Το αστρολούλουδο

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΑΚΗ

Η νύκτα είναι ήρεμη και ξάστερη.  Που και που η σιγαλιά του σκοταδιού  διακόπτεται από το θρόισμα που δημιουργεί το αεράκι περνώντας ανάμεσα από τα κυπαρίσσια και στο βάθος ακούγεται το ρυθμικό κρώξιμο του γκιώνη. Η νύκτα είναι μαγική. Δίνει την εντύπωση της απόλυτης τελειότητας.

Ο Πολικός αστέρας προβάλει στο ακριβές του σημείο και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται εκεί στο ίδιο σημείο του ουράνιου θόλου για τα επόμενα είκοσι χιλιάδες χρόνια. Αν συνεχίσουμε να παρατηρούμε τα αστέρια, θα ανακαλύψουμε, χωρίς δυσκολία τον Ωρίωνα και μετά τον Περσέα και παραδίπλα τις Πλειάδες….Κάθε ναυτιλόμενος που  αντικρίζει  τα άστρα, αισθάνεται παρηγοριά γιατί νιώθει ασφάλεια βλέποντάς τα εκεί ψηλά, γιατί είναι όμορφο να στέκεται κάπου μακριά κάτι αμετάβλητο με το οποίο κάποιος να μπορεί να χαράξει μια πορεία πάνω στο ναυτικό χάρτη, στην ίδια του τη ζωή….

Τώρα, στα μέσα του Αυγούστου όσοι βρίσκονται σε μέρη που δεν υπάρχει φωτορύπανση, δηλαδή μακριά από μέρη αστικά που υπάρχουν πολλά φώτα, μπορούν να δουν τον έναστρο ουρανό. Κάπου σε μια παραλία με τον φλύαρο φλοίσβο να σέρνεται νωχελικά πάνω στα βότσαλα και να ξεβράζει υπολείμματα φυκιών και αλίκτυπα, αυτά που οι αγγλοσάξωνες λένε drifting woods, εκεί λοιπόν ξαπλωμένος αραχτός σίγουρα θα δει πολλά αστέρια και αν είναι τυχερός μπορεί να δει και μερικά πεφταστέρια, διάττοντες αστέρες που αν κάνεις μια ευχή, λένε ότι θα πραγματοποιηθεί…

Σε κάποιο άλλο μέρος ορεινό, σε μια ραχούλα και εκεί μπορεί να δει κάποιος αστέρια μέσα στη σιγαλιά της νύχτας αναπνέοντας δροσερό βουνίσιο αέρα που αποπνέει γήινες  μυρουδιές από φρέσκια ρίγανη, θυμάρι και  πευκοβελόνες που σαπίζουν. Τα ίδια λοιπόν αστέρια θα δούμε και ανάλογα με τη ψυχολογική διάθεση θα χρωματίσουμε τις στιγμές αυτές.  Οι επιστήμονες και θιασώτες του ορθολογισμού αυθόρμητα θα βρουν μια μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν τη θεωρία του Einstein για τη καμπύλη τροχιά που επιβάλει ο ήλιος στο φως των αστεριών.

Οι ερωτευμένοι θα κάνουν όνειρα, οι μελαγχολικοί θα βυθιστούν ακόμα πιο πολύ στο έρεβος της ψυχής τους, οι ναυτικοί προσπαθήσουν να τα εντοπίσουν για να προσανατολιστούν και οι πάσης φύσης ασχολούμενοι με την αστρολογία θα χαρτογραφούν τις διαβάσεις των αστερισμών και θα προλέγουν το μέλλον αυτοδιαψευσμένοι για πολλοστή φορά….

Και εμείς, οι εντός των τοιχών, φυτεμένοι στη φωτορύπανση, στα ξεπερασμένα όρια του όζοντος της ατμόσφαιρας, πως θα ατενίσουμε τους ουρανούς και θα δούμε τα αστέρια;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.