σε οργανωμένο επίπεδο προϊόντων με πρώτες ύλες από το νησί μας.

Πως υλοποιήθηκε

Μετά από αρκετές συζητήσεις και επαφές με εξειδικευμένους επιστήμονες καταλήξαμε στην νομική μορφή συνεργασίας, στον ειδικό σύμβουλο παραγωγής, πιστοποίησης, βρήκαμε τον κατάλληλο χώρο και τρόπο χρηματοδότησης μέσω δανείου.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε

Η αναζήτηση των νομοθετικών διατάξεων που διέπουν μια τέτοια δραστηριότητα, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες σύστασης, ίδρυσης, αδειοδότησης. Η κατανομή των αρμοδιοτήτων για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρίας. Η αναζήτηση και εξεύρεση των κατάλληλων μηχανημάτων για όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Ανδριώτικη Λεμονάδα: Αναδεικνύοντας το Ευ!

Το κόστος της επένδυσης και της παραγωγής 

Το κόστος της επένδυσης κινούμενοι συγκρατημένα και με τα άκρως απαραίτητα θα ξεπεράσει τις 15.000€ , στην παρούσα φάση. Στο μέλλον και ανάλογα την πορεία των εργασιών θα χρειαστούν προσθήκες για την εξέλιξη, βελτίωση της διαδικασίας. Το κόστος παραγωγής ξεκίνησε με προϋπολογισμό άλλες 15.000€, αλλά λόγω των εύθραυστων συνθηκών από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, είμαστε αντιμέτωποι με διαρκείς ανατιμήσεις βασικών υλικών παραγωγής, εμφιάλωσης , συσκευασίας. Ενδεικτικά όλη η αγορά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εξεύρεσης γυάλινων φιαλών, υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στις παραδόσεις καθώς και ασαφείς ημερομηνίες νέων παραγωγών. Επίσης στοιχεία που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής είναι οι ποικιλίες, ο βαθμός ωρίμανσης και απόδοσης σε χυμό του λεμονιού. Σαφή εικόνα για το κόστος παραγωγής θα έχουμε μόλις ολοκληρωθεί η παραλαβή των καρπών και ξεκινήσει η εμφιάλωση.

 

Το δίκτυο διανομής και εμπορίας 

 Στα πλαίσια της συνεργασίας μας , ο καθένας έχει αναλάβει με βάση την εμπειρία του από τον χώρο που κινείται σε προσωπικό επίπεδο, από ένα τομέα. Το δίκτυο διανομής και εμπορίας το έχει υπό την ευθύνη του ο Δημοσθένης , καθώς  ήδη υπάρχει ένα ευρύ πελατολόγιο μέσω της δικής του επαγγελματικής δραστηριότητας. Παράλληλα γίνονται επαφές για την τοποθέτηση των προϊόντων σε σημεία πώλησης μέσω μεγάλων αλυσίδων λιανικής.

Η ανταπόκριση στο εγχείρημα των προμηθευτών σας

Όσον αφορά στους προμηθευτές μας εκτός Άνδρου, χάρη στις γνωριμίες μας από τις άλλες επαγγελματικές μας δραστηριότητες δεν βρεθήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά. Έτσι τηρουμένων των αναλογιών μας βοήθησαν σημαντικά για να οργανώσουμε το όλο εγχείρημα. Για του προμηθευτές μας στην Άνδρο τα πράγματα ήταν πιο οικεία και η βοήθεια τους υπήρξε άμεση, αποτελεσματική και πολυεπίπεδη. Με τους παραγωγούς κάναμε μια συνεργασία γνωριμίας θα λέγαμε, καθώς μέχρι σήμερα τα προϊόντα τους τα διέθεταν στις αγορές των Αθηνών. Πολλές ποσότητες έμεναν αδιάθετες κυρίως λόγω της μη πρόσβασης στις αγορές των μικρών παραγωγών για διάφορους λόγους ,καθώς και λόγω ποιοτικών κριτήριων. Η τιμή που προσφέραμε κινήθηκε στον μέσο όρο αυτών της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών χωρίς να έχουν τα έξοδα μεταφοράς, φορτοεκφόρτωσης , προμήθειες εμπόρου κλπ. Θεωρούμε ότι τις επόμενες χρονιές θα υπάρξει ακόμα πιο καλή συνεργασία μαζί τους.

Πως λειτουργεί η μονάδα παραγωγής Εργαζόμενοι κ.λπ.

Ανδριώτικη Λεμονάδα: Αναδεικνύοντας το Ευ!

Μετά από την συγκομιδή των καρπών από τους παραγωγούς, γίνεται η παραλαβή στον χώρο μας, ζύγιση ταξινόμηση των λεμονιών. Στην συνέχεια γίνεται διαλογή,  για την εκχύμωση ή την χρήση του φλοιού. Ακολουθεί το στάδιο της διατήρησης του χυμού σε ψυγεία με χαμηλές θερμοκρασίες.  Χρησιμοποιούμε  κατάλληλο βραστήρα που παστεριώνει την λεμονάδα και της δίνει χρόνο ζωής. Στην συνέχεια ζεστή όπως είναι εμφιαλώνεται, την κρυώνουμε άμεσα, τοποθετείται η ετικέτα και η ημερομηνία λήξης , συσκευάζεται.  Για την ώρα η διαδικασία γίνεται από εμάς και ευελπιστούμε να πάμε καλά ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Η ανταπόκριση των Ανδριωτών  αλλά και των καταστημάτων καφεστίασης.

Οι Ανδριώτες λίγο έως πολύ έχουν το λεμόνι στην ζωή τους και φτιάχνουν δικές τους λεμονάδες, γλυκά , μαρμελάδες και ότι άλλο χωρά ο νους.  Τρόπον τινά το ίδιο ισχύει και για την καφεστίαση η οποία έχει πολύμορφο αγοραστικό κοινό.

Παρόλα αυτά, έχουν αρχίσει να αγκαλιάζουν την προσπάθεια μας και λαμβάνουμε θετικά μηνύματα.

ΜΦΜ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.