Ήταν τον Μάρτιο του 2017, όταν τότε Δ.Σ. του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου έδινε τον δικό του “αγώνα”, προκειμένου στην επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση του Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα της Άνδρου – που φέρει την επωνυμία ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ- να εκδοθεί ένα φωτογραφικό λεύκωμα-αφιέρωμα στον αγώνα του Ν.Ο.Α.

Συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Β’ - Ο 1ος Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου.

Ένα λεύκωμα με συνεντεύξεις και μαρτυρίες όλων, όσοι συμμετείχαν ή συνεισέφεραν στην διεξαγωγή του μέχρι τότε. Η βασιλική οικογένεια είναι συνδεδεμένη με φιλικούς δεσμούς με την οικογένεια του πρώην προέδρου του ΝΟΑ Λεωνίδα Σπ. Πολέμη.

Συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Β’ - Ο 1ος Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου.

 

Εξαιτίας αυτής της φιλίας λοιπόν και με την μεσολάβηση των αείμνηστου Αλέξανδρου Σταματιάδη και κ.  Χριστόφορου Στράτου συμφωνήθηκε η συνέντευξη -παρουσίαση του Ολυμπιονίκη Ιστιοπλόου Κωνσταντίνου Β’ των Ελλήνων στο λεύκωμα του ΝΟΑ.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας παρουσία του Κωνσταντίνου, του γιού του Νικόλαου, του πρ. Προέδρου του ΝΟΑ Λεωνίδα Πολέμη, του πρ. Γενικού Εφόρου Αθλητισμού Στέλιου Μαρκουΐζου και της Μαριάννας Φωτοπούλου-Μαργέτη πρ. Εφόρου Επικοινωνίας του ΝΟΑ. 

Χθες Τρίτη 10.1.2023, με το άγγελμα του θανάτου του Κωνσταντίνου Β’, εμείς που συμμετείχαμε σε αυτή την συνάντηση νοιώσαμε έναν κόμπο στο λαιμό για την απώλεια του ανθρώπου, η ιστορία του οποίου υπήρξε άρρηκτα δεμένη με την ιστορία της Ελλάδας και νοιώσαμε τιμή που σε εκείνες τις λίγες ώρες στο ξενοδοχείο του, μοιραστήκαμε περιστατικά και μνήμες από την μικρή ιστορία του νησιού μας.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια.

 

Η συνέντευξη στο Λεύκωμα του ΝΟΑ 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ένα ανοιξιάτικο απόγευμα του Μαρτίου, στα πλαίσια της συγκέντρωσης υλικού για το παρόν λεύκωμα.

Συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Β’ - Ο 1ος Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου.

Το ενδιαφέρον έκδηλο, ανάμικτο αγωνία και προσμονή μαζί, όπως όταν πρόκειται να συναντήσει κανείς έναν θρύλο, η ζωή του οποίου  έχει άρρηκτα συνδεθεί με την ιστορία της Ελλάδας.

Ο 1ος Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου. Συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Β’ των Ελλήνων

Έναν θρύλο, που είναι παράλληλα ο πρώτος Ολυμπιονίκης στην ιστορία της Ιστιοπλοΐας της  χώρας μας και ο πρώτος Ολυμπιονίκης που με το σκάφος «Ιβανόης»  συμμετείχε στον Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Αγώνα της Άνδρου το 1967, τον Κωνσταντίνο Β’ των Ελλήνων.

Παρόντες στην συνάντηση, ο πρίγκιπας Νικόλαος και εμείς, ο Λεωνίδας, ο Στέλιος και εγώ.

 

«Οι αναμνήσεις σας από την Άνδρο και τον αγώνα του 1967»;

Το ερώτημα γενικό, οι απαντήσεις πολλές.

Ευγενικός ως ευγενής, φιλόξενος ως οικοδεσπότης, ευπροσήγορος ως ομιλητής, με την ψυχική γενναιοδωρία ενός άρχοντα, το κουράγιο του αθλητή και την δυναμική του ιστιοπλόου ο Κωνσταντίνος Β’ των Ελλήνων πήρε στα χέρια του τις παλιές φωτογραφίες από τον Αγώνα του 1967 που είχε μαζί του ο Στέλιος, τις κοίταξε καλά, αναπόλησε και γελώντας εγκάρδια θυμήθηκε:

Ο 1ος Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου. Συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Β’ των Ελλήνων

«Αγωνιούσαν τότε όλοι μαζί ο Αλέκος ο Γουλανδρής, ο Γιάννης ο Γουλανδρής, ο Νίκος του Ολυμπιακού, που ήταν και δεινός ψαράς… Όλοι μαζί, μη τυχόν και δεν βρούμε την Άνδρο…

Ο 1ος Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου. Συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Β’ των ΕλλήνωνΜαζί μου στο σκάφος ήταν ο Φώτης Λυκιαρδόπουλος που είχε νοικιάσει και  τον  «Ιβανόη» για τον αγώνα, ο Αλέκος ο Γουλανδρής, οι συναθλητές μου και ολυμπιονίκες Οδυσσέας Εσκιτζόγλου και Γιώργος Ζαΐμης, οι πρίγκιπες Juan Carlos, Richard και Vittorio Emmanuele καθώς και άλλοι ιστιοπλόοι πλήρωμα.

Συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Β’ - Ο 1ος Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου.

Ο 1ος Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου. Συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Β’ των Ελλήνων

Τι καιρό είχε στο ταξίδι; Μελτέμι φυσικά τι άλλο; Αλλά όταν ξεκινήσαμε ήταν αλλιώς, ελαφριά μπουκαδούρα.  Πήραμε όμως την πρωτιά σχεδόν από την αρχή.

