Χθες Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου το αγρόκτημα Λιβάδα σε συνεργασία με την Άνδρος Κοιν.Σ.Επ. και την Λέσχη Ανδρίων συμμετείχε στον Πανελλήνιο θεσμό των Open Farm και άνοιξε τις πόρτες του για μία ημέρα γνωριμίας και περιήγησης.

Αγρότης νέος, με οικογένεια ψάχνει κτήμα να το καλλιεργήσει με βιολογικό τρόπο ανάμεσα Μεσαριάς και Λαμύρων… Όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις χρειάζονται τουλάχιστον δύο με το ίδιο όραμα για να γίνει το θαύμα. Στην περίπτωση της Livada farm χρειάστηκαν τρείς! Ο ιδιοκτήτης του κτήματος Μιχάλης Καΐρης, ο Αλέξανδρος Κωστής και ο Πέτρος Αντωνιάδης. Αυτοί οι τρεις άνδρες μας ξενάγησαν, ο καθένας με τον τρόπο του στο θαυμαστό αυτό κτήμα και πραγματικά δεν γνωρίζω ποιός από τους τρεις ήταν ο πιο ενθουσιασμένος για το “εγχείρημα” μάλλον ο κύριος Καΐρης που έβλεπε να ανθίζει ξανά το όμορφο του κτήμα.

Το αγρόκτημα Λιβάδα στη Μεσαριά
Ο ιδιοκτήτης του κτήματος Μιχάλης Καΐρης.

Όσοι βρεθήκαμε χθες στο αγρόκτημα ζήσαμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Περιηγηθήκαμε σε ένα όμορφο τεράστιο κτήμα, μάθαμε αρκετά πράγματα για τις βιολογικές καλλιέργειες, τους τρόπους αναζωογόνησης του εδάφους, τις μεθόδους, είδαμε τα εργαλεία, κόψαμε καρπούς και μυρίσαμε τα ευωδαιστά φυτά ανάμεσα στα παρτέρια, τους τεράστιους βασιλικούς, τις λουίζες, τα αρωματικά φυτά. Ακούσαμε για τεχνικές που έρχονται από παλιά, απλά κόλπα για τα ζιζάνια, το σεβασμό που πρέπει να εχουμε στη γη που μας τρέφει. Οι διάφορες τεχνικές μαζί με καλό προγραμματισμό και γερή στρατηγική δίνουν παραγωγές με “τίμια” βιολογικά προϊόντα. Ο ξεναγός μας Αλέξανδρος Κωστής μαζί με τον Πέτρο Αντωνιάδη καλλιεργούν τα τελευταία χρόνια αυτό το υπέροχο κτήμα. Από κοντά στη ξενάγηση ο ιδιοκτήτης Μιχάλης Καΐρης, να δίνει πληροφορίες για το κτήμα στους πολλούς που το επισκέφθηκαν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. 

Το αγρόκτημα Λιβάδα στη Μεσαριά
Το μεσημεριανό επιμελήθηκε η κ. Καΐρη.
Το αγρόκτημα Λιβάδα στη Μεσαριά
Ο Αλέξανδρος Κωστής χαμογελαστός και πρόθυμος να μιλά πολλές ώρες για καλλιέργειες.

Το αγρόκτημα Λιβάδα στη Μεσαριά

Το αγρόκτημα Λιβάδα στη Μεσαριά
Σκαπτικό εργαλείο.

Περμακουλτούρα: Σε αρμονία τοπία, ζώα, φυτά, νερό
Φιλοσοφία της καλλιέργειας είναι ο σεβασμός της γης, η φροντίδα της και… η υπομονή. Τα παρτέρια μετά τη συγκομιδή μπαίνουν σε “αγρανάπαυση”, ο χρόνος σταματά καθώς η φύση κάνει τη δουλειά της.

Το αγρόκτημα Λιβάδα στη Μεσαριά
Με ειδικά “τούλια” προσπαθούν να προστατέψουν τα φυτά από τα ζιζάνια.

Το αγρόκτημα Λιβάδα στη Μεσαριά

Το αγρόκτημα Λιβάδα στη Μεσαριά
Έξυπνο σκαπτικό εργαλείο

—Εκτός από τη ξενάγηση στο αγρόκτημα όλη τη μέρα λειτουργούσε ανοιχτή αγορά με λαχανικά, σάντουιτς και στο πάρτυ ντόπια κοκτέιλ (Lith catering).

—Η είσοδος και η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες ήταν ελεύθερη με συνεισφορά στο κουτί στήριξης της εκδήλωσης.

Το αγρόκτημα Λιβάδα στη Μεσαριά

Το αγρόκτημα Λιβάδα στη Μεσαριά

Το αγρόκτημα Λιβάδα στη Μεσαριά
Η παράδοση τηρείτε και στα αδρευτικά κανάλια

👉 Που μπορούμε να αγοράσουμε προϊόντα Livada farm;
Αξίζει να επισκεφτείτε το κτήμα και να αγοράσετε προϊόντα. Ο Αλέξανδρος και ο Πέτρος θα λύσουν όλες τις απορίες. Αν δώστε τον αριθμό του κινητού σας κάθε Τετάρτη θα σας στέλνουν μια λίστα με τα προϊόντα τις τιμές, tips και νέα από το αγρόκτημα. Παράδοση κάνουν σχεδόν σε όλη την Άνδρο κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Η επιβάρυνση για τη μεταφορά είναι ένα Ευρώ στα πέριξ της Μεσαριάς.

👉 Προϊόντα της φάρμας τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να βρείτε στο βιολογικό παντοπωλείο της Ειρήνης Γασπαρή. 
Στείλτε email στο
 livadafarm@gmail.comΤηλ.: 698 503 2950.

www.facebook.com/Livadafarm

Το αγρόκτημα Λιβάδα στη Μεσαριά
Η είσοδος του κτήματος απέναντι από την πόρτα του Δημοτικού σχολείου Μεσαριάς.

👉 Τι είναι η Permaculture;
Η λέξη permaculture προέρχεται από την σύντηξη των λέξεων permanent και agriculture (αειφορική γεωργία) Η Permaculture (περμακουλτούρα) είναι μια μέθοδος σχεδιασμού που σκοπό της έχει την δημιουργία βιώσιμων τρόπων ζωής. Εφαρμόζεται από οποιονδήποτε, τόσο σε αγροτικό όσο και σε αστικό περιβάλλον, σε οποιαδήποτε κλίμακα. 
permaculturemag.gr/about/permaculture

✒️ Άννα Μ. Βούλγαρη 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.