Να σας διηγηθώ ένα περιστατικό λίγο πριν το Σούνιο, στον Πάτροκλο. Εκεί ήταν που περάσαμε μπροστά.  Πλησιάζοντας το Γαϊδουρονήσι (Πάτροκλος) και ενώ στο τιμόνι  ήταν ο Λυκιαρδόπουλος  βλέπω τα 2-3 σκάφη μπροστά μας να καραντιάζουν  στα ανοιχτά του. Αρπάζω το τιμόνι  του «Ιβανόη»,  πάω γιαλό και λέω στον Οδυσσέα να πάει στην πλώρη και να μου κάνει νόημα όταν υπάρξουν ρηχά για να ανοίξω. Έτσι ξυστά στα βράχια περάσαμε πρώτοι και φθάσαμε μέχρι τα μισά του νησιού όπου έπεσε και για εμάς ο αέρας. Το σκάφος ήταν βαρύ και αυτό μας βοήθησε με την φόρα του να πάμε λίγο παρακάτω όπου τελικά κολλήσαμε. Ενώ ήμαστε καραντιασμένοι αρκετή ώρα έρχεται ξαφνικά από τον Πάτροκλο μια «καπελωτή» και κουπαστάρει ο «Ιβανοής». 

Δύο ή τρεις  από το πλήρωμα βρίσκονται στο νερό πιασμένοι από την κουπαστή. Λέω λοιπόν στον πρίγκιπα Richard, ο οποίος δεν ήταν ιστιοπλόος αλλά ένας γεροδεμένος δυνατός αθλητής να βοηθήσει. Εκείνος ακαριαία τους αρπάζει για να τους σώσει και έναν τον φέρνει μέσα με τέτοια δύναμη και ορμή, που του κακόμοιρου του «πετάχτηκαν τα μάτια έξω».

Ο 1ος Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου. Συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Β’ των Ελλήνων

Είχαμε βέβαια απρόοπτα και μικροατυχήματα. Όταν φτάσαμε στην Άνδρο μετράγαμε στο λιμάνι πόσα βρεγμένα χαρτονομίσματα είχαμε χάσει… στο «παραδοσιακό» πέταγμα με τα ρούχα στο νερό.

Συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Β’ - Ο 1ος Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου. Αλλά το κέφι, κέφι και η πλάκα, πλάκα. Υπάρχουν άλλωστε ιστιοπλόοι που δεν κάνουν πλάκα; Στο λιμάνι της Άνδρου ήταν αγκυροβολημένο το σκάφος Vagrant του Γουλανδρή, αυτό που στην συνέχεια αγόρασαν οι Beatles και μέσα ήταν ο ίδιος ο Νίκος Γουλανδρής.

 

Πήγαμε λοιπόν απέξω και μπροστά σε αυτόν το μέγα λάτρη του Ολυμπιακού αρχίσαμε να φωνάζουμε ρυθμικά «Παναθηναϊκός! Παναθηναϊκός»! Φουριόζος ο Γουλανδρής πετάχτηκε έξω με άσχημες διαθέσεις, μα μόλις είδε μπροστά του την Βασίλισσα το μόνο που κατάφερε να ψελλίσει ήταν ένα Οοοο!!!»

Ο 1ος Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου. Συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Β’ των Ελλήνων

Κοίταζε και ξανακοίταζε τις φωτογραφίες ο Κωνσταντίνος Β’ των Ελλήνων, χαμογελούσε

και επεσήμανε με χιούμορ και άλλες ακόμη λεπτομέρειες, πικάντικα στιγμιότυπα, ελαφρώς ακατάλληλα…

Ο 1ος Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου. Συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Β’ των Ελλήνων

«Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη μεγάλη δεξίωση της οικογένειας Καμπάνη στο Μανιτάρι. Τους προσκεκλημένους, τον κόσμο… Όπως θυμάμαι και την έκπληξή μου αργότερα, όταν συνειδητοποίησα μιλώντας με την Ελισάβετ της Αγγλίας, πως όταν έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Καμπάνης εκείνη το είχε ήδη πληροφορηθεί! Είναι εκπληκτικό, γνώριζε τα πάντα για όλους όσοι υπήρξαν κοντά της και είχαν άλογα, καθώς είναι λάτρης της ιππασίας. Ωραίοι καιροί, ωραίες στιγμές» αναπόλησε ο Κωνσταντίνος Β΄.

Ο 1ος Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου. Συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Β’ των Ελλήνων

«Τι έγινε με το λιμάνι; Προχώρησε; Το μνημείο του Αφανούς Ναύτη παραμένει στη θέση του; Ποιος το έκανε;» ενδιαφέρθηκε να μάθει για την Άνδρο του σήμερα και συνέχισε: «θα ήθελα να έρθω στον αγώνα τον Ιούνιο, θα δούμε» απάντησε στην πρόσκληση του Λεωνίδα.

Έξω, το αθηναϊκό απόγευμα είχε δώσει τη θέση του στο βράδυ. Ο τελευταίος ήλιος της ημέρας έσβηνε στα παράθυρα της Βουλής των Ελλήνων, των πρώην ανακτόρων του Όθωνος και του Γεωργίου…

Ο 1ος Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου. Συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Β’ των Ελλήνων

Κατεβαίνοντας στο Σύνταγμα ο Λεωνίδας, ο Στέλιος και εγώ μοιραζόμαστε το ίδιο συναίσθημα…

Τη χαρά, την τιμή και τη συγκίνηση με την οποία ανατρέχει κανείς στην Ιστορία.  

Μαριάννα Φωτοπούλου

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται είναι από εκείνες που διατέθηκαν για το Λεύκωμα του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου από τον Οδυσσέα Εσκιτζόγλου, τον κ. Στέλιο Μαρκουΐζο, την κ. Χαρά Ξυλά-Σταματιάδη, κ.α. 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.